Κ. Μάγκρις: «Χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχε Νίτσε»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα, εκφράζει ο βραβευμένος Ιταλός συγγραφέας, μεταφραστής και μελετητής Κλαούντιο Μάγκρις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και ο Νίτσε δεν θα υπήρχε χωρίς την κλασική Ελλάδα και ότι η Γερμανία δεν αντιλαμβάνεται ότι η μοίρα της χώρας μας δεν είναι απλώς μια συγκινητική ιστορία, αλλά αφορά όλη την Ευρώπη.

«Πολιτισμικά δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Η κλασική Ελλάδα έβαλε τα θεμέλια όλων», είναι στο DNA μας, υποστηρίζει ο Κλαούντιο Μάγκρις, στη συνέντευξή του στην Corriere della Sera, στα πλαίσια αφιερώματος για την χώρα μας, με τίτλο «Ελλάδα, μητέρα της Ευρώπης» στο οποίο η εφημερίδα ζητά από ανθρώπους του πνεύματος να απαντήσουν στο ερώτημα: «Θα μπορούσε να υπάρξει ΕΕ χωρίς την Ελλάδα, την πατρίδα του Αριστοτέλη και του Αισχύλου, του Ιπποκράτη και του Φειδία»;

Ο Μάγκρις δεν έχει καμία αμφιβολία. Η φιλοσοφία και η τραγωδία δεν θα υπήρχαν χωρίς την Ελλάδα, λέει, όπως δεν θα μπορούσε να υπάρξει η Ιταλία χωρίς την Τοσκάνη ή χωρίς την Ρώμη. Χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχε ούτε η γερμανική κουλτούρα, επισημαίνει ο συγγραφέας, τονίζοντας ότι στην χώρα μας χρωστά η Γερμανία την πιο υψηλού επιπέδου φιλοσοφία της. 

Δεν θα υπήρχε ο Νίτσε χωρίς την μελέτη της ελληνικής τραγωδίας, υποστηρίζει ο Μάγκρις, διευκρινίζοντας ότι η μελέτη της κλασικής αρχαιότητας δεν είναι ένα φιλολογικό ζήτημα, ένα μουσειακό είδος, αλλά ένα ερώτημα ουσίας για την ζωή και τον τρόπο που την διάγουμε, για την έννοια της ευτυχίας.

Στην κλασική αρχαιότητα απευθυνόμαστε για να δώσουμε απαντήσεις στο πώς να ζούμε, όχι την ζωή του Περικλή, αλλά την δική μας, αναφέρει ο συγγραφέας, αποδεχόμενος ωστόσο ότι δεν είναι πολύ εύκολο να συνδέσει κανείς αυτή την πολύτιμη κληρονομιά με την σημερινή κατάσταση.

Ερωτηθείς τι λάθος κάνει η Γερμανία στην στάση που υιοθετεί απέναντι στην χώρα μας, ο Μάγκρις απαντά ότι αυτό που δεν κατανοεί η Γερμανία είναι ότι η ποιότητα της ζωής του καθένα από εμάς δεν σταματά σε αυτόν τον ίδιο, στον δρόμο που κατοικεί, αλλά επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο που τον περιβάλλει.

Αυτό ισχύει σήμερα και για τα κράτη, υποστηρίζει. Κανένα κράτος δεν πρέπει να ασκεί μια εγωϊστική πολιτική. «Δεν λέω ότι δεν πρέπει να κοιτά τα συμφέροντά του, δεν λέω ότι η Γερμανία πρέπει να τα δώσει όλα στους φτωχούς, δηλ. τους Έλληνες, αλλά θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι υπάρχει μια κοινή μοίρα» λέει ο Μάγκρις.

«Όπως ακριβώς η Ιταλία δεν μπορεί να πει, ας κάνουμε πλούσιο το Μιλάνο και ας αφήσουμε την Μπολόνια να πεθάνει της πείνας…γιατί θα ήταν αυτοκτονία».

Αυτό που δεν καταλαβαίνει η Γερμανία σήμερα είναι ότι η μοίρα της Ελλάδας δεν είναι μια ιστορία που μας συγκινεί όπως η ιστορία ενός φτωχού πεινασμένου, είναι η δική μας μοίρα, καταλήγει ο βραβευμένος συγγραφέας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.