Απονομή Διεθνών Βραβείων Ωνάση στο Λονδίνο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Απονέμονται απόψε στο Λονδίνο τα βραβεία Ωνάση στους τομείς των Χρηματοοικονομικών, του Διεθνούς Εμπορίου και της Ναυτιλίας. Τα υψηλού κύρους βραβεία αποτελούν χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και απονέμονται κάθε τρία χρόνια από το Cass Business School του Πανεπιστημίου του City του Λονδίνου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση σε ακαδημαϊκούς από πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Καθένα από τα βραβεία συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 200.000 δολαρίων.

Οι φετινοί νικητές είναι πέντε, καθώς τρεις ομότιμοι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές Έρνστ Φράνκελ, Ρίτσαρντ Γκος και Άρνλιοτ Στρόμε Σβέντσεσν μοιράστηκαν το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τη Ναυτιλία.

Ο Έρνστ Φράνκελ, καθηγητής Μηχανολογίας και Μηχανικής Ωκεανών στο ΜΙΤ, είναι εξέχουσα φυσιογνωμία τόσο στη ναυτιλία όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, με καριέρα σχεδόν 70 ετών. Σε αυτό το διάστημα έχει εκδώσει 23 βιβλία, ενώ επίσης έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις και έχει διατελέσει πρόεδρος στη Διεθνή Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (ΔΕΝΟ).

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Γκος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ έχει εκπονήσει εκτεταμένες έρευνες στους τομείς του ναυτιλιακού ανταγωνισμού και της διαχείρισης λιμανιών, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη επιρροή μέχρι και σήμερα. Καθοριστικός ήταν επίσης ο ρόλος του στην ίδρυση της ΔΕΝΟ το 1992.

Ο καθηγητής Άρνλιοτ Στρόμε Σβέντσεσν εργάζεται στη Νορβηγική Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων από την αρχή της καριέρας του, το 1948. Είναι επίτιμος πρόεδρος της ΔΕΝΟ.

Το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τα Χρηματοοικονομικά θα απονεμηθεί στον καθηγητή Στίβεν Ρος από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Sloan του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ). Ο καθηγητής Ρος είναι ευρύτερα γνωστός για την επινόηση της «θεωρίας αντισταθμιστικής τιμολόγησης» (Arbitrage Pricing Theory) και της «θεωρίας της αντιπροσώπευσης» (Agency Theory). Η φήμη του οφείλεται επίσης στο ότι έχει συμβάλει στην ανακάλυψη της «τιμολόγησης ουδέτερου ρίσκου» και του «διωνυμικού μοντέλου» για την τιμολόγηση παραγώγων.

Ο καθηγητής Ελχάναν Χέλπμαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ λαμβάνει το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για το Εμπόριο. Ο καθηγητής Χέλπμαν είναι ευρέως αναγνωρισμένος για τον ρόλο του στην εδραίωση των θεωριών του «νέου εμπορίου» και της «νέας ανάπτυξης», οι οποίες δίνουν έμφαση στον ρόλο των οικονομιών κλίμακας και του ατελούς ανταγωνισμού, καθώς και για το έργο του σε πολιτικές ειδικού ενδιαφέροντος.

Στην επιτροπή απονομής των βραβείων συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ανάμεσα στους οποίους και δύο κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ.

Οι απονομές θα γίνουν σε επίσημη δεξίωση στο Guildhall, το ιστορικό διοικητικό κέντρο του Σίτι του Λονδίνου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.