Η «Κρητικοπούλα» χορεύει… φλαμένκο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

ballet_flamenco_de_andalucia_1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Έξι μεταδόσεις από τη Metropolitan Opera, παραστάσεις μοντέρνου και κλασικού χορού και μεγάλες ορχήστρες στο ρεπερτόριο του χειμώνα. (φωτό) Το Ballet Flamenco de Andalucia θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 6 και 7 Νοεμβρίου.

Με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό από τη σύσταση του θεσμού -με μόλις… 47.000 ευρώ από χορηγίες, περιλαμβανομένης και της επιχορήγησης του υπουργείου Πολιτισμού-, η καλλιτεχνική διεύθυνση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ετοίμασε και παρουσιάζει για το επόμενο τρίμηνο 37 βασικές εκδηλώσεις και αρκετές παράλληλες.

«Συναντήσαμε ατέλειωτες δυσκολίες και αστάθμητους παράγοντες που ακύρωσαν προθέσεις και σχέδια. Αναρωτιέμαι αν αυτό μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο υπεύθυνος του καλλιτεχνικού προγράμματος του Μεγάρου, διάσημος πιανίστας, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, παρά τα πολλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το πρόγραμμα της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2012 περιέχει «παραστάσεις με διεθνές κύρος και ακτινοβολία», ανάμεσά τους έξι μεταδόσεις όπερας από τη Metropolitan Opera, ρεσιτάλ του Δ. Σγούρου, μοντέρνο και κλασικό χορό, συναυλίες των Μ. Πλέσσα και Ν. Μαυρουδή, την κωμική όπερα «Η Κρητικοπούλα», μεγάλες ορχήστρες και μουσική δωματίου, ενώ μεταξύ των εκδηλώσεων είναι και κάποιες των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ και του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. «Η Κρητικοπούλα» (22-25/11) του Σπύρου Σαμάρα αποτελεί συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και φέρει τη χορηγία της ΟΠΑΠ Α.Ε.

«Η Σμύρνη του έρωτα»

Την τελευταία δημιουργία του Ο. Ναχαρίν «Hora» παρουσιάζει το σύνολο Batsheva Dance Company (29/9), ενώ μια ενδιαφέρουσα σύμπραξη είναι αυτή του πιανίστα Γ. Βακαρέλη με τον Δανό ακορντεονίστα Μπ. Μόγκενσεν (3/10), όπως επίσης και εκείνη του Γ. Κότσιρα με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, στο αφιέρωμα με τίτλο «Η Σμύρνη του έρωτα», για τα 90 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης (6-7/10). Εργα Βιβάλντι και Μότσαρτ θα εκτελέσει η Ορχήστρα Δωματίου της Σμύρνης (10/10), τζαζ κομμάτια και αυτοσχεδιασμούς ο διακεκριμένος πιανίστας Φ. Σέι (12/10) και νεότερες συνθέσεις η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Μ. Λεβιέβ στο πιάνο (15/10).

Οι σολίστες Χρ. Γαλιλαίας (βιολί), Μπ. Χονγκ (τσέλο) και Γ. Σουν Ρι (πιάνο) εμφανίζονται με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Γ. Γιάνκο (19/10), ενώ το κοινό θα απολαύσει μια βραδιά μουσικής δωματίου με έργα για βιολί και πιάνο με τους Ου. Μέτσκε και Δ. Παπαματθαίου-Μάτσκε (22/10).

Ενα μουσικό ταξίδι στο ελληνικό τραγούδι, καθώς και ένα σεμινάριο, θα δώσει ο Μ. Πλέσσας (2/11), μια μαγική βραδιά με έργα για τσέλο και πιάνο οι Τζ. Τσόι και Γ. Γιου αντίστοιχα (5/11), ενώ το Ballet Flamenco de Andalucia υπόσχεται ένα αξέχαστο θέαμα (6-7/11).

Το Trio Tritonous από την Αυστρία δίνει συναυλία μουσικής δωματίου (21/11) και ο Ν. Μαυρουδής ταξιδεύει το κοινό «Στου χρόνου τις καταπακτές» (28/11), γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο 50 χρόνια στον χώρο της μουσικής. Αντίστοιχα ο Δημ. Σγούρος γιορτάζει 35 χρόνια στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα με ένα ρεσιτάλ (1/12), το οποίο προλογίζουν οι Αλ. Κωστάλας και Θ. Ιωαννίδης.

Το μπαλέτο του Κρεμλίνου έρχεται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα με το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι «Η ωραία κοιμωμένη» (8-9/12) και λίγο αργότερα (16/12) η Παιδική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης φέρνει
χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα.

Λίγο πριν από το κλείσιμο του τριμήνου (21, 22, 23/12) ο θίασος Il Circo προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μαγικό, γιορταστικό, ονειρικό ταξίδι στον κόσμο των ακροβατικών, ενώ σε όλη τη διάρκεια της σεζόν θα υπάρχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Ραντεβού με την όπερα» με τους Μ. Βουλογιάννη και Ν. Ζαφρανά.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.