Μουσείο «Μίκη θεοδωράκη» στη Λαμία

mikis_theodorakis
Facebook
Twitter
LinkedIn

της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Το Μουσείο «Μίκη Θεοδωράκη» στη Λαμία ανοίγει τις πύλες του για το κοινό την Παρασκευή (5 Οκτωβρίου) ώρα 7 μ.μ. παρουσία του συνθέτη της Ρωμιοσύνης. Το όραμα του πολυτάλαντου Έλληνα ζωγράφου , γλύπτη και αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκού Ευθύμη Βαρλάμη πήρε τελικά σάρκα και οστά. Το πρώτο βήμα έγινε όταν ο Βαρλάμης παρουσίασε ένα πολυθέαμα στο οποίο συνδύαζε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη μουσική του μεγάλου μας δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη με τους πίνακες ζωγραφικής που είχε φιλοτεχνήσει ο διεθνής εικαστικός στους οποίους απεικόνιζε τον συνθέτη με έναν δικό του ξεχωριστό τρόπο.

«Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί με υπερηφάνεια στην διεθνή αγορά. Και η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που σήμερα μας χλευάζουν είναι όταν εμφανιζόμαστε με ιδέες για αντικείμενα που πηγάζουν από τον πολιτισμό μας , που είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμούς στον κόσμο με βαθιές ρίζες» είχε δηλώσει ο Ευθύμης Βαρλάμης με αφορμή την έκθεση .

Τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Ευθύμη Βαρλάμη τους ενώνει το στοιχείο « της κυριαρχίας της ελληνικότητας», όπως σχολίασε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης σε επιστολή που έστειλε στον Δήμαρχο Λαμιέων Γεώργιο Κοτρωνιά.

«Κι αυτή κυριαρχία της ελληνικότητας δεν χαρακτηρίζει μόνο το έργο αλλά τις σκέψεις, τον χαρακτήρα, την ψυχή, με μια λέξη το «είναι» μας» επισημαίνει ο Μίκης Θεοδωράκης κάνοντας λόγος για τον απεριόριστο θαυμασμό που έτρεφε στο πρόσωπο του Ευθύμη Βαρλάμη.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ , ότι θα ερχόταν μια μέρα που το έργο μου θα παρουσιαζόταν με ένα τόσο δημιουργικό και εμπνευσμένο τρόπο. Με άφησε άφωνο. Πρώτον γιατί γνώριζα, πόσο δύσκολα ένας μεγάλος καλλιτέχνης αποδέχεται το έργο ενός άλλου και δεύτερον γιατί ο τρόπος που διάλεξε ο Βαρλάμης να συνενώσει τη ζωγραφική του με τη μουσική μου άνοιγε ένα νέο δρόμο επικοινωνίας του μεγάλου κοινού με την τέχνη.»

Μιλώντας για την έκθεση του Βαρλάμη «Θεοδωράκης ο Έλληνας ο δικός μας» που παρουσιάστηκε στις Θερμοπύλες υπογράμμισε:

« Το Ωραίο και το Αληθινό είναι τα δύο στοιχεία που από τον Όμηρο ως τον Ελύτη σημαδεύουν την πορεία του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες. Κι ήταν θέλημα Θεού αυτό το έργο να σταθεί φρουρός του Ωραίου και του Αληθινού, στις Θερμοπύλες για να τσακιστούν πάλι οι νεοβάρβαροι μας απειλούν. Κι από δω να ξεκινήσει ξανά το Μήνυμα Ελπίδας σε όλη την οικουμένη για τον Άνθρωπο που σήμερα στενάζει και του πει «Εσύ είσαι η ωραιότερη δημιουργία του ωραιότερου γνωστού μας κόσμου που υπάρχει στο Σύμπαν. Από τις Θερμοπύλες πάλι σου προσφέρουμε το όπλο για να βγεις νικητής: την ομορφιά !»

Στο Μουσείο λοιπόν, θα στεγαστεί η Συλλογή του Ευθύμη Βαρλάμη για το Μίκη Θεοδωράκη και φυσικά υλικό που θα αποτυπώνει την δράση της καλλιτεχνικής και προσωπικής πορείας του μεγαλύτερου Έλληνα συνθέτη που όλη του τη ζωή ταξιδεύει με τις παρτιτούρες την Ελλάδα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική δράση του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών Σπίθα Μίκης Θεοδωράκης «για την συλλογή υπογραφών στο ψήφισμα ενάντια στο ξεπούλημα της πατρίδας μας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.