Apple vs. Google: Κατάργηση της εφαρμογής YouTube σε iPhone και iPad

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε «μονοπάτι πολέμου» εξακολουθούν να βρίσκονται η Apple και η Google, καθώς η Apple αποφάσισε να μην συμπεριλάβει την προεγκατεστημένη εφαρμογή (app) για το δημοφιλή ιστότοπο YouTube της Google στη νέα έκδοση του λογισμικού (iOS 6) για φορητές συσκευές iPhone και iPad.

Η επίμαχη απόφαση της Apple συνιστά μία ακόμα απόδειξη της συνεχιζόμενης αντιπαλότητας μεταξύ των δύο τεχνολογικών κολοσσών, οι οποίοι μάχονται για τα πρωτεία στην πολύπλευρη και ταχύτατα εξελισσόμενη τεχνολογική αγορά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι ο συνιδρυτής και πρώην ηγέτης της Apple, Στιβ Τζομπς, είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να κηρύξει «θερμοπυρηνικό πόλεμο» στην πρώην σύμμαχο Google, αφότου αυτή μπήκε ανταγωνιστικά στην αγορά φορητών συσκευών με το σύστημα Android.

Πρέπει να υπενθυμιστεί άλλωστε ότι πριν από λίγες εβδομάδες η Apple ανακοίνωσε πως προτίθεται να αντικαταστήσει την υπηρεσία χαρτών που παρέχει η Google (Google Maps) στις «έξυπνες» συσκευές της με μία δική της εφάμιλλη υπηρεσία. Δεν είναι γνωστό εάν η Apple θα επιδιώξει να αντικαταστήσει και την εφαρμογή YouTube με κάποια παρόμοια εφαρμογή από διαφορετικό πάροχο.

Σε γραπτή δήλωσή της, η Apple σχολίασε λακωνικά ότι η άδεια για την χρήση της εφαρμογής YouTube στο λειτουργικό σύστημα iOS «έχει λήξει», σημειώνοντας ωστόσο πως οι κάτοχοι συσκευών iPhone και iPad μπορούν να έχουν πρόσβαση στο YouTube μέσω του προγράμματος περιήγησης Safari και προσθέτοντας ότι «η Google επεξεργάζεται μία νέα εφαρμογή YouTube» που θα είναι διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας iTunes.

Πέραν του ότι η αφαίρεση του YouTube από τις λιγοστές προεγκατεστημένες εφαρμογές του επερχόμενου iOS 6 καταδεικνύει το χάσμα μεταξύ της Apple και της Google, η σημασία του έγκειται στο ότι ενδέχεται να προμηνύει την μελλοντική κατάργηση της Google ως βασική μηχανή αναζήτησης στο iPhone.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Google προέρχεται από την πώληση διαφημιστικού χώρου στις σελίδες αναζήτησής της, η αντικατάστασή της μηχανής αναζήτησης της Google στις δημοφιλέστατες συσκευές iPhone θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για την κερδοφορία της εταιρείας.

Η τελική έκδοση του iOS 6 της Apple αναμένεται να εκδοθεί το Φθινόπωρο. 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.