Aποχωρήσεις στο Δημόσιο τομέα με «συνταξιοδοτική ωρίμανση»

stournaras_manitakis1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Εκατόν πενήντα χιλιάδες και ίσως και περισσότεροι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015.

Ο στόχος αυτός, στον οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, θα επιτευχθεί κυρίως μέσω μιας διαφορετικής «εφεδρείας», όπως, για παράδειγμα, της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης» για όσους βρίσκονται κοντά στον χρόνο σύνταξης.

«Ας μην μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί. Διευκρινίστηκε δε, ότι με την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου, θα επιτευχθούν, μείωση προσωπικού, μείωση λειτουργικών δαπανών και εξόδων και θα υπάρξει ένα αποτελεσματικότερο, μικρότερο και ποιο ποιοτικό Δημόσιο.

Το δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει μέσα από τη διαφορά μεταξύ μισθού και μέσης σύνταξης, η οποία είναι απλώς ποσοστό του μισθού. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δύο υπουργείων, για το τρέχον έτος ισχύει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 15.000 άτομα, αλλά με φυσική ροή αποχωρήσεων, ενώ τίθενται και στόχοι ανά έτος, έως το 2015.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαναν ότι όλα τίθενται υπό την αίρεση της έγκρισης από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου (την προσεχή Δευτέρα, 27 Αυγούστου, έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο).

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφηναν εκ νέου «ανοικτό» το ζήτημα της περικοπής κατά 12% εφέτος στα ειδικά μισθολόγια και των μάχιμων ένστολων. «Μόνον με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία θα διασωθούν εφέτος τα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ένστολων», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε το τελικό κυβερνητικό σχέδιο για την εφεδρεία όπως δημοσιεύτηκε στο σημερινό Εθνος

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Με κίνητρα η νέα εφεδρεία στο Δημόσιο

Σε δύο πυλώνες στηρίζεται το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέου τύπου εφεδρεία. Ο πρώτος περιλαμβάνει έξοδο σε τρεις φάσεις, με αρχική τη θεσμοθέτηση κινήτρων για όσους υπαλλήλους «αγγίζουν» την εφεδρεία και τελική τη συνταξιοδότησή τους. Ο δεύτερος αφορά όσους λάβουν αρνητική βαθμολογία στην αξιολόγηση, η οποία επισπεύδεται. Θα ξεκινήσει στα τέλη του 2012 και θα πραγματοποιηθεί για όλους τους υπαλλήλους. Στο νέο καθεστώς θα ενταχθούν και οι εκπαιδευτικοί με το τέλος του σχολικού έτους

Δύο βασικούς πυλώνες περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέου τύπου εφεδρεία, η οποία θα συζητηθεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκη και του υφυπουργού Μ. Βολουδάκη.

Στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις που δημιουργήθηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην εφεδρεία.

Ο πρώτος πυλώνας της νέας εφεδρείας αφορά το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, που εντάχθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για να συμπεριλάβει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη συνταξιοδοτική ωρίμανση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το συγκεκριμένο μέτρο θα γίνει σε τρεις φάσεις.

10.000-15.000 επιπλέον αποχωρήσεις υπαλλήλων εκτιμάται ότι θα φέρει το μέτρο

1η Φάση: Θα θεσμοθετηθούν κίνητρα (αναγνώριση πλασματικών χρόνων) με στόχο να «ωθήσουν» μία μερίδα υπαλλήλων που δεν συμπληρώνουν την ηλικία και τα έτη προϋπηρεσίας σε «απόσταση» 2 ή 3 χρόνων πριν από τη σύνταξη.

2η φάση: Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι βρεθούν μετά την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων μέχρι και τρία χρόνια πριν τη σύνταξη, θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας λαμβάνοντας το 60% του βασικού μισθού για χρονικό διάστημα μέχρι και τρία χρόνια.

3η φάση: Μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος θα συνταξιοδοτούνται αμέσως, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τις απολύσεις.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ακόμα και το νέο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα πρέπει να συνδυαστεί με την αξιολόγηση των υπαλλήλων και να μην εφαρμοστεί οριζόντια, «αφυδατώνοντας» τις δημόσιες υπηρεσίες από ικανό και έμπειρο προσωπικό.

Εκτιμάται ότι το μέτρο θα αποδώσει περίπου 10-15.000 αποχωρήσεις επιπλέον των όσων έχουν υπολογιστεί, μέχρι το 2015. Η πρόταση να αναγνωριστούν άμεσα μέχρι 7 χρόνια από τον ιδιωτικό τομέα, που προβλέπει το νέο βαθμολόγιο, εκτιμάται ότι θα απορριφθεί ως κοστοβόρα, αφού η εξέλιξη των υπαλλήλων σε ανώτερα κλιμάκια και βαθμούς θα αυξήσει το μισθολογικό κόστος κατά 300 εκατ. ευρώ. Με την επιλογή των πλασματικών χρόνων είχε συμφωνήσει στο παρελθόν και η ΑΔΕΔΥ, αλλά δεν εγκρίθηκαν από την τρόικα.

