Διατηρείται το Κανάλι της Βουλής – Συζητείται η κατάργηση των ημερήσιων και των Σαββατιάτικων φύλλων

media_nea1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media…

Διατηρείται το Κανάλι της Βουλής

Θα παραμείνει εν ζωή το Κανάλι της Βουλής, δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Βουλής , Ε.Μεϊμαράκης, μιλώντας στο Real FM, αφού ο όμιλος REAL ήταν εκείνος που επανέφερε το θέμα. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν εξήγησε πως θα γίνει αυτό, αν και οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως το Κανάλι δεν θα προχωρήσει σε νέα προμήθεια προγράμματος και θα μεταδίδει όλα τις συνεδριάσεις της Βουλής και τα δελτία ειδήσεων.

Το ετήσιο κόστος του Καναλιού είναι δυσανάλογα υψηλό, στα 4 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος για την ΕΡΤ, από τη χρήση μέρους του δικτύου του. Το Κανάλι της Βουλής, με νόμο, έχει αποκτήσει συχνότητες της ΕΡΤ στην τηλεόρασηστα περισσότερα μέρη της Ελλάδας και στο ραδιόφωνο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Η λύση που δεν εξετάζεται είναι να περάσει υπό τον έλεγχο της ΕΡΤ, ώστε να μειωθεί το κόστος και η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, με το αξιολόγηση του προσωπικού των 82 ατόμων από την κρατική ραδιοτηλεόραση.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=21268#more-21268

Συζητείται η κατάργηση των ημερήσιων και των Σαββατιάτικων φύλλων

Προβληματισμός για το μέλλον των εφημερίδων από τους εκδότες. Αυτό που συζητείται ανοικτά είναι σε πρώτο επίπεδο η μείωση των σημείων διανομής, και η περαιτέρω συρρίκνωση των πρακτορείων Τύπου. Ταυτόχρονα εξετάζεται, μετά από συμφωνία, το κλείσιμο ημερήσιων φύλλων αρχικά ή και των σαββατιάτικων εκδόσεων οι οποίες καταρρέουν πλέον χωρίς τις προσφορές.

Το βάρος θα πέσει στις κυριακάτικες εκδόσεις, αλλά και στα on line φύλλα. Ένα ακόμη από τα ζητήματα που εξετάζουν σοβαρά είναι οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη αλλαγή νομίσματος, τόσο στα δάνεια που έχουν λάβει όσο και στο χαρτί που αναμένεται να ανατιμηθεί. Όλες αυτές οι κινήσεις, σημαίνουν και νέες απολύσεις δημοσιογράφων.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Οι εκδότες ζήτησαν αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΤ προς τα ΜΜΕ από τον Σαμαρά

Θετικός εμφανίστηκε, σύμφωνα με τους εκδότες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στα αιτήματα που του έθεσε η ΕΙΗΕΑ στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρόντες στη συνάντηση με τους Στ. Ψυχάρη, Δ. Ρίζο και Μ. Αθανασιάδου, εκ μέρους της ΕΙΗΕΑ, ήταν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο υφυπουργός, αρμόδιος για τα ΜΜΕ, Σίμος Κεδίκογλου. Οι εκδότες έθεσαν όλα τα θέματα που απασχολούν θεσμικά την ΕΙΗΕΑ και ζήτησαν άμεσα λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε το θέμα της παράτασης στη δημοσίευση των ισολογισμών, ένα θέμα που παραμένει θολό μετά τις εκλογές. Οι εκδότες κατέθεσαν στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία για τις ευρωπαϊκές χώρες ισχύει η δημοσίευση των ισολογισμών έως το 2015 και ζήτησαν παράταση του καθεστώτος και για την Ελλάδα για δύο χρόνια. Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών καταργήθηκε στις 30 Ιουνίου 2012.

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε με επιμονή ήταν η αποπληρωμή των χρεών των δημόσιων οργανισμών από διαφημιστικές καμπάνιες στον Τύπο και κυρίως τα χρέη του ΕΟΤ, με τους εκδότες να ζητούν άμεση αποπληρωμή ή συμψηφισμό.

