Η τηλεόραση είναι ταξική! / ΕΡΤ – Ποια είναι τα όρια της;

media_player3
Facebook
Twitter
LinkedIn

Απόψεις για τον κόσμο των media…

Η τηλεόραση είναι ταξική!

Η μια τηλεόραση μεταδίδει παλιές, πολύ παλιές ελληνικές σειρές σε πολλοστή επανάληψη και φρέσκα σίριαλ Τουρκίας. Τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές είναι το μόνο ζωντανό πρόγραμμα, ενώ παράξενες διαφημίσεις από αυτές που κάποτε μετέδιδαν τα μικρά κανάλια, παίζουν πλέον νυχθημερόν. Αυτή είναι περίπου η ελληνική ιδιωτική τηλεόραση, στην εποχή της ύφεσης. Είναι αυτή που βλέπει ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, το οποίο έχει και την επιλογή της ΕΡΤ, η οποία όμως με τη σειρά της, αν και έχει κεφάλαια μεταδίδει επαναλήψεις.

Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή. Ταινίες πρώτης προβολής, υψηλής ποιότητας αμερικάνικες σειρές από το HBO και τα μεγάλα αμερικάνικα στούντιο και ζωντανή εικόνα από το ελληνικό, το αγγλικό το ισπανικό το γερμανικό πρωτάθλημα, μαζί με το Champions League. Αυτή είναι η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα. Όποιος έχει χρήματα στην Ελλάδα πληρώνει και βλέπει ένα αξιοπρεπές θέαμα, σε σήμα Υψηλής Ευκρίνειας, ακόμη και Τριδιάστατο.

Γιατί, λοιπόν η ιδιωτική τηλεόραση, που έχει τον πρώτο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις, άρα και στην καθοδήγηση του κοινού, εμφανίζεται τέτοια σημεία κατάρρευσης; Είναι μόνο η ραγδαία μείωση της διαφήμισης που προκαλεί τη ραγδαία πτώση. Μάλλον όχι. Ως το 2008 κανείς δεν ασχολιόταν στην ελληνική τηλεόραση με τη σπατάλη. Η ιδιωτική τηλεόραση είχε επιδοθεί σε μια φρενήρη κούρσα με την μετάδοση πολλών και αδιάφορων ελληνικών σειρών, άθλιων reality games και αμέτρητων κουτσομπολίστικων εκπομπών. Τα έσοδα της στηρίζονταν σε ένα παράξενο σχήμα με διαφημιστές, διαφημιζόμενους και λοιπούς ειδήμονες που είχαν δημιουργήσει ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι το οποίο εξελίχθηκε γρήγορα σε «αεροπλανάκι». Οι μέτοχοι δεν έβαζαν χρήματα προτιμώντας να κάνουν οι τράπεζες αυτή τη δουλειά. Ταυτόχρονα διασκεδαστές και δημοσιογράφοι λάμβαναν (και ορισμένοι εξακολουθούν) μυθικά ποσά για μια δουλειά χαμηλής ποιότητας, που απολάμβανε όμως της απήχησης του τηλεοπτικού κοινού.

Και ξαφνικά η φούσκα έσκασε, στα χέρια των τηλεθεατών. Μαθημένοι να παρακολουθούν πριν από την κρίση 4 ώρες τηλεόραση τη μέρα, τώρα θέλοντας και μη, κάνουν εντατικά μαθήματα τουρκικών, αφού δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν για να αλλάξουν επίπεδο και να «ανέβουν» στη συνδρομητική TV. ποιος είπε πως η τηλεόραση δεν είναι ταξική;

Πηγή: http://media-industry.blogspot.gr/2012/08/tv.html#more

Η υπόθεση “ΕΡΤ- Champions League” δεν τέλειωσε

Χθες (22/08/2012) η κρατική τηλεόραση έδειξε τον αγώνα Μάλαγα-ΠΑΟ, αλλά η υπόθεση Champions League έχει πολύ δρόμο ακόμη με την ΕΡΤ να έχει συμφωνήσει με την TEAM ως το τέλος του έτους να καταβάλει περίπου 5,4 εκατ. ευρώ, χωρίς να αλλάξει η μεταξύ τους σύμβαση. Όπως και στην κεντρική σκηνή το αίτημα είναι η επιμήκυνση των δόσεων… Άρα ο δρόμος είναι ανηφορικός.

Το ιστορικό έχει ενδιαφέρον. Η προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ, με επικεφαλής το Λάμπη Ταγματάρχη, και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της προηγούμενης κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), στην κλειστή διαδικασία της TEAM, κέρδισε τη μάχη, καταθέτοντας μια πρόταση κατά 20% φθηνότερη. Συμφώνησε να πληρώσει 10.800.000 ευρώ για την τριετία 2012-15 έναντι 13.500.000 ευρώ την περίοδο 2009-12.

Ακολούθησαν οι καταγγελίες των τηλεοπτικών σταθμών και του τότε βουλευτή της ΝΔ και σημερινού υφυπουργού Επικρατείας, Σιμου Κεδίκογλου. Οι προτάσεις των ιδιωτικών σταθμών ήταν κατά πολύ μικρότερες και ξεκίνησε η προκαταρκτική εξέταση.

Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, πρότεινε να μπει η υπόθεση στο αρχείο, όμως ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης άσκησε διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των Λάμπη Ταγματάρχη, πρώην διευθύνων σύμβουλος ΕΡΤ, Στέλιου Στεφάνου, πρώην προεδρεύων ΕΡΤ και Δημήτρη Χατζηγεωργίου, διευθυντή αθλητικού τομέα ΕΡΤ.

Η σύμβαση με την TEAM δεν ενεργοποιήθηκε, αν και μετά την άσκηση της δίωξης, το ΔΣ της ΕΡΤ εξουσιοδότησε ομόφωνα το Λάμπη Ταγματάρχη να υπογράψει για την προκαταβολή των 2 εκατ. ευρώ. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος δεν το έπραξε. Η απόφαση για τη μετάδοση του αγώνα Μάλαγα –ΠΑΟ ελήφθη δύο μέρες πριν την διεξαγωγή του, αφού η νέα κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) όρισε με καθυστέρηση τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ.

Πηγή: http://media-industry.blogspot.gr/2012/08/champions-league_23.html

ΕΡΤ – Ποιά είναι τα όρια της;

Πρέπει ή όχι να εμπλέκεται στην απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων η ΕΡΤ; Μπορεί να χρησιμοποιεί το ανταποδοτικό τέλος για να ανταγωνίζεται τους ιδιώτες; Και αντίστροφα, στην εποχή της κατάρρευσης μήπως πρέπει η ΕΡΤ να είναι ο τηλεοπτικός βραχίονας που θα εξασφαλίζει την ελεύθερη μετάδοση του Champions League;

Τις απαντήσεις δεν έδωσαν ως τώρα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν όρισαν ποτέ το θεσμικό πεδίο λειτουργίας της ΕΡΤ, αφήνοντας τις διοικήσεις να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά σε ένα μπραντ εφέρ με την ιδιωτική τηλεόραση. Η ΕΡΤ άλλοτε απείχε από τα αθλητικά δικαιώματα και άλλοτε έδειχνε ποδόσφαιρο κατά βούληση από ελληνικό πρωτάθλημα και Champions League έως και σκωτζέζικο.

Πηγή: http://media-industry.blogspot.gr/2012/08/blog-post_23.html

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.