Ζωντάνεψαν οι Μαυρογιαλλούροι…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tου Μιχάλη Παναγιώτου.

Παρακολουθώ εδώ και 55 χρόνια την πολιτική εκ του σύνεγγυς.

Θυμάμαι τους  πολιτικούς της 10ετίας 60-67 και 74-70…..-είχαμε και την ΧΟΥΝΤΑ μην τη ξεχνάμε-Στον τόπο μου….νά  έχουν τους κομματάρχες τους…καμιά σκέψη για δημοκρατική οργάνωση των τότε κομμάτων,εξαιρέσει του εκτός νόμου Κ.Κ.Ε,με την μορφή της Ε.Δ.Α. υπό τον αείμνηστο ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΥ, η οποία είχε μια υποτυπώδη οργάνωση λίγων ατόμων.

Οι κομματάρχες  ευυπόληπτοι πολίτες ,άς πούμε ευυπόληπτα ΛΑΜΟΓΙΑ,του φάσματος των κομμάτων της ΕΡΕ,της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ,της ΕΠΕΚ,του κόμματος των ΦΙΛΕΥΘΕΡΩΝ ,εκπροσωπούσαν στο κάθε νησί ο καθένας κι από έναν υποψήφιο βουλευτή,προσέξτε όχι το κόμμα τον βουλευτή.Έταζαν τά πάντα στους πάντες.Από μεταθέσεις στρατιωτών μέχρι την μεσολάβηση για δάνεια , μεταθέσεων ευμενών και δυσμενών,και ικανοποίηση άλλων αναγκών της πελατείας τους, προσέξτε όχι των πολιτών.Λειτουργούσαν δλδ ως ΜΑΥΡΟΡΟΓΙΑΛΛΟΥΡΟΙ…..Μα ποιος ήταν ο κλασσικός τύπος του ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΛΟΥΡΟΥ?

Ο ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΛΟΥΡΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.Λίγο ως πολύ όλοι θα θυμάστε την ταινία <<ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟΥ>>,Το Υπάρχει και φιλότιμο είναι τίτλος ελληνικής κωμωδίας της Φίνος Φιλμ του 1960  σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλαρίου, με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Το κινηματογραφικό έργο βασίστηκε στο θεατρικό έργο «Ανώμαλη προσγείωση», μια διαχρονική κωμωδία που έγραψαν οι Αλέκος Σακελάριος – Χρήστος Γιαννακόπουλος και την οποία ανέδειξε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με την ερμηνεία του στον κινηματογράφο.[1] Το όνομα του πρωταγωνιστικού ρόλου «Μαυρογυαλούρος» έχει γίνει μέρος της πολιτικής ορολογίας στην Ελλάδα. Η ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» έχει παιχτεί πολλές φορές στην τηλεόραση και παραμένει δημοφιλής ακόμη και πολλά χρόνια μετά από την πρώτη παράστασή της[4].

Ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος (Λάμπρος Κωνσταντάρας) είναι υπουργός, αρμόδιος επί των δημοσίων έργων. Με αφορμή την πρόσφατη ανέγερση του νέου μαιευτηρίου στην εκλογική του περιφέρεια, έχει προγραμματίσει να ταξιδεύσει ως εκεί για μια ομιλία. Στο ταξίδι αυτό, που πραγματοποιείται οδικώς, τον συνοδεύει η κόρη του Αλίκη (Νίκη Λινάρδου), καθώς και ο οδηγός του (Γιώργος Γρηγορίου).

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η Αλίκη επιμένει να οδηγήσει εκείνη το αυτοκίνητο, παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα ικανή οδηγός, και ο πατέρας της το επιτρέπει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόσκρουση του αυτοκινήτου σε ένα δένδρο, κοντά στο χωριό Άγρυλος. Το ατύχημα αυτό προκαλεί ελαφρύ τραυματισμό των επιβαινόντων και ακινητοποίηση του οχήματος. Αμέσως οι χωρικοί σπεύδουν να περιποιηθούν τους τραυματίες, χωρίς να γνωρίζουν την ταυτότητα των ανθρώπων που έχουν απέναντί τους. Δύο νεαροί χωρικοί, ο Πανάγος (Χάρης Παναγιώτου) και ο Σωτήρης (Χρήστος Δοξαράς) συζητούν με τον υπουργό σχετικά με τις ελλείψεις του χωριού σε υποδομές και υπηρεσίες.

Μέσα από αυτές τις συζητήσεις, ο κ. Μαυρογιαλούρος πληροφορείται για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, για τη διαφθορά που επικρατεί, αλλά και για την αντιπάθεια των κατοίκων προς το πρόσωπό του. Ιδιαίτερα κλονίζεται όταν μαθαίνει ότι ο στενός του συνεργάτης Θεόδωρος Γκρούεζας (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) έχει καταχραστεί δημόσιο χρήμα μέσα από διεφθαρμένες συναλλαγές. Μετά από όλα αυτά, αποφασίζει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού, αφού πρώτα επιπλήξει σε έντονο ύφος τους συνεργάτες του.

