Λευκωσία: Ο Ερντογάν στέλνει τα χειρότερα μηνύματα σε μια κρίσιμη φάση

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει η Λευκωσία τις δηλώσεις Ερντογάν κατά της Κύπρου και τονίζει ότι αποδεικνύουν πώς προέκυψαν οι δυσκολίες που υπάρχουν στη διαπραγματευτική διαδικασία. «Με τέτοιους χαρακτηρισμούς ο πρόεδρος της Τουρκίας στέλνει τα χειρότερα μηνύματα σε μια κρίσιμη φάση της διαδικασίας» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν.Χριστοδουλίδης.

Εν τω μεταξύ, στην Κύπρο βρίσκεται την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ενώ αναμένεται να μεταβεί και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Χθες, Τρίτη, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις Συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο».

«Με τέτοιους χαρακτηρισμούς ο πρόεδρος της Τουρκίας στέλνει τα χειρότερα μηνύματα σε μια κρίσιμη φάση της διαδικασίας και το μόνο που πετυχαίνει είναι η δημιουργία περισσοτέρων προβλημάτων» απάντησε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επίσης τόνισε ότι αυτές οι δηλώσεις αποδεικνύουν και πώς προέκυψαν οι δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στη διαπραγματευτική διαδικασία.

«Όχι» στην πρόταση Ακιντζί για παράλληλες διαπραγματεύσεις

Για την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί για δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι παραπέμπει σε τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, γιατί θα καταλήξει σε αποτυχία και θα οδηγήσει σε κατάρρευση μια πολλά υποσχόμενη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι στο Μον Πελεράν υπήρξε διαφωνία στο δεύτερο από τα κριτήρια για το εδαφικό, που είναι ένα από τα πέντε κεφάλαια του Κυπριακού.

«Και προηγουμένως υπήρξαν διαφωνίες σε άλλα κεφάλαια, αλλά δεν αναζητήθηκαν άλλοι τρόποι διεξαγωγής των συνομιλιών. Έτσι και αυτή τη φορά πρόκειται για μια διαφωνία και δεν χρειάζεται να αναζητούνται άλλοι τρόποι για να διεξαχθούν οι συνομιλίες. Το πιο απλό είναι να συνεχισθούν οι συνομιλίες από εκεί όπου έμειναν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνάντηση Τζόνσον – Αναστασιάδη

Επαφές στη Λευκωσία με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά το ναυάγιο του Μοντ Πελεράν, ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, που έφθασε στην Κύπρο χθες βράδυ, συναντήθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης σε πρόγευμα εργασίας με τον απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντε στην οικία του βρετανού ύπατου Αρμοστή, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τη δυνατότητα επανέναρξης των συνομιλιών. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Στη συνέχεια, ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Μετά τη συνάντηση, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών αφορά τον λαό της Κύπρου. Σημείωσε, δε, ότι είναι εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις.

«Είμαστε εδώ για υποστήριξη και για να φανούμε όσο πιο χρήσιμοι μπορούμε» ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Εξάλλου, δήλωσε ότι η αφοσίωση της Βρετανίας προς την Κύπρο παραμένει ισχυρή και τώρα και στο μέλλον.

«Μπορεί να εγκαταλείπουμε τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη και η αφοσίωσή μας στην Κύπρο παραμένει πολύ ισχυρή. Είμαστε εδώ για την Κύπρο και τώρα και στο μέλλον»  ανέφερε μιλώντας στου δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο.

 

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο κ. Τζόνσον είπε ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να αποφασίσουν τι είδους μελλοντικές διευθετήσεις επιθυμούν για την ασφάλεια της επανενωμένης Κύπρου.

 

«Παράλληλα, πιστεύουμε ότι είναι λογικό η συζήτηση να βλέπει τη μεγαλύτερη εικόνα και να εξετάζει το ευρύτερο πλαίσιο του σημερινού περιβάλλοντος ασφάλειας στην περιοχή» τόνισε.

Κατέστησε σαφές ότι το μήνυμα που μεταφέρει είναι πως «η διεθνής κοινότητα στηρίζει τους συνομιλητές και θέλουμε να δούμε αίσιο τέλος στη διαδικασία».

 

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, για να απαντήσει πως οι βάσεις συμβάλλουν όχι μόνο στην ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Επανέλαβε, δε, την προσφορά του Λονδίνου για παραχώρηση σχεδόν του ήμισυ του εδάφους των Βάσεων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.  «Η προσφορά εξακολουθεί να ισχύει» σημείωσε.

 

Διάσκεψη για το Κυπριακό με τα μόνιμα μέλη του ΟΗΕ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας την επίσκεψη Τζόνσον στο πλαίσιο των γενικότερων προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, υπογράμμισε ότι διαμορφώνεται μια τάση για συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.

Σημείωσε ότι η Ρωσία εξέφρασε δημοσίως την πρόθεσή της και η Γαλλία κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ η Βρετανία θα συμμετάσχει ούτως ή άλλως ως εγγυήτρια δύναμη.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η Βρετανία έχει διατυπώσει σαφώς τη θέση πως δεν επιθυμεί να είναι εγγυήτρια δύναμη σε μια λύση του Κυπριακού αν δεν το ζητήσουν και τα δύο μέρη στην Κύπρο. «Αυτό είναι πολύ θετικό, δεδομένης και της θέσης της Ελλάδας ότι δεν επιθυμεί διατήρηση των εγγυητικών της δικαιωμάτων» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Προγραμματίζεται επίσκεψη Κέρι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε σήμερα πληροφορίες ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι εξέφρασε πρόθεση να επισκεφθεί την Κύπρο. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η επίσκεψη προγραμματίζεται για τις 9 Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο η ημερομηνία αυτή να έχει επιβεβαιωθεί οριστικά.

 

Η επίσκεψη τοποθετήθηκε αρχικά στις 8 ή 9 Δεκεμβρίου, αλλά στις 8 του μηνός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα για την τριμερή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και της Ελλάδας, Βενιαμίν Νετανιάχου και Αλέξη Τσίπρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.