Κώστας Κουλεντιανός: Ο τελευταίος ακροβάτης του Μοντερνισμού, στο Μουσείο Μπενάκη

o_teleytaios_akrovatis_tou_modernismou_kostas_koulentianos1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει έκθεση με έργα του γλύπτη Κώστα Κουλεντιανού με τίτλο «Ο τελευταίος ακροβάτης του Μοντερνισμού», που θα διαρκέσει από τις 27 Σεπτεμβρίου 2012 έως και τις 5 Ιανουαρίου 2013.

Κώστας Κουλεντιανός – Ο τελευταίος ακροβάτης του Μοντερνισμού

Ο γλύπτης Κώστας Κουλεντιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1915. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αργότερα στο Παρίσι στην Academie de la Grande Chaumiere στο εργαστήριο του Ossip Zadkine. Η γνωριμία του με τον Henri Laurens υπήρξε καθοριστική και επηρέασε πολλά από τα έργα του. Το 1962 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Παρίσι και συγχρόνως άρχισε να συνδιαλέγεται με αρχιτέκτονες για την ένταξη της γλυπτικής στην αρχιτεκτονική, σε δημόσιους και ανοιχτούς χώρους.

Η έκθεση περιλαμβάνει 120 έργα του καλλιτέχνη, αντιπροσωπευτικά όλων των περιόδων δημιουργίας του. Από τα πρώτα σπουδαστικά έργα της δεκαετίας του 1940, όταν ακόμα δούλευε σε πηλό, έως τα μνημειακά του έργα σε σίδερο των τελευταίων δεκαετιών της ζωής του. Στόχος της είναι η επαναδιαπραγμάτευση του συνόλου της δημιουργίας του καλλιτέχνη. Θέματα όπως η ποικιλία των υλικών και η πλαστική άνεση με την οποία τα χρησιμοποιούσε, η ενασχόλησή του με την ανθρώπινη μορφή, ο συνδυασμός επιπέδων τόσο σε έργα μικρών όσο και μεγάλων διαστάσεων, η συνέπεια της πορείας του προς την όλο και πληρέστερη απλότητα αποτελούν τα θεμελιώδη ζητήματα τόσο της έκθεσης, όσο και της έκδοσης που τη συνοδεύει.

Επιστημονική επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος
Γενικός συντονισμός και επιμέλεια: Μπεν Κουλεντιανός, Θόδωρος Παπαδόπουλος
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Λορέττα Γαΐτη

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη
Πληροφορίες: www.benaki.gr/

Info

Τοποθεσία Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου
Ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου – 5 Ιανουαρίου 2013, Εγκαίνια: Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012, 20.00

Πηγή: culturenow.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.