Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Οκτώβριος 2012 – παραστάσεις ειδικά για παιδιά

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, δε θα μπορούσε να μην συγκαταλέξει στο φετινό  πρόγραμμα του,  παραστάσεις,  ειδικά για παιδιά. Ωστόσο από την Κυριακή 21 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 12:30, θα μπορούν οι μικροί μας φίλοι, κάθε φορά, να ακούνε αφηγήσεις παραμυθιών των Grimm, από την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη. Επίσης από το   από Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 έως Σάββατο 29 Δεκεμβρίου στις 17:00 θα πραγματοποιείται η θεατρική παράσταση “Η υπέροχη αγκαλιά της μαμάς μου σε σκηνοθεσία  Στέλλας Σερέφογλου

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

τα παραμύθια των Grimm και τα ελληνικά αδερφάκια τους 

με την παραμυθού Σάσα  Βούλγαρη

Μια περιπλάνηση στα μαγικά παραμύθια των αδερφών Grimm σε συνδυασμό με ελληνικές παραλλαγές τους!

Η Σάσα Βούλγαρη, αφηγείται γνωστές και άγνωστες ιστορίες επιλεγμένες από τα 211 παραδοσιακά παραμύθια που κατέγραψαν οι αδερφοί Grimm και τις συνδυάζει με αντίστοιχες παραλλαγές τους μέσα από τον τεράστιο πλούτο των ελληνικών λαϊκών παραμυθιών, αυτοσχεδιάζοντας, αναπλάθοντας, αναδημιουργώντας τα παραμύθια!!!

τα παραμύθια των Grimm…

Είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή να καταγράψουμε τούτα τα παραμύθια, αφού οι άνθρωποι που κρατούν ακόμα ζωντανή την παράδοση σπανίζουν ολοένα και περισσότερο. 

Αδερφοί Grimm, Κάσσελ, 3 Ιουλίου 1819

Το Δεκέμβριο του 2012, κλείνουν ακριβώς 200 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε στη Γερμανία ο πρώτος τόμος των παραμυθιών των αδερφών Γκριμ. Ο τόμος, υπό το όνομα “Παιδικά και Οικογενειακά Παραμύθια” (“Kinder – und Hausmärchen”) περιείχε 86 ιστορίες. Ακολούθησαν άλλες 70 ιστορίες σε ένα δεύτερο τόμο που εκδόθηκε το 1814. Μέχρι το 1857 είχαν γίνει επτά εκδόσεις των παραμυθιών και περιείχαν συνολικά 211 παραμύθια. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν γνωστά παραμύθια όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χιονάτη, η Ραπουνζέλ, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος, η Ωραία Κοιμωμένη κ.α.

Οι αδερφοί Grimm κατέγραψαν και διέσωσαν τα λαϊκά παραμύθια και με τα βιβλία τους σημάδεψαν, όχι μόνο την ιστορία της λογοτεχνίας, αλλά και την ιστορία της σκέψης γενικότερα. Ενέπνευσαν μεγάλους λογοτέχνες, φιλόσοφους και διανοητές και συνέβαλλαν στον σύγχρονο τρόπο αντίληψης για την επιστημονική έρευνα των λαϊκών παραμυθιών

τα ελληνικά αδερφάκια τους!

Το νεοελληνικό παραμύθι είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, τη σοβαρότητα της οποίας εντούτοις πολύ λίγοι ακόμα και τώρα έχουν αντιληφθεί. Σοβαρή υπόθεση από την άποψη της παράδοσης, της επιστήμης, της τέχνης, της ζωής»

Μ. Γ. Μερακλής

Ίσως, λίγοι να γνωρίζουμε ότι πια τα θέματα των παραμυθιών είναι οικουμενικά κι ότι παραλλαγές τους βρίσκουμε σε όλον τον κόσμο. Υπάρχει δηλαδή και… ελληνίδα Σταχτοπούτα, Χιονάτη, Κοντορεβιθούλης αλλά και όλοι οι υπόλοιποι παραμυθο – ήρωες! Μόνο που έχουν άλλα ονόματα: Αθοκατσούλα, Άσπρη σαν Χιόνι, Δαχτυλάκης και πολλά άλλα ακόμα!

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ GRIMM

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Με ιστορίες που αλλάζουν κάθε φορά, με λιτή σκηνική παρουσία, όπως ταιριάζει στα παραδοσιακά παραμύθια, με όχημα την φωνή της, το τραγούδι, την αυτοσχεδιαστική κίνηση και με μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο 

η Σάσα αφηγείται για μικρά και μεγάλα παιδιά… από 5 έως 105 χρονών!

