Συναντήσαμε τον λοιμωξιολόγο κ. Μάριο Λαζανά με αφορμή την συναυλία ενίσχυσης της Ε.Ε.Μ.Α.Α

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η φωνή του,  βάλσαμο στη ψυχή μας. Τα τραγούδια του, η ηχώ που χαϊδεύει τις πιο λεπτές αρτηρίες της κοινωνίας, πόσο μάλλον όταν αυτά ερμηνεύονται για καλό σκοπό.  Ο Σταμάτης Κραουνάκης την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου τραγουδάει για την ενίσχυση  της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS στο Κολέγιο Αθηνών.

Τραγουδά εναντίον, σε όλα αυτά τα ταμπού που πνίγουν και φοβίζουν την κοινωνία. Ένα από αυτά είναι και ο ιός του AIDS, που τα τελευταία χρόνια η ιατρική εξέλιξη άλλαξε τις ζωές των οροθετικών προς το καλύτερο.

Με αφορμή την ξεχωριστή αυτή βραδιά, δεν συνάντησα τον αγαπημένο όλων μας Σταμάτη Κραουνάκη, αλλά τον διευθυντή της παθολογικής και λοιμωξιολογικής Κλινικής Metropolitan General και πρόεδρο της Ε.Ε.Μ.Α.Α., κύριο Μάριο Λαζανά για μια μικρή συζήτηση, θίγοντας τα πιο σημαντικά σημεία της λοίμωξης HIV.

μιλάει στη Λαμπριάνα Κυριακού

Αρχικά κύριε Λαζανά,  θέλω να μιλήσουμε για τους σκοπούς αυτής της βραδιάς και αντίστοιχα ας ανοίξουμε μια μικρή παράγραφο σε αυτό το ΜΕΓΑΛΟ  θέμα που λέγεται AIDS.

Την 1η Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία του Σταμάτη Κραουνάκη θα υπάρξει μια βραδιά με τα τραγούδια της αγάπης.  Ο πασίγνωστος και αγαπημένος καλλιτέχνης Σταμάτης Κραουνάκης, με την γνωστή ευαισθησία του στα κοινωνικά θέματα θα μας φέρει πιο κοντά στην HIV λοίμωξη για να θυμηθούμε τα μέτρα προφύλαξης και να έρθουμε πιο κοντά στα άτομα με HIV λοίμωξη ώστε να εξαφανισθεί το στίγμα.

Η Ιατρική έχει προχωρήσει προς το καλύτερο κύριε Λαζανά. Πριν εκδηλωθεί  το Aids, εμφανίζεται η λοίμωξη HIV που μπορεί να αντιμετωπιστεί πια  με φάρμακα.

Η HIV λοίμωξη είναι μία χρόνια νόσος η οποία πλέον αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή (αντιρετροϊκά φάρμακα) και τα οποία πρέπει να χορηγούνται αμέσως με την διάγνωση.

Άρα στις μέρες μας δεν πεθαίνει κανείς από τον ιό HIV;

Εφόσον το άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό, λαμβάνει κανονικά τα φάρμακά του και το ιϊκό του φορτίο είναι μη μετρητό (η ποσότητα του ιού που κυκλοφορεί στο αίμα) δεν μεταδίδει τη νόσο. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει θεραπευθεί και δεν υπάρχει ο ιός στα διάφορα όργανα του σώματος.

Πολλοί οροθετικοί άρχισαν πια να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Ερωτεύονται, κάνουν σχέσεις, δεν περιθωριοποιούνται όπως παλιότερα. Πόσο επικίνδυνη είναι η επαφή με τον συνάνθρωπο τους που δεν είναι φορέας. Ή πιο απλά,  πόσο εύκολα μπορεί να κολλήσει κάποιος τον ιό;

Τα άτομα αυτά, που βρίσκονται σε θεραπεία, μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή και να ζουν ανάμεσά μας χωρίς να μεταδίδουν τη νόσο και να ζουν όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός.  Ο ιός κυρίως μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή, από την επαναχρησιμοποίηση συρίγγων στους χρήστες και από την μητέρα στο παιδί εφόσον τα άτομα αυτά δεν είναι υπό θεραπεία και έχουν μετρητό ιϊκό φορτίο. Συνεπώς υποχρέωση της πολιτείας και των αντίστοιχων φορέων είναι η ενημέρωση και ο «εντοπισμός» των ατόμων με HIV λοίμωξη ώστε να αρχίσουν έγκαιρα θεραπεία τόσο για το δικό τους καλό όσο και για το γενικό σύνολο, δεδομένου ότι έτσι δεν θα μεταδίδουν τη νόσο.


περισσότερα για την συναυλία…

Ο Σταμάτης Κραουνάκης τραγουδάει για την ενίσχυση της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS


Η κοινωνία μπορεί να μην είναι ακόμα πλήρως ενημερωμένη, ωστόσο ο κόσμος άρχισε (αμυδρά) να μην φοβάται για την εύκολη μετάδοση του. Εσείς σαν εταιρία με ποιους τρόπους δράτε στην ενημέρωση του κοινού; Ποιες είναι οι δραστηριότητες σας;

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS έχει διοργανώσει αναρίθμητα συνέδρια- ημερίδες για την ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού καθώς και του κοινού. Έχει πραγματοποιήσει εκστρατείες ενημέρωσης με φυλλάδια, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μηνύματα, με παραγωγή ταινίας (θετικές ιστορίες), έκδοση βιβλίου (Η ζωή μου στο κόκκινο), εκπαίδευση στα σχολεία.

Η ίαση θα επέλθει ποτέ κύριε Λαζανά;

Τα θεραπευτικά δεδομένα για το μέλλον είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν φαίνεται στο άμεσο μέλλον ριζική θεραπεία της HIV λοίμωξης. Περιμένοντας την δημιουργία ενός εμβολίου, θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε για την μείωση και εάν είναι δυνατόν την εξαφάνιση των νέων λοιμώξεων.

 


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.