Κήρυξαν πόλεμο στο παραεμπόριο

paremporio3
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τη δημιουργία ενός ειδικού συντονιστικού κέντρου για την καταπολέμιση του παρεμπορίου προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης

Όπως έγινε γνωστό μετά την τρίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και εμπλεκομένων φορέων,το συντονισμό αυτού του «θαλάμου επιχειρήσεων κατά του παραεμπορίου» θα αναλάβει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός.

Αναλυτικές ανακοινώσεις μάλιστα σχετικά με τον τρόπο δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών αναμένεται να γίνουν μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες.

Σε δηλώσεις του πάντως μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει εμπλοκή και του ίδιου του Πρωθυπουργού για να δώσει κατευθύνσεις σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να λειτουργήσει το νέο σχήμα ως μία ενιαία Αρχή». «Εάν σπάσει ένας κρίκος στην αλυσίδα, αυτό θα αποτελέσει την κερκόπορτα για να μην είναι αποδοτικό το σύστημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη κομβικής σημασίας θα είναι ο ρόλος των τελωνείων και οι δράσεις που σχεδιάζονται θα αναπτύσσονται σε τρεις άξονες: σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, σε έλεγχο μέσα από μαγνητικές πύλες και αξιοποίηση του συστήματος risk analysis (έλεγχος ανάλογα με τον παραλήπτη). Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν περιθώρια τεχνικής βελτίωσης και μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξει νέα σύσκεψη για τη λειτουργία των τελωνείων, αλλά και με τους εμπόρους για τη νομοθετική αναβάθμιση του συστήματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Κ. Μίχαλος, ανέφερε ότι η απώλεια των δημοσίων εσόδων ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ το χρόνο όταν η κυβέρνηση κάνει αγώνα για να βρει 11,5 ή 13,5 δισ. ευρώ μέσω οριζόντιων περικοπών και χάνονται και 25 δισ. ευρώ το χρόνο από το τζίρο της αγοράς. Ο κ. Μίχαλος επανέλαβε τέλος και την πρότασή του για τη δημιουργία Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου.

Εκ μέρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, ο Δ. Ασημακόπουλος τόνισε σε δηλώσεις του ότι «αυτή τη φορά διαφαίνεται ισχυρή βούληση για να περιοριστεί στο μικρότερο δυνατό επίπεδο το παραεμπόριο».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης ανέφερε ότι η ΕΣΕΕ θα εκπαιδεύσει με δικά της χρήματα 252 εμπόρους σε όλους τους εμπορικούς συλλόγους-μέλη της προκειμένου αυτοί να δρουν ως «επόπτες» σε όλη την Ελλάδα και να ενημερώνουν το θάλαμο ελέγχου για τα προϊόντα παραεμπορίου. Η εκπαίδευση των εποπτών αυτών θα γίνει με βάση την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι μεγάλες εταιρείες για να αναγνωρίζουν τα προϊόντα απομίμησης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.