Η ατζέντα περιλάμβανε ακόμη το πάγιο αίτημα της ΕΙΗΕΑ για τις αστικές αποζημιώσεις, την κατάργηση δηλαδή ή την αλλαγή του νόμου περί αγωγών. Όπως, επίσης, και την αλλαγή του νόμου για το Καταστατικό της Ένωσης Ιδιοκτητών. Η ΕΙΗΕΑ δεν μπορεί να προχωρήσει στην ένταξη των εκδοτών εβδομαδιαίων εφημερίδων, όπως αποφάσισε πριν από έναν χρόνο, επειδή για την αλλαγή Καταστατικού απαιτείται έκδοση νόμου! Οι εκδότες έθεσαν θέμα επίσης για τη λειτουργία των μπλογκ και των διαδικτυακών σελίδων, ένα ζήτημα που, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον Τύπο το επόμενο διάστημα.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=21259#more-21259

Επαναδιαπραγμάτευση του αγγελιοσήμου

Ένα από τα σημεία των νέων μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας για την εξοικονόμηση των 3,2 δισ. που απαιτεί η «τρόικα» αφορά την «κατάργηση φόρων, τελών και εισφορών υπέρ τρίτων». Σε αυτήν την κατηγορία εντάχθηκε μετά την τελευταία διαπραγμάτευση, προ της υπογραφής του Μνημονίου 2, το αγγελιόσημο! Το ζήτημα κρατήθηκε σε χαμηλούς τόνους την περίοδο εκείνη, καθώς οι εκδότες των εφημερίδων δεν συναινούσαν στην κατάργηση του αγγελιοσήμου.

Επιπλέον, αντιτάχθηκε πως, σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους, το αγγελιόσημο δεν είναι «πόρος υπέρ τρίτων», αλλά «οιονεί εργοδοτική εισφορά» για την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων. Η διαφορά είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των Ταμείωνκαλύπτονται από τη διαφημιστική αγορά αντί να τις αποδίδουν οι εκδοτικές εταιρείες. Οι εκδότες, με τη σειρά τους, είχαν αντιπροτείνει τη μείωση του αγγελιοσήμου από 20% σε 10% και την ανακατανομή του.

Στο Μνημόνιο 2 αποφεύχθηκε η συγκεκριμένη αναφορά στο αγγελιόσημο και η υποχρέωση κατάργησης πέρασε με τη φράση «πόρων υπέρ τρίτων». Όπως όμως επιμένουν οι πληροφορίες, το αγγελιόσημο περιλαμβάνεται στα έγγραφα των τότε στελεχών του υπουργείου Οικονομικών που έκαναν τις ενημερώσεις και τις συζητήσεις με τα στελέχη της «τρόικας». Η επαναφορά του θέματος ως άμεση υποχρέωση της νέας κυβέρνησης είναι φανερό πως θα ανοίξει πάλι το ζήτημα του αγγελιοσήμου για τον κλάδο των ΜΜΕ.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=21261#more-21261

Η EWORX ΑΕ έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης, όχι η Alpha Bank

Επιστολή της Χ.Κ.Τεγόπουλος προς το ΧΑΑ

σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στην εταιρεία μας και αναφέρουν ότι η τράπεζα ALPHA BANK έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης κατά της εταιρείας μας, ήτοι της ΧΚ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ, αναφέρουμε ότι τα ως άνω δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς καμία τέτοια αίτηση δεν έχει κοινοποιηθεί στην εταιρεία μας μέχρι σήμερα.

Η εταιρεία EWORX ΑΕ έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης κατά της εταιρείας μας η οποία συζητείται την 28-11-2012 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ταυτόχρονα κατατέθηκε και αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων, η οποία συζητείται την 24-10-2012. Ως τη συζήτηση της ανωτέρω αίτησης έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, η οποία αναστέλλει προσωρινά τις ατομικές διώξεις (αναγκαστική εκτέλεση, λήψη ασφαλιστικών μέτρων) σε βάρος της εταιρείας μας και απαγορεύει την νομική και πραγματική μεταβολή της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας μας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Για την Χ.Κ.Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

Μαριάνθη Χ. Τεγοπούλου

Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=21273#more-21273

Ο Μπόμπολας απειλεί να κλείσει τη Goal news

ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΦΗΜ. “GOAL NEWS” Ο κ. ΦΩΤΗΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ

Η ιδιοκτησία της εφημερίδας «GOAL NEWS», απεργάζεται νέες προκλήσεις, προκειμένου να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να συναινέσουν στην απαξίωση της εργασιακής τους συνεισφοράς, αποδεχόμενοι εξαιρετικά μεγάλες μειώσεις των αποδοχών τους.

