“Ενέδρα” στον Κώστα Βαξεβάνη / Οι «οδηγίες» Προβόπουλου εφαρμόζονται στην ΕΡΤ

media_cubes
Facebook
Twitter
LinkedIn

Απόψεις για τα media…

Οι «οδηγίες» Προβόπουλου εφαρμόζονται στην ΕΡΤ

Η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κατατέθηκε πριν από περίπου 2 χρόνια και περιελάμβανε προτροπές για την ΕΡΤ και το Κανάι της Βουλής. Αν και αποδοκιμάστηκε από τον τότε υπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για τα ΜΜΕ, Τηλέμαχο Χυτήρη, τελικώς εφαρμόζεται. Η έκθεση δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2010 και έδινε οδηγίες για τη συρρίκνωση της ΕΡΤ και τη συγχώνευσή της με το κανάλι της Βουλής, αφαιρώντας ταυτόχρονα το ανταποδοτικό τέλος από την ΕΡΤ.

Αναλυτικά, ο Γ. Προβόπουλος στην έκθεση ανέφερε πως «ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημόσιο τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ1,ΝEΤ ΕΤ3, Πρίσμα και ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής, αναφέροντας πως «οι τηλεοπτικοί σταθμοί αυτοί είναι πολλοί για μια χώρα μεγέθους της Ελλάδας, αλλά και λειτουργούν με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος, το οποίο είναι πολλαπλάσιο αντίστοιχων ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας». Η διαπίστωση αυτή έβριθε λαθών, αφού η ΕΡΤ δεν χρηματοδοτούνταν από το δημόσιο, αλλά από το ανταποδοτικό τέλος, και βρίσκεται σε διαφορετικό καθεστώς από το Κανάλι της Βουλής, το οποίο και έχει δικό του προϋπολογισμό και χρηματοδοτείται από το κράτος. Επιπλέον, πρόδιδε «τεχνολογική άγνοια», αφού η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, επιτρέπει την ανάπτυξη πολλών θεματικών καναλιών. Από τη λανθασμένη αυτή εκτίμηση, ενδεχομένως να προέκυψε το κλείσιμο του Πρίσμα+, η απόπειρα επιβολής λουκέτου στην ΕΤ1, ενώ εκεί όπου χρειαζόταν μια πραγματική παρέμβαση, στο Κανάλι της Βουλής, εξαιτίας του υψηλού του κόστους δεν έγινε τίποτε.

«Θα ήταν σκόπιμο οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί να συγχωνευτούν σε έναν ή δύο και να καλύπτουν το 70% του κόστους λειτουργίας τους από διαφημίσεις, όπως συμβαίνει και με τους ιδιωτικούς σταθμούς», πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας» Μια τέτοια περίπτωση θα ήταν καταστροφική και για την ΕΡΤ και για την ιδιωτική αγορά τηλεόρασης. Οι πόροι που υπάρχουν στη διαφήμιση δεν θα αρκούσαν για την ΕΡΤ, η οποί, χωρίς λεφτά, είτε θα κλείσει, είτε θα χρειαστεί χρήματα από τον κεντρικό προϋπολογισμό. Δε, θα αφαιρούσε και άλλους πόρους από την ιδιωτική τηλεόραση που θα οδηγούσε σε άλλα λουκέτα.

«Το σημερινό έσοδο που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ήταν σκόπιμο να διατεθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους», κατέληγε ο Γ. Προβόπουλος. Η «πρόταση» αυτή εν μέρει υλοποιείται , αφού τώρα επιχειρείται η «υφαρπαγή» του ανταποδοτικού κατά 25% προς την ΛΑΓΗΕ ΑΕ.

Πηγή: http://media-industry.blogspot.gr/2012/09/blog-post_10.html

Έλεγχος της πληροφόρησης και αφαίμαξη της ΕΡΤ από την κυβέρνηση

Της Αγγέλας Νταρζάνου

(αναδημοσίευση από την “Αυγή της Κυριακής”

Μπροστά σε δύο ανοιχτά μέτωπα βρίσκεται η ΕΡΤ. Το ένα, το εσωτερικό μέτωπο, αφορά την κυβέρνηση και τη διοίκηση της εταιρείας. Το άλλο, που έχει σχέση με το εκπεμπόμενο πρόγραμμα, αφορά τους πολίτες ως τηλεθεατές – και μάλιστα υποχρεωτικά “συνδρομητές”.

*** Το πρώτο πρόβλημα σχετίζεται με τη “συγκυβέρνηση” Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. στην ΕΡΤ, που έχει αρχίσει να εμφανίζει σοβαρές δυσλειτουργίες. Οι σαρωτικές αλλαγές στις θέσεις ευθύνης, γενικούς διευθυντές, διευθυντές, παρουσιαστές εκπομπών, αλλά και προσλήψεις Προσωπικού Ειδικών Θέσεων “ημετέρων”, συνταξιούχων ΕΡΤατζήδων κ.λπ., που προωθεί ως μπουλντόζα η Ν.Δ., έχουν αρχίσει να δημιουργούν τριβές. Τριβές για τη “μοιρασιά”, του τύπου “γιατί όχι τον δικό μου” και “εσείς βάλατε τρεις, να βάλω κι εγώ έναν” κ.ο.κ.

