Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Γιώργο Κάρτερ

yiorgos_karter1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ΕΡΤ Α.Ε. εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του δημοσιογράφου, συγγραφέα και πρωτοπόρου του οπτικοακουστικού χώρου Γιώργου Κάρτερ, ο οποίος υπηρέτησε το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΡΤ από επιτελικές και δημιουργικές θέσεις για δεκαετίες.

Με μακρά και ευδόκιμο πορεία στο ραδιόφωνο του ΕΙΡ (1949 – 1965), υπήρξε βασικό στέλεχος της ελληνικής τηλεόρασης από τα πρώτα της βήματα το 1965, ενώ διετέλεσε μεταξύ άλλων διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ1 και διευθυντής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης της ΕΡΤ2.

Τιμώντας τη μνήμη του, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το σχετικό επεισόδιο της εκπομπής «ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ» με τον Άρη Σκιαδόπουλο, παραγωγής 1996.

Στην εκπομπή, η πολυδιάστατη προσωπικότητα του Γιώργου Κάρτερ ξεδιπλώνεται μέσα από τη διήγηση, με αναφορές στις καλλιτεχνικές και δημοσιογραφικές σπουδές του, την καριέρα του στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και στο ευρύ λογοτεχνικό και κριτικό του έργο. Ο Γ. Κάρτερ κάνει μια ιστορική αναδρομή στην πρώτη περίοδο του Μέσου και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ίδιος στην περίοδο της δικτατορίας και αργότερα, εκθέτει τις απόψεις του σχετικά με τον εκπαιδευτικό ρόλο που οφείλει να έχει η τηλεόραση, ενώ αναφέρεται και στην ιδιωτική τηλεόραση μέσα από την εμπειρία του ως μέλος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Στην εκπομπή παρουσιάζεται οπτικό υλικό από τα πρώτα προγράμματα του ΕΙΡ καθώς και φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του Γ. Κάρτερ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Κάρτερ είχε προσφέρει τη «Φωνοθήκη» του στη Διεύθυνση Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ, στην οποία περιλαμβάνονται εκπομπές πολιτισμού και ραδιοφωνικά χρονικά, δηλαδή ηχητικά ντοκιμαντέρ (συνήθως ιστορικού περιεχομένου), με ομιλίες και συνεντεύξεις πολιτικών προσωπικοτήτων, επιστημόνων και ανθρώπων της Τέχνης. Από τις εκπομπές αυτές ξεχωρίζει «Η Φωνή του 20ου αιώνα», ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα του 1966-67 που μεταδόθηκε σε 14 συνέχειες από τον Κεντρικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων και από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, καθώς και οι εκπομπές «Ο μεγάλος Πόλεμος», «7 Χρόνια δικτατορία», «Ο 20ός αιώνας αρχίζει», «Μεγάλες στιγμές του αιώνα μας», «Φωνές της Λογοτεχνίας μας 1», «Φωνές της Λογοτεχνίας μας – Έλλη Αλεξίου», «Αφιέρωμα στο Μάνο Κατράκη» κ.α. Τα μεγάλα αυτά ιστορικά ντοκιμαντέρ αποτέλεσαν και το υλικό για επτά δίσκους που κυκλοφόρησαν με την υπογραφή του Γιώργου Κάρτερ.

Λίγο πριν από το θάνατό του, ο Γιώργος Κάρτερ δώρισε συμπληρωματικά στο Αρχείο της ΕΡΤ 24 CD με ηχητικά αποσπάσματα και τον δίσκο «7 Χρόνια δικτατορία». Στο συγκεκριμένο υλικό καταγράφονται μεταξύ άλλων, η φωνή του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Λονδίνο το 1917, της Μαρίκας Κοτοπούλη σε ένα χωρίο από την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Γκαίτε, του Γιώργου Σεφέρη στη δήλωσή του κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, του Νίκου Καζαντζάκη, της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ, του Μανώλη Καλομοίρη, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και πολλών άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.