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΙΔΕΑ, 

ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΑΦΗΓΗΣΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

ΕΝΑΡΞΗ: Κυριακή, 21 Οκτωβρίου και…

Κάθε Κυριακή στις 12.30

Αίθουσα: Κινηματογράφος

Διάρκεια: 60΄

Τιμές Εισιτηρίων: 8€

    6€ (Ομαδικό, άνω των 10 ατόμων)

   Προσφορά: 10 δωρεάν εισιτηρίων σε άνεργους γονείς, σε κάθε    παράσταση στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Ιδρύματος    Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με την Σάσα Βούλγαρη. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: τα παιδάκια πρέπει να είναι το λιγότερο 4 ετών και να συνοδεύονται οπωσδήποτε από κάποιον ενήλικο! Τα παραμύθια είναι απολαυστικά για όλες τις ηλικίες, για αυτό όποιος θέλει μπορεί να τα ακούσει χωρίς να συνοδεύεται απαραίτητα  από παιδάκι!!!!

Καθημερινά: Οργανωμένες Αφηγήσεις για Σχολεία. Πληροφορίες ΙΜΚ: ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ, 210-3418584. standonatou@yahoo.gr

η Σάσα η παραμυθού…

γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα ακούγοντας, λέγοντας, παίζοντας και… τρώγοντας ιστορίες μέχρι που άρχισε να αφηγείται παραμύθια ασταμάτητα  – η γλώσσα της ροδάνι! – από το 1993, εδώ και 20 χρόνια, όταν ακόμα δεν υπήρχαν στην Ελλάδα επαγγελματίες παραμυθάδες! 

Αγαπά πολύ τα παιδιά γι΄ αυτό σπούδασε ψυχολογία και παιδαγωγικά κι από τότε που θυμάται τον εαυτό της είναι συνέχεια με παιδιά όλων των ηλικιών, παίζοντας, δημιουργώντας, εκπαιδεύοντας… Αγαπά πολύ και τα μουσεία, για αυτό έγινε γνωστή φτιάχνοντας πολλά – πολλά προγράμματα για πολλά – πολλά μουσεία, όπως το Λαϊκής Τέχνης, το Κυκλαδικής Τέχνης, το Μπενάκη – Ισλαμικής Τέχνης, το Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – κέντρο Γαία, κ.α.

Ήταν η πρώτη που αφηγήθηκε 13 ελληνικά λαϊκά παραμύθια στην τηλεόραση, στην ΕΤ 1, το 1998, και πολλά παιδάκια που εντωμεταξύ μεγάλωσαν έρχονται και την ακούνε ακόμα. Αφηγείται σε σχολεία και σε βιβλιοθήκες εδώ και 18 χρόνια σε όλες τις ηλικίες από τα προνήπια έως και τα Λύκεια ακόμα και σε Πανεπιστήμια!

Η Σάσα δεν μαθαίνει τα παραμύθια «απ΄ έξω». Κάθε φορά τα λέει με δικά της λόγια, και γι΄ αυτό ποτέ δεν ξέρει τι ακριβώς θα συμβεί σε κάθε της αφήγηση: ξαναφτιάχνει τα παραμύθια μαζί με όσους την ακούνε κάθε φορά. Έτσι έκαναν πάντα οι παλιοί παραδοσιακοί παραμυθάδες στους οποίους θέλει να μοιάζει. Έτσι, άλλωστε, έχει πιο πολύ πλάκα: τα παραμύθια είναι κάθε φορά διαφορετικά και γεμάτα εκπλήξεις και εκείνη γεμίζει από νέες ιδέες, λέξεις και εικόνες, εμπνευσμένη από όσα συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή.

Επίσης, τραγουδάει, αλλάζει με τρόπο παράξενο τη φωνή της, για να ταιριάζει στην κάθε ιστορία, παίζει μουσικά όργανα από όλον τον κόσμο, κουνάει χέρια, πόδια και όλο της το σώμα όταν αφηγείται και ζωγραφίζει τα παραμύθια της για να τα θυμάται καλύτερα!

Φέτος έχει τα παραμυθο-γενέθλιά της!!! Αυτό της φαίνεται παραμυθένιο και απίστευτο, γι΄ αυτό θα τα γιορτάσει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με πολλές – πολλές ιδέες, εκπλήξεις και φυσικά πολλά – πάρα πολλά, χίλια κι ένα και βάλε κι ακόμα ξαναβάλε… παραμύθια!!!

