Το Χρονικό της λογοκρισίας Αρβανίτη – Κατσίμη

assets_LARGE_t_420_54125023_type12128
Facebook
Twitter
LinkedIn

Θύελλα αντιδράσεων και γενική κατακραυγή κομμάτων και συνδικαλιστικών ενώσεων κατά της διοίκησης της ΕΡΤ, την οποία καταγγέλλουν για απροκάλυπτη άσκηση λογοκρισίας, περιθωριοποίηση των δημοσιογράφων που δεν συμμορφώνονται προς… τας υποδείξεις και αναζωπύρωση της μνήμης για πρακτικές που ανάγουν στις σκοτεινές εποχές της ΥΕΝΕΔ, προκάλεσε η απόφαση του Αιμ. Λιάτσου για απομάκρυνση του «ενοχλητικού» και «απείθαρχου» διδύμου της Πρωινής Ενημέρωσης στη ΝΕΤ, Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη.

Τι ενόχλησε αυτήν τη φορά τον διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ και τους προϊσταμένους του προκειμένου να κόψουν εδώ και τώρα τους δύο παρουσιαστές από μία εκπομπή που είχε μπει από την αρχή της σεζόν στο στόχαστρο της ηγετικής τριανδρίας στο Ραδιομέγαρο;

Μια απλή αναφορά των δύο δημοσιογράφων-παρουσιαστών στα αποτελέσματα ιατροδικαστικών εξετάσεων που επιβεβαιώνουν δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian» περί κακοποίησης στη ΓΑΔΑ αντιφασιστών διαδηλωτών στην μοτοπορεία της 30ής Σεπτεμβρίου, αλλά και ένα σχόλιο για τη στάση του κ. Δένδια.

Σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ, ο έβδομος τακτικός ανακριτής κ. Πρωτονοτάριος που χειρίστηκε την υπόθεση, διαπιστώνει εγκληματικές πράξεις αστυνομικών σε βάρος των 15 συλληφθέντων και ζητά την ποινική δίωξη των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ για κακούργημα.

Ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει στη Βουλή την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση στον «Guardian» για το δημοσίευμα που έκανε λόγο για βασανιστήρια των συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ.Πάνω σε αυτήν τη δήλωση οι δύο δημοσιογράφοι έθεσαν κάποια ερωτήματα με αποτέλεσμα να καρατομηθούν.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης της ΝΕΤ εγείρει ερωτήματα για τους πραγματικούς λόγους απομάκρυνσης των παρουσιαστών, αφού ήδη από τον Σεπτέμβριο η εκπομπή τους είχε μειωθεί από τέσσερις σε δύο ώρες, στην πολύ πρωινή ζώνη 6 π.μ. – 8 π.μ., παρά την υψηλή τηλεθέασή της.

Είναι προφανές ότι η απόφαση αποτελεί την κορύφωση μιας συντονισμένης επιχείρησης παρεμβάσεων στα σχόλια των δύο παρουσιαστών-δημοσιογράφων.

Ερχεται, δε, να διαψεύσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Σ. Κεδίκογλου στη Βουλή περί «ελευθεροτυπίας» και «ελευθεροστομίας» των παρουσιαστών της ΝΕΤ.

Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι ο Αιμίλιος Λιάτσος δεν μπήκε καν στον κόπο να επικοινωνήσει με τους δύο παρουσιαστές προκειμένου να ενημερωθεί ο ίδιος για τα λεγόμενά τους, αλλά κάλεσε τον αρχισυντάκτη της εκπομπής (Θοδωρή Καρυώτη) για να του αναγγείλει την απόφαση.

«Μείναμε άφωνοι»

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και αρκετό καιρό η εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη και της Μαριλένας Κατσίμη είχε μπει υπό στενή παρακολούθηση.

Μάλιστα είχε επιφορτισθεί με το συγκεκριμένο έργο (της παρακολούθησης) πρόσωπο «εμπιστοσύνης» προκειμένου να δίνει αναφορά απευθείας στους διευθυντές.

