Θα ερευνήσει το έδαφος του Άρη με laser και φασματόμετρο
Μια εβδομάδα μετά την έναρξη του «ταξιδιού» του, το Curiosity έχει ήδη διανύσει απόσταση 290 μέτρων, περίπου τη μισή που απαιτείται για να φτάσει στον προορισμό του, το σημείο Glenelg. Κατά την διάρκεια του υπόλοιπου ταξιδιού θα πραγματοποιήσει αρκετές ακόμα στάσεις προκειμένου να δοκιμάσει την λειτουργία δυο ερευνητικών οργάνων του.
Πρόκειται για το ChemCam, ένα «όπλο» ακτίνων laser και το APSX ένα φασματόμετρο που βομβαρδίζει τον στόχο του με ακτίνες Χ. Τα δυο αυτά όργανα είναι ικανά να προσδιορίσουν την σύνθεση του πετρώματος σε διαφορετική κλίμακα το καθένα και θα χρησιμοποιηθούν για την έρευνα του Glenelg.
Τα όργανα θα δοκιμαστούν αρχικά στην πέτρα της φωτογραφίας, η οποία ονομάστηκε Jake Matijevic από έναν μηχανικό της NASA που έχασε πρόσφατα την ζωή του. Οι διαφορές μεταξύ των μετρήσεων των δυο οργάνων θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να τα βαθμονομήσουν για την χρήση τους στον τελικό προορισμό του rover.
Αφού φτάσει στο σημείο Glenelg το Curiosity θα πραγματοποιήσει την πρώτη μεγάλη γεωλογική έρευνα. Η περιοχή είναι γεμάτη ανοιχτόχρωμα πετρώματα και υλικά με υψηλή θερμική αδράνεια, πράγμα που σημαίνει πως μπορούν να διατηρήσουν θερμότητα. Μάλιστα το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και από δορυφόρους που βρίσκονται στην τροχιά του κόκκινο πλανήτη.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται προβληματισμένοι αφού συνήθως τα ανοιχτόχρωμα υλικά είναι πορώδη και δεν μπορούν να διατηρήσουν θερμότητα σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Περιμένουν με την άφιξη του Curiosity και τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων του να ανακαλύψουν περισσότερα για αυτό το φαινόμενο.