ΡΙΚ: Πώς έγινε η ρίψη πυραύλου στην κατεχόμενη Κύπρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
Το περιστατικό που αναστάτωσε την Κύπρο σήμερα τα ξημερώματα δεν αποκλείεται να σχετίζεται με άλλη είδηση που έκανε αίσθηση στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα και συνεχίζει να απασχολεί τις τοπικές αρχές, σχολίασε ο δημοσιογράφος Γαβριήλ Χαρίτος, από την ενημερωτική εκπομπή “Από Μέρα σε Μέρα” του ΡΙΚ.
Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος, είπε ότι  την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από την Ισραηλινή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και από αξιωματούχους του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν-Γκουριόν στο Τελ Αβίβ, ότι παρατηρείται βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης των αεροσκαφών. Η βλάβη συνίσταται στην ξαφνική αλλαγή των συντεταγμένων του συστήματος GPS του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις πτήσεων αλλά δυσχέρειες στην διαδικασία προσγείωσης και απογείωσης . Ανακοινώθηκε επίσης ότι ανάλογα περιστατικά παρατηρήθηκαν στους πύργους ελέγχου αεροδρομίων στην Κυπριακή Δημοκρατία , στην Ελλάδα και σε επαρχίες της Τουρκίας κατά μήκος ων μεσογειακών της ακτών. Οι ισραηλινές αρχές είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι , σε συνεργασία με τις ελληνικές και τις κυπριακές αρχές , το ζήτημα έχει τεθεί υπό έλεγχο . Ωστόσο , σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα τις τελευταίες δυο ημέρες, διαπιστώνεται ότι τελικά το πρόβλημα παραμένει και σημειώνονται απροσδόκητες μεταβολές των συντεταγμένων του συστήματος GPS του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ , χωρίς να υπάρχει κάποια περιοδικότητα που ίσως θα βοηθούσε την συστηματική αντιμετώπιση της κατάσταση. Μάλιστα , όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στα τοπικά ΜΜΕ ανώνυμες πηγές της ισραηλινής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας , της Πολεμικής Αεροπορίας και την κρατικών φορέων αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων, οι βλάβες οφείλονται σε ηλεκτρονικό ιό (δεν καθορίσθηκε εάν πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό ή όχι) ή δε χάκερ που κατάφερε να εισχωρήσει στο σύστημα πλοήγησης του πύργου ελέγχου του Τελ Αβίβ ή και άλλων αεροδρομίων της περιοχής . Παραμένει όμως το ερώτημα εάν οι ισραηλινές αρχές θέτουν υπό έλεγχο το όλο ζήτημα . Τουλάχιστον , σύμφωνα με τα προχθεσινά δημοσιεύματα , κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη.
Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, οι συνεννοήσεις μεταξύ Ισραήλ , Κύπρου και Ελλάδος , βαίνουν καλώς .

{youtube}K2Xi1LAG85Y{/youtube}
Ενώ ο κύριος Χαρίτος, τόνισε ότι  οι ισραηλινές αρχές δεν βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες αρχές του συριακού καθεστώτος ή του Λιβάνου . Επίσης , Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο οφείλεται ίσως στα συστήματα αεράμυνας που χρησιμοποιούν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία και που, ίσως , έχουν προσβληθεί από ηλεκτρονική επίθεση . Το αντεπιχείρημα που ακούγεται ως προς αυτήν την εκδοχή συνίσταται στο ότι η Ρωσία δεν θα έθετε ποτέ σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων που συνδέουν το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ με δεκάδες ρωσικούς προορισμούς κάθε βδομάδα.
Χθες βράδυ και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες , η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε μαζική επιχείρηση σε στρατιωτικές βάσεις του καθεστώτος Άσαντ και του Ιράν , στα περίχωρα της Δαμασκού και της πόλης Χομς που ελέγχεται από το συριακό καθεστώς.
Δεδομένου ότι τα θραύσματα του πυραύλου που κατέπεσαν στην Κατεχόμενη Κύπρο καταδεικνύουν ότι είναι ρωσικής κατασκευής – συμπεραίνεται ότι προήλθε από τη Συρία .
Συνεπώς , το πιο πιθανό σενάριο είναι το εξής : Στην προσπάθεια του συστήματος αεράμυνας του καθεστώτος Άσαντ να αποκρούσει ισραηλινό πύραυλο , ενεργοποιήθηκε το ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικό σύστημα – το οποίο όμως προφανώς έχει προσβληθεί από το λογισμικό που είχε προσβάλει τους πύργους ελέγχου των πολιτικών αεροδρομίων της περιοχής.
Οι συντεταγμένες του ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικού συστήματος του καθεστώτος Άσαντ ήταν λανθασμένες , με αποτέλεσμα να στραφεί προς την Κύπρο.
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν αποτέλεσμα επαγωγικών συμπερασμάτων, τα οποία κρίνω ως τα πλέον πιθανά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.