ΚΥΠΡΟΣ: Φεστιβάλ Αγλαντζιάς 2012…. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Φεστιβάλ Αγλαντζιάς θα διεξαχθεί για 25η συνεχόμενη χρονιά από τις 17 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου 2012, στο πολιτιστικό κέντρο «το σκαλί».  Γύρω στους 50 καλλιτέχνες (μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί και εικαστικοί) εμφανίζονται στο φετινό Φεστιβάλ.  

Στο πλαίσιο της οικονομικής περισυλλογής η φετινή διοργάνωση έχει αρκετά μειωμένο προϋπολογισμό, αγγίζοντας όμως υψηλά επίπεδα ποιότητας.   

Εστιάζοντας στην εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή, και σε κάποιους δημιουργούς από τον Ελλαδικό χώρο ο Δήμος στοχεύει στη δημιουργία ενός πεδίου συνάντησης ανάμεσα στο κοινό και τους κύπριους δημιουργούς, συμβάλλοντας έτσι, στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτιστικού προσώπου της χώρας μας.

festival_2012_avecnews
Το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου  με τη Συναυλία – αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι που φέρει τον τίτλο «Η Στέλλα Κυπραίου στις μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι». Η κιθαρίστα του Μάνου Χατζιδάκι επιμελείται και παίζει τραγούδια του συνθέτη αλλά και μουσική του από το θέατρο και τον κινηματογράφο, μαζί με την μουσική της ομάδα.  Από το 1979, η Στέλλα Kυπραίου είναι μόνιμη συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι, μέλος της Ορχήστρας Χρωμάτων, καθώς και του Μουσικού Συνόλου “Μάνος Χατζιδάκις”.  Έχει συνεργασθεί σε ηχογραφήσεις δίσκων και συναυλίες με μεγάλους συνθέτες όπως: Θεοδωράκης, Mαρκόπουλος, Σαββόπουλος, Ξαρχάκος, Λεοντής, Mαμαγκάκης, Kυπουργός, Πλατύραχος, Χριστοδουλίδης κ.α. 

Συμμετέχουν: Παυλίνα Κωνσταντοπούλου (τραγούδι), Παύλος Μιχαηλίδης (βιολί), Πάρις Θωμόπουλος (κλαρινέτο), Ιωάννης Ψαρράς (αφήγηση κειμένων).

*************************************************


Την Τρίτη 18/9 το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει το Χορευτικό Όμιλο «Ρυμβος» σε μια μουσικοχορευτική παράσταση που φέρει τον τίτλο «Ας αρχίσουν οι χοροί».  Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον έλληνα τροβαδούρο Διονύση Σαββόπουλο». Μέσα από ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα γεμάτο χορό, τραγούδι και προβολές παρουσιάζεται η ζωή και η μουσική πορεία του τραγουδοποιού. Στην εκδήλωση συμμετέχει η  Δημοτική Χορωδία Αγλαντζιάς και ομάδα μουσικών. 

Συμμετέχουν: Αγγελος Ιωνάς (κιθάρες), Ελεονώρα Ρούσου (πιάνο/πνευστά), Κώστας Χαλλούμας (μπάσο), Παναγιώτης Στυλιανού (κρουστά). 

**********************************************

Την εικαστική δημιουργία θα εκπροσωπήσουν η Mary Plant και Ευανθία Κούμα με την Έκθεση Ζωγραφικής και Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Divine Inspiration. Η σειρά των ζωγραφικών έργων και εικόνων που θα παρουσιάσουν είναι αφιερωμένη στην αλληλεπίδραση που παρατηρείται ανάμεσα σε δύο εξέχουσες μορφές, αυτές της Θεάς Αφροδίτης και της Παναγίας. Παράλληλα, θα προβάλλεται ντοκιμαντέρ το οποίο αποτυπώνει την αναζήτηση των δύο καλλιτεχνών στις αξίες της πνευματικής κληρονομιάς της Κύπρου και καταγράφει την ενδιαφέρουσα εικαστική σύζευξη που επιχειρούν.

  Δευτέρα 17 – Δευτέρα 24/9, 18:00-21:30 στη Γκαλερί του Πολιτιστικού Κέντρου «το σκαλί». 

Την Πέμπτη 20/9 και ώρα 20:30 οι καλλιτέχνες θα βρίσκονται στη γκαλερί για να παρουσιάσουν το έργο τους και να συνομιλήσουν με το κοινό.