Οι τότε ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ, είχαν σπουδές κατά βάσιν ΝΟΜΙΚΟΥ ή ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ, άντε να είχα, και ένα επί πλέον πτυχίο.

Δέν είναι σαν τους σημερινούς…ή τους μετά το 74 Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ   ΑΝΔΡΕΑΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΠΕΣΜΑΖΟΓΛΟΥ,και οι τρείς αείμνηστου  και  τους σημερινούς κ.ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ,κ.ΓΕΩΡΓΙΟ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΟΥ,κ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ,ΓΙΑ τους  λοιπούς δεν θα μιλήσω κ.ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ,κ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΛΕΒΕΝΤΗ, με ένα πτυχίο της Νομικής η πρώτη και του Πολυτεχνείου ο άλλος,τον κ.ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ…Για τον κ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ δεν τολμώ να πώ…η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ,ΔΕΝ ΞΈΡΩ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΉ ΤΟΥ.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί ηγέτες της κεντροδεξιάς παράταξης είχαν καταπληκτική επαφή με τον λαό, με τελευταίο τον Κώστα Καραμανλή. Ακόμη και ο πιο «σκληρός» Αντώνης Σαμαράς είχε λαϊκό πέρασμα. Επικοινωνούσαν με το λαό και ότι έλεγαν γινόταν πιστευτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκη, όμως, όχι. Σίγουρα  είναι πιο ΛΑΙΚΙΣΤΗΣ  από τους ΛΑΙΚΙΣΤΕΣ, αλλά δυστυχώς είναι και οπαδός τους  ΑΚΡΑΙΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ. Και αυτό φάινεται όσο και αν προσπαθεί να το κρύψει.ΚΑΙ ΕΔΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ.

Σήμερα ένας εξ αυτών έχει πολλά πτυχία είς την αλλοδαπήν,γόνος μεγάλης πολιτικής οικογενείας.

Ποιος είναι ?

Μα ο κ.ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΣΚΗΣ.

Άλλωστε ο ίδιος όπου βρεθεί και όπου σταθεί κομπορρημονεί τόσο για την «Αγία» οικογένεια του ,όσο ακόμη περισσότερο για τον εαυτό του, με αιχμή τις σπουδές του στο Kολλέγιο Αθηνών, στο Στάνφορντ και στο Χάρβαρντ.
Γόνος πλούσιας πολιτικής οικογένειας, με σπουδές στα ακριβότερα ελληνικά σχολεία και αμερικάνικα πανεπιστήμια, με δουλειά χωρίς καμία δυσκολία σε επενδυτικούς οίκους και μεγάλες τράπεζες[ βλεπε εθνική τράπεζα  ΕΠΊ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΚΑΡΑΤΖΑ, και μετά πολιτικός με «προίκα» από τον πατέρα πρωθυπουργό και την αδελφή υπουργό.

Εδώ και 3-4 μήνες,τριγυρνά μόνος του τις γειτονιές της ΑΤΤΙΚΗΣ,ακόμα δεν τον είδαμε σε ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ,αλλά πού πάει θα γίνει κι αυτό,αλλά και της ΕΠΑΡΧΙΑΣ.χωρίς την συνοδεία ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ή ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ του κόμματος του,αλλα πάντα συνοδεία ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΑΝΟ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ.

Σε ρόλο «γιαλαντζί» Μαυρογιαλούρου εμφανίστηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισκέφθηκε..ΤΕΛΕΥΑΙΩΣ
καφενείο της Καλλιθέας κουβαλώντας μαζί του τηλεοπτικές κάμερες για να τον καταγράψουν που να συζητά με τους ηλικιωμένους θαμώνες του.

Η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος του λαϊκού ηγέτη δεν του ταιριάζει και δυσκολεύεται εξαιρετικά να πείσει ότι αυτό που κάνει το πιστεύει.

Σίγουρα δεν ήταν ο «κλασσικός Μαυρογιαλούρος» που έταζε και ξαναέταζε λαγούς με πετραχήλια. Είναι ένας «ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ» Μαυρογιαλούρος που θέλει να δείχνει ότι ανήκει στο λαό, αλλά δεν  δεν του πάει ο ρόλος αυτός.Δεν το έχει που λέμε. Δεν είναι στο πετσί του.

Να μπερδέψει προσπάθησε τα γεροντάκια, λέγοντας τους ότι δεν νοιάζεται αν αυτοί παίρνουν καλές συντάξεις, αλλά αν τα εγγόνια τους θα βρουν δουλειά για να μην χρειάζεται να τα χαρτζιλικώνουν οι παππούδες τους.

Ναι δεν ήταν ο «κλασσικός Μαυρογιαλούρος» που έταζε και ξαναέταζε λαγούς με πετραχήλια. Είναι ένας «γιαλαντζί» Μαυρογιαλούρος που θέλει να δείχνει ότι ανήκει στο λαό, αλλά δεν μπορεί να παίξει το ρόλο αυτό. Δεν είναι στο πετσί του.

Επαναλαμβάνω πάντως για να μην παρεξηγηθώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ο «κλασσικός Μαυρογιαλούρος» και ούτε θα γίνει….κι αυτό είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ το λέω για δεύτερη φορά…..

Γεια σας……

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.