Νότες για την ελευθερία από μια «θάλασσα ποιητών» στις Οινούσσες

yiannis_markopoulos1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει το νέο του μουσικό έργο «Μνήμη Ελευθερίας» σε μία συναυλία που θα δώσει το βράδυ της Κυριακής στο ακριτικό νησί των Οινουσσών.

(φωτό) O Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει τη «Μνήμη Ελευθερίας» με τον Γρηγόρη Βαλτινό αφηγητή

Το έργο αυτό προήλθε ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας και παραγγελίας του Δημάρχου των Οινουσσών Ευάγγελου Αγγελάκου για τον εορτασμό της επετείου της εκατονταετηρίδας (1912-2012) από τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση των Οινουσσών, Χίου, Ψαρών, νήσων Αιγαίου, Ηπείρου και Μακεδονίας.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος σε αυτό το έργο εστιάζει την έμπνευσή του στην απελευθέρωση των νήσων του Βορείου Αιγαίου και προτείνει μία διάσταση πολιτιστική και αμυντική σαν ιδιαίτερη τιμή στους απελευθερωτές και συνάμα μία σπονδή στην ειρήνη και τη φιλία.

Ο συνθέτης θεωρεί τη «Μνήμη Ελευθερίας» σαν το πρώτο μέρος μίας τριλογίας που θα συμπεριλαμβάνει μνείες της απελευθέρωσης της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Κρήτης.

Μέσα στο έργο του παρελαύνουν «η θάλασσα των ποιητών» από τον Ομηρο μέχρι τους σύγχρονους, το θωρηκτό Αβέρωφ, ο Παύλος Κουντουριώτης, οι ντόπιοι αγωνιστές, ο πολιτικός ορίζοντας με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και οι συγκρούσεις με τους κατακτητές. Τα κείμενα έχουν γραφτεί από τον συνθέτη με βάση ιστορικά δεδομένα, αναφορές τύπου της εποχής και με τη συμβολή ιστορικών. Το έργο περιέχει ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και του Βύρωνα Λεοντάρη, καθώς και στίχους του Κ.Χ. Μύρη, του Κώστα Μαρδά και του συνθέτη.

Η πρώτη εκτέλεση της «Μνήμης Ελευθερίας» θα αποτελέσει το πρώτο μέρος της συναυλίας, ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν αποσπάσματα από τα μουσικά του έργα «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», «Ιθαγένεια», «Θητεία», «Ανεξάρτητα» και άλλα. Ο Γρηγόρης Βαλτινός θα κρατήσει τον ρόλο του αφηγητή.

Τραγουδούν ο Κώστας Μακεδόνας, ο βαρύτονος Παναγιώτης Τερζάκης, ο Αλέξανδρος Μπελλές και η μεσόφωνος Σοφία Μιχαηλίδη. Συμμετέχει η 16μελής ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και 16μελές Χορωδιακό Σύνολο. Η σκηνογραφία είναι του Ανδρέα Σκούρτη.

Η συναυλία

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού.

ΑΝΤ. ΚΑΡ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.