Σε κλίμα απαξιωτικό ο κ. Φώτης Μπόμπολας, ζητεί νέες απολύσεις από τους διευθυντές της εφημερίδας, ενώ απαιτεί, όσοι γλιτώσουν από το «πογκρόμ» των απολύσεων, να υποχρεωθούν να προσφέρουν την εργασία τους αμισθί και στον ραδιοφωνικό σταθμό «SENTRA FM».

Προβάλλει δε την απειλή ότι θα κλείσει τελικά την εφημερίδα, και δηλώνει ότι έχει συναντήσεις με ενδιαφερόμενους αγοραστές, που είναι, όπως λέει, οι «φερέγγυοι» Ανδρουλιδάκης και Γέρου, οι οποίοι «έχουν διαπρέψει» στο χώρο των ΜΜΕ με τη γνωστή σε όλους πορεία τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να αντισταθεί με κάθε νόμιμο μέσον και αγωνιστικότητα στη νέα επίθεση της ιδιοκτησίας της εφημερίδας «GOAL NEWS», προαναγγέλλοντας κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψει οι εργαζόμενοι να γίνουν βορά και θύματα στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς των εργοδοτών.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΕΣΗΕΑ για τις απολύσεις στο περιφερειακό γραφείο του Alpha

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ Τ/Σ “ALPHA” ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τις πρόσφατες απολύσεις συντακτών στην περιφέρεια από τον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA». Η διοίκηση του σταθμού προχώρησε αιφνιδιαστικά σε απολύσεις ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε καλοκαιρινή άδεια.

Είναι γνωστό ότι ο τηλεοπτικός σταθμός «ALPHA» διαθέτει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας και προϋπόθεση για τη χρήση της συχνότητας και τη χορήγηση της αδείας είναι η πανελλαδική ειδησεογραφική κάλυψη με επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Οι απολύσεις αυτές, πέραν του ότι παραβιάζουν τις προϋποθέσεις χρήσης του δημοσίου αγαθού των συχνοτήτων, έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία και στους συναδέλφους της Αθήνας.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί την άμεση ανάκληση των απολύσεων και καλεί τη διοίκηση του «ALPHA» να μην υποβαθμίζει το δημοσιογραφικό προϊόν και να μην καλλιεργεί κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους εργαζόμενους. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι η εργοδοτική επίθεση, που έχει προαναγγελθεί με νέες απολύσεις και μειώσεις μισθών, δεν θα μείνει αναπάντητη και ότι θα λάβουμε όλα τα νόμιμα μέσα, ώστε να προασπίσουμε τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων και όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Απεργία στο γραφείο του ALPHA στη Θεσσαλονίκη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης καταδικάζει την ενέργεια του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Alpha να κλείσει το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη και να απολύσει δύο δημοσιογράφους, επιφέροντας επιπλέον πλήγμα στην ήδη αποδυναμωμένη ενημέρωση για τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας γενικότερα.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ υπενθυμίζει στην εργοδοσία του Alpha ότι προϋπόθεση για τη χρήση της συχνότητας που διαθέτει ο σταθμός είναι η κάλυψη των αναγκών ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Ασφαλώς η μείωση του περιφερειακού δημοσιογραφικού δυναμικού κάθε άλλο παρά αυτόν τον στόχο υπηρετεί.

Για τον λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ κηρύσσει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012 (από τις 6 π.μ.) στο γραφείο Θεσσαλονίκης του Alpha και καλεί την εργοδοσία:

Να ανακαλέσει τις απολύσεις.

Να διατηρήσει εν λειτουργία το γραφείο και να προστατεύσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα που οφείλει να διαθέτει το πρόγραμμά του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.