Η Ν.Δ. “χόρευε” ανενόχλητη στην ΕΡΤ όλο το καλοκαίρι -κρατώντας είναι αλήθεια κάποιες ισορροπίες- μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Όταν ο πρόεδρος Ν. Τέλλης (ΠΑΣΟΚ) απέρριψε την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. που εισηγήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Ν. Σίμος (Ν.Δ.), στην οποία προτείνονταν σαρωτικές αλλαγές στις θέσεις ευθύνης, με κυριότερες την αντικατάσταση των γενικών διευθυντών τεχνικών υπηρεσιών Ν. Μιχαλίτση και οικονομικών / διοίκησης Ε. Λουριδά από τους Δ. Σαραβάκο και Π. Μάη αντίστοιχα. Μετά την απόρριψη της ημερήσιας διάταξης, το Δ.Σ. αναβλήθηκε, πιθανόν για αύριο.

Εν τω μεταξύ, από κάτω, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο: στη διεύθυνση του αθλητικού τοποθετήθηκε ο Βαγγέλης Ιωάννου, στη θέση του Δημήτρη Χατζηγεωργίου. Στο τμήμα εσωτερικού ελέγχου τοποθετήθηκε ο Μπάμπης Παναγιωτόπουλος. Ο διευθυντής ειδήσεων Γιώργος Κογιάννης αποπέμφθηκε και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Στρατής Μπαλής. Λέγεται ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να τοποθετήσει στο πλάι του ως αναπληρωτή τον Αντώνη Λιάρο, υποψήφιο βουλευτή, για να υπάρχει “ισορροπία”. Άλλες πηγές αναφέρουν το όνομα του Βασίλη Θωμόπουλου, πρώην διευθυντή στη Real, σήμερα στον Alpha, ο οποίος έχει διατελέσει διευθυντής ειδήσεων στην ΕΡΤ παλαιότερα. Η πρωινή ζώνη αποδομήθηκε και ξαναχτίζεται.

Εκτός από τον περιορισμό των Αρβανίτη – Κατσίμη στο “γερμανικό νούμερο” 6:00 – 8:00, ανακοινώθηκε ότι το 8:00 – 10:00 αναλαμβάνουν οι Γ. Κουβαράς Μ. Μιχελιδάκη. Για το 10:00 – 12:00 προορίζονται οι Β. Γιακουμής – Β.Μπεσκένης, ενώ αναμένεται να εμφανιστούν επίσης οι Μπ. Παπαπαναγιώτου και Μ. Κοττάκης.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της δημόσιας τηλεόρασης. Με την απόφασή της να αφαιρέσει περί τα 75 εκατ. τον χρόνο από τα πλεονάσματα της ΕΡΤ (τα οποία όμως είναι μόνο 57 εκατ. τον χρόνο) δημιουργεί μια νέα προβληματική ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας των εργαζομένων η ΕΡΤ θα δημιουργήσει έλλειμμα περί τα 20 εκατ. σε ένα χρόνο.

*** Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα της ΕΡΤ, απόρροια του πρώτου, είναι το φτωχό εκπεμπόμενο πρόγραμμα. Η τηλεοπτική σεζόν 2012 – 2013 θα είναι η τέταρτη στη σειρά που η ΕΡΤ, αν και πληρώνεται από τους πολίτες με το ανταποδοτικό τέλος των 50 ευρώ τον χρόνο, δεν θα έχει πρόγραμμα. Οι ελληνικές σειρές είναι κομμένες, ήδη από την περίοδο Παναγόπουλου, ο οποίος μας τάιζε με Ντίσνεϊ, αθλητικά και Γιουροβίζιον. Ντοκιμαντέρ και έρευνες θα παίζουν με το σταγονόμετρο (π.χ. είναι αμφίβολο εάν θα συνεχιστεί η εκπομπή του Στ. Κούλογλου) και φαίνεται ότι περιοριζόμαστε σε επαναλήψεις των επαναλήψεων μαζί με ειδήσεις και ενημερωτικά τοκ σόου. Είναι αυτό δημόσια τηλεόραση;

Την ίδια ώρα, η ενημέρωση περιχαρακώνεται και γίνεται μονοδιάστατη, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πολιτικές επιλογές της τρόικας και της τρικομματικής κυβέρνησης. Η ειδησεογραφία απαξιώνεται, όσο υφίσταται τον ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης. Η ΕΡΤ χάνει τον πλουραλιστικό της χαρακτήρα, στοιχείο που τη διαφοροποιούσε από τους ιδιωτικούς σταθμούς.

Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/2012/09/blog-post_10.html#more

“Ενέδρα” στον Κώστα Βαξεβάνη

Στο “Κουτί της Πανδώρας” ο Κώστας Βαξεβάνης μιλά για γεγονότα. Γεγονότα που τον οδηγούν στο συμπέρασμα πως κάποιοι τον θέλουν νεκρό. Το συμπέρασμα είναι σοκαριστικό, ακόμη πιο σοκαριστικά τα όσα εξιστορεί στο κομμάτι του “Ενέδρα” ώρες μετά τα γεγονότα της επίθεσης στο σπίτι του.

“Υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος να πεις την αλήθεια όταν υπάρχουν πράγματα που σε μπερδεύουν ή που σε φοβίζουν. Να πεις τα γεγονότα. Στα γεγονότα συμπεριλαμβάνεται (δυστυχώς για κάποιους) και η βεβαιότητα που αποκτάς ξαφνικά, όταν απέναντί σου υπάρχει κάποιος που αντιλαμβάνεσαι πως είναι αυτός που είναι εκεί για να σε σκοτώσει.”, γράφει ο δημοσιογράφος.

Η συνέχεια γεγονότων στο http://www.koutipandoras.gr/?p=25180

Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.