Ο δεύτερος πυλώνας της νέας εφεδρείας αφορά όσους υπαλλήλους λάβουν αρνητική βαθμολογία στην αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2012, οι οποίοι θα λαμβάνουν το 60% του μισθού τους για τρία χρόνια και μετά θα απολυθούν.

To ΑΣΕΠ

Η αξιολόγηση του προσωπικού αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί από το ΑΣΕΠ με ένα απλό τεστ γνώσεων.

Κατόπιν θα γίνει η επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού όχι μόνο από τη βαθμολογία που θα λάβουν στην αξιολόγηση αλλά και από τα δεδομένα που προκύπτουν από τον προσωπικό φάκελο του υπαλλήλου.

Με αυτή τη μέθοδο -υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη- θα αποσοβηθεί ο κίνδυνος της οριζόντιας εφαρμογής της εφεδρείας και οι άξιοι υπάλληλοι θα μεταταγούν σε άλλες θέσεις ανά την επικράτεια. Εάν αρνηθούν τη μεταφορά, τότε κινδυνεύουν με απόλυση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Είναι προφανές ότι στο στόχαστρο της νέας εφεδρείας θα τεθούν οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.

ΚΑΤΑ 150.000

Μείωση υπαλλήλων

Τη μείωση των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015 επιδιώκει η κυβέρνηση με την εφαρμογή της νέας εφεδρείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι το 2015 οι μισθοδοτούμενοι θα μειωθούν κατά 110-115.000 υπαλλήλους. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και την εφαρμογή από το 2013 έως και το 2015 του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» θα προκύψει ένα κενό για την επίτευξη του στόχου της τάξης των 35-40.000 υπαλλήλων.

Για να καλυφθεί το κενό αυτό και παράλληλα να αποφευχθούν οι απολύσεις στις οποίες επιμένει η τρόικα θα απομακρυνθούν 20.000 υπάλληλοι το 2013 και 15.000 το 2014 είτε μέσω εργασιακής εφεδρείας είτε μέσω του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2013

Εφαρμογή και σε εκπαιδευτικούς

Η νέα εφεδρεία θα εφαρμοστεί σε όλο τον δημόσιο τομέα και δεν θα εξαιρεθούν ούτε οι εκπαιδευτικοί, αλλά από το καλοκαίρι του 2013. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας και πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου, το θέμα της εφεδρείας, που αφορά όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, θα εφαρμοστεί και στην εκπαίδευση.

«Με τη δική μας κατηγορηματική τοποθέτηση ότι αυτήν τη στιγμή ξεκινάνε τα σχολεία» σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι τα σχολεία δεν μπορούν στα μέσα της χρονιάς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στη στελέχωσή τους.

Η εφαρμογή της νέας εφεδρείας που θα ξεκινήσει το 2013 αναμένεται να εφαρμοστεί στους εκπαιδευτικούς με το τέλος της σχολικής χρονιάς από το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Στο παρελθόν είχε πέσει αρκετές φορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η «εφεδρεία» των εκπαιδευτικών, αλλά ποτέ δεν εντάχθηκαν στην εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εφαρμογή του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος στους εκπαιδευτικούς θα συνεισφέρει σημαντικά στην επιτυχή εφαρμογή του μέτρου, χωρίς να πραγματοποιηθούν απολύσεις. Για τον στόχο των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το 2015, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι φέτος έχουν αιτηθεί συνταξιοδότησης μέχρι το καλοκαίρι περίπου 9.000 υπάλληλοι ενώ ο αριθμός αναμένεται να φτάσει και τις 25.000 μέχρι τα τέλη του έτους.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το νέο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς μπορεί να αποδώσει σημαντικές εξοικονομήσεις με τη μείωση των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, χωρίς να γίνουν απολύσεις. Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος για να λάβει πλήρη σύνταξη θα πρέπει να είναι 65 ετών και να έχει τουλάχιστον 25 χρόνια προϋπηρεσίας, ή να είναι 60 ετών με 25 χρόνια αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας για να λάβει μειωμένη σύνταξη.

Ενας υπάλληλος που έχει 20 χρόνια προϋπηρεσίας αλλά είναι 62 ετών, με την αναγνώριση πέντε πλασματικών ετών θα μπορεί να λάβει αμέσως μειωμένη σύνταξη ή να τεθεί στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για 3 χρόνια και να λάβει πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 65 ετών.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.