«Η υπέροχη αγκαλιά της μαμάς μου»

Μια θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους

Σκηνοθεσία – σύλληψη ιδέας: Στέλλα Σερέφογλου


Πόση δύναμη κρύβει η αγκαλιά;

Πώς μπορεί να αποτυπωθεί μέσα από ήχους που παράγονται από το ίδιο  το σώμα, τις κλακέτες και το scat singing;

Και αν είναι εμπνευσμένη από το βουβό κινηματογράφο, 

πόσο μπορεί να μας συγκινήσει και να μας εκπαιδεύσει σαν γονείς και σαν παιδιά; 

Ένα θεατρικό έργο που μιλάει για την αγκαλιά της μητέρας και τη δύναμη που ασκεί σε μικρούς και μεγάλους, με στοιχεία του βωβού κινηματογράφου. Παράσταση χωρίς λόγια όπου κυριαρχούν οι ήχοι που παράγονται επί σκηνής από το σώμα των ηθοποιών (body percussion), καθώς και από τις κλακέτες και το scat singing (φωνητικός αυτοσχεδιασμός της τζαζ), αλλά και παρόμοιοι ήχοι προηχογραφημένοι.

Η παράσταση «Η υπέροχη αγκαλιά της μαμάς μου» απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών, από παιδιά 3 χρονών μέχρι και ενήλικες. 

Ένα μικρό παιδί τρομάζει με τις βροντές και τις αστραπές και ζητά την αγκαλιά της μαμάς του. Με τρόπο μαγικό γίνεται η σύνδεση με την μητέρα και ξαναγίνονται ένα, γυρνούν στην εμβρυακή κατάσταση και μοιράζονται την καθημερινότητα, μέχρι που το παιδί αποφασίζει να φύγει από την αγκαλιά της μαμάς του και να …ξαναγεννηθεί. Η αποκοπή από τον ομφάλιο λώρο, η ενηλικίωση και η προσπάθεια του ανθρώπου να προχωρήσει μόνος χωρίς φόβο και να εξελιχθεί αποτυπώνονται με συμβολισμό και μουσικότητα.  

Τα σκηνικά αντικείμενα έχουν παράταιρα μεγέθη (άλλα μεγεθυμένα και άλλα μικροσκοπικά), όπως ακριβώς τα αντιλαμβάνεται ένα παιδί, και όλη η παράσταση βασίζεται στον ρυθμό και την ακρίβεια στις κινήσεις των ηθοποιών. 

Διαδραστικό σεμινάριο body percussion για τους μικρούς θεατές

Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης, οι συντελεστές καλούν στη σκηνή τα παιδιά για ένα σύντομο διαδραστικό μάθημα μαθαίνοντας τα να δημιουργούν ρυθμούς και ήχους με το σώμα τους. 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – σύλληψη ιδέας: Στέλλα Σερέφογλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Γιαννιός 

Σκηνικά- Κοστούμια: Λίνα Καρανικολάου 

Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας 

Πρωτότυπη μουσική: DNA – Μιχάλης Νιβολιανίτης, Αλέξανδρος Χρηστάρας 

      φιλική συμμετοχή: Κώστας Γάκης

Επιμέλεια – σχεδιασμός ήχων: Γιώργος Ραμαντάνης 

Ηχογραφήσεις-τελικη μίξη – mastering: Dna Lab

Κατασκευή κούκλας: Στάθης Μαρκόπουλος (κουκλοθέατρο Ayusaya!)

Κατασκευή κοστουμιών: Ελπίδα Παπαδάκη

Εκπαιδεύτρια στην εμψύχωση κούκλας – κατασκευή φελιζόλ: Βασιλική Μαλτσάκη

Κατασκευή σκηνικών: Νίκος Μπίκος

Γραφιστικά: Ντόρα Τεμπέλη 

Δημόσιες σχέσεις: Μαρκέλλα Καζαμία 

Υπεύθυνη οργάνωσης παραστάσεων: Σταματία Αντωνάτου

Παίζουν: Δάφνη Καμμένου, Φοίβος Συμεωνίδης, Στέλλα Σερέφογλου

Από Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 έως Σάββατο 29 Δεκεμβρίου

Κάθε Σάββατο στις 17:00

«Η υπέροχη αγκαλιά της μαμάς μου» 

Μια θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους

Σκηνοθεσία – σύλληψη ιδέας: Στέλλα Σερέφογλου

Αίθουσα: Black Box

Διάρκεια: 70΄

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10€ ενήλικες και 8€ παιδιά.

                                  Ειδικές συνολικές τιμές: Δύο ενήλικες και ένα παιδί 25€, 

                                                                              Δύο ενήλικες και δύο παιδιά 30€

Ειδικές παραστάσεις για σχολεία, καθημερινά:

Πληροφορίες και κρατήσεις  210 3418584 (πρωινές ώρες) & 697 4926755

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.