Πινακοθήκη Σύρου: Έκθεση του Αλέξη Βερούκα

aleksis_veroukas_pinakas1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Με 55 έργα που καταγράφουν την πορεία του από τις αστικές περιπλανήσεις στην ανθρώπινη ψυχή, ταξιδεύει στην Πινακοθήκη Κυκλάδων της Σύρου

Ο άνθρωπος πάντα υπήρχε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στους καμβάδες του Αλέξη Βερούκα. «Παλιά ήταν κομπάρσος, τώρα έγινε πρωταγωνιστής», λέει ο ίδιος

Από τις αστικές περιπλανήσεις στο υποσυνείδητο. Ετσι θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της αναδρομικής έκθεσης του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην Ερμούπολη, από σήμερα έως 2 Σεπτεμβρίου. Γύρω στα πενήντα έργα θα ταξιδέψουν στη Σύρο για να δείξουν την εξέλιξη της δουλειάς του 44χρονου ζωγράφου, που σηματοδοτείται τα τελευταία χρόνια από το πέρασμά του από την «εξωτερική στην εσωτερική όραση». Από τις όψεις σπιτιών, πόλεων, δρόμων, αρχαίων θεάτρων και απεικονίσεις αντικειμένων, ο Βερούκας στράφηκε στον εσώτερο εαυτό, στις ενδότερες καταστάσεις της ψυχής.

«Από τα πανοράματα εστιάζω στην ανθρώπινη φιγούρα», λέει. Ομως ο άνθρωπος πάντα υπήρχε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στους καμβάδες του. «Παλιά ήταν κομπάρσος, απαντά, τώρα έγινε πρωταγωνιστής».

Η έκθεση της Σύρου, αναπτυγμένη σε τέσσερις ενότητες, θα δείξει ακριβώς αυτήν τη διαδρομή. Ξεκινά με έργα από την πρώτη ατομική έκθεσή του στο Παρίσι (1992), με κενούς εσωτερικούς χώρους και γυμνά, συνεχίζει με τις γνωστές πανοραμικές όψεις πόλεων (Αθήνα, Μαδρίτη, Βαρκελώνη κ.ά.) και με την ενότητα των αρχαίων θεάτρων στην γκαλερί «Βουρκαριανή» στην Τζιά (2002), και καταλήγει στην τελευταία δουλειά του, την οποία πρωτοπαρουσίασε στην περυσινή Art Athina (περίπτερο γκαλερί Thanassis Frissiras).

Σ’ αυτήν τη φρέσκια ενότητα θα επικεντρωθεί και η έκθεση, όπως μας λέει ο ίδιος, «με αυτοπροσωπογραφίες, διπλά πορτρέτα σε εσωτερικούς χώρους, σώματα εγκιβωτισμένα σε μοτίβα ισλαμικής κεραμικής», καθώς τον ενδιαφέρει η γεωμετρία της ισλαμικής τέχνης.

«Από τη μια περίοδο στην άλλη, εδώ και είκοσι χρόνια, με τις αισθήσεις του στον τροχό, από το ένα ταξίδι στο επόμενο, από το έξω και από το ψηλά προς το πλησίον και το ένδον, αμφίδρομα, πάντα με τις ίδιες πολυμήχανες εμμονές του ο Αλέξης Βερούκας αλλά και πάντα πολιορκητής ?εκπορθητής ανικανοποίητος? των ορίων του», όπως γράφει στον κατάλογο η συγγραφέας Μάρω Δούκα, σε βιβλία της οποίας ο ζωγράφος έχει φιλοτεχνήσει τα εξώφυλλα. Ο Αλέξης Βερούκας υπήρξε κι αυτός, όπως πολλοί Ελληνες νεοπαραστατικοί, μαθητής του Λεονάρντο Κρεμονίνι, στην Ecole des Beaux-Arts στο Παρίσι. Στην ερώτησή μας αν έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του πέρα από την παραστατικότητα, απαντά πως έχει πειραματιστεί με δύο βίντεο και κάποιες κατασκευές. Αλλά? «Το βρήκα διασκεδαστικό, αλλά δεν βρήκα τον δικό μου τρόπο έκφρασης μέσα από αυτές τις πρακτικές. Είναι φυσική ανάγκη να ζωγραφίζει κανείς με τα δικά του υλικά. Διαφορετικά δεν είναι ειλικρινής».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.