Μάρω Κοντού: Ρισκάρω τώρα με τη Μαργαρίτα

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η επιστροφή της κυρίας Μάρως Κοντού στο σανίδι τα τελευταία χρόνια συνοδεύεται από τολμηρές επιλογές και κερδισμένα καλλιτεχνικά στοιχήματα.

Η έμπειρη πρωταγωνίστρια θα έλθει αντιμέτωπη φέτος με έναν εμβληματικό ρόλο του παγκόσμιου ρεπερτορίου, τη «Δεσποινίδα Μαργαρίτα», στον επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε μονόλογο του Ρομπέρτο Ατάιντε. Γραμμένο κάτω από τη βαριά σκιά του δικτατορικού καθεστώτος της Βραζιλίας, αυτό το δημοφιλέστατο και στην Ελλάδα θεατρικό κείμενο χαρακτηρίζεται από τον συγγραφέα του «τραγικοκωμικό».

Το κεντρικό πρόσωπο, μια δασκάλα της έκτης δημοτικού που υποτιμά, λοιδορεί, εξευτελίζει, τιμωρεί και εκφοβίζει αυτούς που δικαιούνται τα αγαθά της μάθησης και της γνώσης. Στο τέλος, όμως, πέφτει η ίδια στην παγίδα της προκειμένου να καταφέρει να διατηρήσει την εξουσία. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στο θέατρο «Ζίνα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου.

Εργο «διαχρονικό, ό,τι πρέπει για την εποχή μας» χαρακτηρίζει τη «Δεσποινίδα Μαργαρίτα» η κ. Μάρω Κοντού. Η επικαιρότητά του ήταν ένα από τα στοιχεία που την ιντρίγκαραν για να το παρουσιάσει. «Πιάνει όλα τα κοινωνικά θέματα: παιδεία, πολιτική, θρησκεία, εκπαίδευση». Αφετέρου είναι «η δυσκολία του ρόλου. Είναι απρόβλεπτη αυτή η γυναίκα. Δεν είναι δοσμένη από τον συγγραφέα απλώς ως μια δασκάλα. Η δασκάλα είναι το μέσον που ο συγγραφέας μεταχειρίζεται για να καυτηριάσει αυτούς που έχουν την αρχή στα χέρια τους, αυτούς που καταδυναστεύουν». Δηλαδή καταθέτει μια πολιτική αλληγορία πάνω στη δύναμη της εξουσίας.

«Είναι και αυτό. Μεταξύ μιας δασκάλας και των μαθητών, που είναι οι θεατές, περνάει τα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όλα τα κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα με έναν έντεχνο τρόπο».

Η παρουσία της στη σκηνή, μόνης, της δημιουργεί… «και άγχος. Και πολύ ενδιαφέρον. Και αγωνία. Κι ελπίδες». Αλλά δεν συμβαίνει μόνο με τον συγκεκριμένο ρόλο. «Ολοι οι ρόλοι, όταν καταπιανόμαστε μαζί τους για να τους ερμηνεύσουμε, να τους αναλύσουμε και να τους ψυχαναλύσουμε, περνάνε από αυτά τα στάδια». Την είδαμε ως τραβεστί Ούρσουλα, αλλά και ως Ελισάβετ, ρόλοι ιδιαίτεροι στην προσέγγιση αλλά και στην ερμηνεία τους.

«Με ενδιαφέρουν τα παράξενα. Τα αλλιώτικα. Είχα κάνει μια μεγάλη απουσία από το θέατρο, διότι δεν μου είχε ζητηθεί κάτι που να με κεντρίσει υποκριτικά… Γιατί η Μάρω Κοντού δεν είναι μόνο αυτό που ξέρει ο κόσμος από τις ταινίες. Οταν είσαι σε μια ώριμη στιγμή της καριέρας σου σε ενδιαφέρουν αυτά τα λίγο… τολμηρότερα. Σε ενδιαφέρει να ρισκάρεις υποκριτικά. Ρισκάρω λοιπόν αυτήν τη στιγμή. Και ελπίζω». Την ελεύθερη απόδοση του έργου υπογράφει ο Κωνσταντίνος Κυριακού.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ

akarali@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.