Συντελεστές ντοκιμαντέρ: 

Παραγωγή: No Make Up Production, Καλλιτέχνες: Ευανθία Κούμα, Mary Plant, Συμμετέχουν: Δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, Δρ. Ιωάννης Α. Ηλιάδης, Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης, Δρ. Jacqueline Καραγιώργη, Ψαλμωδίες: Λυγία Κωνσταντινίδου, Μουσική: MA GAIA

*************************************************

Την Παρασκευή 21/9 στην Πλατεία του Πολιτιστικού Κέντρου «το σκαλί» ο Δήμος παρουσιάζει το Παραδοσιακό Μουσικό Σχήμα «Τζισβές».  Ένα “ταξιδιάρικο” σχήμα, το οποίο παίζει μουσική απ’ όλες τις χώρες που φτιάχνουν καφέ του είδους μας. Το μπρίκι τους είναι από την Κύπρο και τα χαρμάνια από καραβάνια που ξεκινούν από τα βάθη της Περσίας, περνούν από την ευρύτερη περιοχή μας και φτάνουν στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ένα σχήμα αφοσιωμένο στην ακουστική παραδοσιακή μουσική δίνοντας της μια σύγχρονη ενορχηστρωτική νότα. Με φρέσκο, απρόσμενο πρόγραμμα από ένα σχήμα που λατρεύει την παραδοσιακότροπη, εθνίκ μουσική και τους ήχους των ακουστικών οργάνων της Μεσογείου

Το σχήμα αποτελούν οι:  Έλενα Ξυδά (τραγούδι, λάφτα), Μαρία Κωνσταντή (Ούτι, λάφτα, τσουμπούς, τραγούδι), Πιερίκ Μαριό (νέυ, κονσερτίνα, σαξόφωνο), 

Ευριπίδης Δίκαιος (ταμπουτσιές, ρεκ).

festival_2012_-_p1_-_Copy


Την Κυριακή 23/9 το Φεστιβάλ δίνει ραντεβού στην πλατεία του πολιτιστικού του κέντρου με το σχήμα «The Apotihans» και τους Νίκο Ξύδη και Βαλέρια Κουρούπη.  O Nίκος Ξύδης, η Βαλερία Κουρούπη και το θρυλικό group «The Apotihans», παίζουν μουσική και όχι μόνο! Με rock άποψη και θεατρική διάθεση, διασκευάζουν και διασκεδάζουν με επιτυχίες κι αποτυχίες, μεγάλων και λιγότερο μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών. Μια μουσική αναδρομή στη δεκαετία των 80’s καθώς και σε τραγούδια από τις προσωπικές δουλειές του Νίκου Ξύδη.

Συντελεστές: Nίκος Ξύδης, Βαλερία Κουρούπη (τραγούδι).

The Apotihans: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πλήκτρα), Πέτρος Γιωρκάτζης (βιολί), Αντωνία Τσολάκη (μπάσο), Αντρέας Νικόλης (τύμπανα).

 

festival_2012_-_p132_-_Copy
Τη Δευτέρα 24/9 το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την κωμωδία του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» από Φανταστικό Θέατρο.  Για την πρώτη του παραγωγή το Φανταστικό Θέατρο, η θεατρική ομάδα που ιδρύθηκε από τη Μαγδαλένα Ζήρα, επιλέγει ο έργο του Αριστοφάνη “Βάτραχοι”. Η ομάδα εστιάζει στην πολύμορφη δραματουργία του σήμερα αλλά και στην ενασχόλησή με κλασικά κείμενα, των οποίων η πολυπλοκότητα και ανθεκτικότητα μας επιτρέπει να τα ξανά-φανταστούμε για το σύγχρονο κοινό.

Μετάφραση: Βάϊος Λιαπής, Σκηνοθεσία-Διασκευή: Μαγδαλένα Ζήρα, Ενδυματολογία: Έλενα Κατσούρη, Μουσική (σύνθεση, διασκευή): Λευτέρης Μουμτζής, Χορογραφία: Χλόη Μελίδου. Ηθοποιοί: Βαλεντίνος Κόκκινος, Δημήτρης Αντωνίου, Μαρίνα Βρόντη, Μαρίνος Κόνσολος, Μιχάλης Σοφοκλέους, Μάρκος Ιούλιος Δρουσιώτης, Άντρεα Δημητρίου, Μαρίτσα Ηλία, Μουσικοί επί σκηνής: Λευτέρης Μουμτζής, Δημήτρης Κακαβούλης, Δημήτρης Γιασεμίδης, Μαριάννα Μουμτζή

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο πολιτιστικό κέντρο «το σκαλί».

Για πληροφορίες: www.aglantzia.org.cy, Πολιτιστική Υπηρεσία Δήμου Αγλαντζιάς, τηλ. 22462058.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.