«Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» στην Κολωνία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ταινία «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» συνεχίζει την πορεία της στη Γερμανία. Με αφορμή την προβολή της στην Κολωνία η DW μίλησε με τον σκηνοθέτη Αστέρη Κούτουλα, ο οποίος την παρουσίασε σε έναν κατάμεστο κινηματογράφο.

Ο Αστέρης Κούτουλας είχε γνωρίσει ως διερμηνέας τον Μίκη Θεοδωράκη στην Ανατολική Γερμανία το 1980. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης έδωσε εκείνη τη χρονιά μια συναυλία στο Ανατολικό Βερολίνο με το Κάντο Χενεράλ. Έκτοτε ξεκίνησε μια μακρά συνεργασία αλλά και φιλία. Ο Αστέρης Κούτουλας μετέφραζε, έγραφε και συμμετείχε στην παραγωγή πολλών έργων αλλά και συναυλιών. Πολλές από εκείνες τις στιγμές απαθανάτισε με μια κάμερα που συνήθιζε να έχει μαζί του.

«Αυτή η ταινία δημιουργήθηκε γιατί πρώτα απ’ όλα θέλαμε να αξιοποιήσουμε ένα πολύ μεγάλο υλικό που είχαμε μαζέψει τα τελευταία 30 χρόνια. Εγώ ήμουνα μαζί με τον Μίκη σε πάρα πολλές περιοδείες και σε πολλές παραγωγές σε όλο τον κόσμο και είχα πάντα μια κάμερα μαζί μου και τραβούσα. Το 2013/14, όταν τελειώσαμε την τελευταία μας ταινία το «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια», η γυναίκα μου είχε την ιδέα να κάνουμε κάτι με αυτό το υλικό που δεν ήταν τόσο εύκολο. Ψάξαμε περίπου ένα, δύο χρόνια για να βρούμε τη σωστή αισθητική και βρήκαμε αυτήν τη φόρμουλα που μας έβγαλε μια ταινία με εξήντα μικρές ιστορίες πάνω σε 60 μουσικές», λέει ο σκηνοθέτης μιλώντας στην Deutsche Welle.

Η ταινία «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» είναι μια συρραφή εικόνων χωρίς χρονολογική σειρά. Αποσπάσματα από συναυλίες, βόλτες, συζητήσεις, γλέντια. Ο χρόνος μπλέκεται, όπως και ο τρόπος της αφήγησης. Παρεμβάλλονται σκηνές μυθοπλασίας, όπως οι προετοιμασίες του γάμου μιας νεαρής κοπέλας. Ασαφής η θέση των σκηνών μέσα στο έργο, ωστόσο σαφής και με πολύ χιούμορ ο Μίκης Θεοδωράκης κεντρίζουν την περιέργεια του θεατή να παρακολουθήσει τη δράση του μεγάλου μουσικού ανά τον κόσμο.

Η ταινία ξεκίνησε την πορεία της ήδη από πέρυσι όταν ένας συνεργάτης του Αστέρη Κούτουλα έστειλε την ταινία στο μεγάλο φεστιβάλ κινηματογράφου του Χοφ. Έγινε δεκτή με πολύ θετικά σχόλια και κατάφερε να βρει διανομή, κάτι που, όπως παραδέχεται ο σκηνοθέτης της, δεν το περίμενε για μια τόσο «αβαγκαρντίστικη» ταινία, όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει. Στην Κολωνία παίχτηκε σε ένα πολύ κεντρικό σινεμά της πόλης. Το κοινό πολυπληθές και γεμάτο ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για το έργο στη συζήτηση που ακολούθησε με τον σκηνοθέτη.

Τι σημαίνει όμως για τον Αστέρη Κούτουλα ο Μίκης Θεοδωράκης; «Αυτό που για μένα σημαίνει ο Μίκης ήταν ένα απίστευτο ελεύθερο, αναρχικό πνεύμα. Αυτό μου άρεσε πάρα πολύ και ότι πάντα όταν ήμασταν μαζί με τον Μίκη ζούσαμε μέσα στον κόσμο της τέχνης, της μουσικής, της ποίησης, της φιλοσοφίας, της ιστορίας. Μου έδινε μια απίστευτη ενέργεια. Ήταν ωραίο».

Το «Το ταξιδεύοντας με τον Μίκη» δεν είναι όμως η τελευταία ταινία του Αστέρη Κούτουλα με αφορμή το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

«Αυτή είναι η δεύτερη ταινία μιας τετραλογίας. Βασίζονται στη μουσική από τρεις όπερες του Μίκη ή λυρικών τραγουδιών, όπως τις ονομάζει. Πρόκειται για τη Μήδεια, την Αντιγόνη και την Ηλέκτρα. Την Μήδεια την έχουμε τελειώσει το 2014, «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» θα είναι το τέταρτο μέρος της τετραλογίας και αρχίσαμε να δουλεύουμε την Ηλέκτρα και μετά με το καλό, αν προλάβουμε, θα κάνουμε και την Αντιγόνη», καταλήγει ο Αστέρης Κούτουλας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.