«Μείναμε άφωνοι», δηλώνει ο Κώστας Αρβανίτης στο «Εθνος» προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή της διοίκησης της ΕΡΤ καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να ασκείται η δημοσιογραφία στο Ραδιομέγαρο. Ερωτηθείς αν πρόκειται να συμμετάσχει σε ΕΔΕ όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλης Στάη, ο Κώστας Αρβανίτης απαντά: «Εγώ είμαι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, αυτοί είναι; Δεν ξέρω».

Ο Κώστας Αρβανίτης θεωρεί ότι «εχουν τελειώσει τα άλλοθι, έχουν πέσει οι μάσκες» και προσθέτει οτι «το κόλπο άλλαξε, τώρα πρέπει όλοι να είναι κάτω από τη γραμμή».

H Μαριλένα Κατσίμη τονίζει ότι «ψάχνανε μια αφορμή για να το κάνουν αυτό… Δεν νομίζω ότι είπαμε κάτι κακό. Δεν ζητήσαμε το κεφάλι του Δένδια. Ηταν μια κουβέντα χαλαρή, όπως είναι το στυλ της εκπομπής μας. Δεν στοχοποιήσαμε τον Δένδια σε καμία περίπτωση. Αλλωστε έχουμε όλα τα στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα…».

Ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Αιμίλιος Λιάτσος, μετά τις αντιδράσεις, κάνει τα αδύνατα δυνατά για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ετσι, αργά χθες το απόγευμα ύστερα από καταγγελίες στελεχών της ΝΔ κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποσοβηθεί η κρίση.

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για καταπάτηση κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, καθώς, όπως είπε, οι δύο δημοσιογράφοι «προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης».

Και μια λεπτομέρεια: με συνοπτικές διαδικασίες είχε επιλεγεί το δίδυμο που θα αντικαθιστούσε -προσωρινά- τους λογοκριμένους παρουσιαστές: η Αδριάννα Παρασκευοπούλου και ο Γιάννης Χριστάκος, του πρωινού του Σαββατοκύριακου.

Ο διάλογος που «έβαλε φωτιά»

Αφορμή για τη δίωξη των απείθαρχων δημοσιογράφων έδωσε ο παρακάτω διάλογος:

Μ. Κατσίμη: Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση

Κ. Αρβανίτης: Δεν έκανε μήνυση;

Μ. Κατσίμη: Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.

Κ. Αρβανίτης: Και θα παραιτηθεί τώρα;

Μ. Κατσίμη: Δεν νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε -σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δεν γίνεται- που από τη μία είναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;

Κ. Αρβανίτης: Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;

Μ. Κατσίμη: Δεν ξέρω…

Κ. Αρβανίτης: Πω πω δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.

Μ. Κατσίμη: Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω.

Τι λένε ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ

«Είναι πλέον φανερό ότι η δημοσιογραφία τελεί υπό διωγμόν»

Την κήρυξη στάσης εργασίας χθες το βράδυ και 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πρότειναν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ μέχρι να ανακληθεί η απόφαση για το κόψιμο της «Πρωινής ενημέρωσης».

Στο μεταξύ, τα αλλεπάλληλα κρούσματα φίμωσης της ελευθερίας του λόγου, «κυρίως από την κατ’ επίφαση δημόσια -αλλά στην πραγματικότητα κρατική- ραδιοφωνία και τηλεόραση» καταγγέλλει η ΠΟΕΣΥ τονίζοντας ότι «είναι πλέον φανερό ότι η δημοσιογραφία τελεί υπό διωγμόν».

Παράλληλα σήμερα στις 10 π.μ. συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. με συμμετοχή προέδρων των Ενώσεων Συντακτών προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, για να «αποκρουσθεί η συνεχώς κλιμακούμενη επίθεση της κυβέρνησης σε θέματα ελευθεροτυπίας, σχέσεων εργασίας και ασφάλισης των εργαζομένων στην ενημέρωση».

Τέλος, η ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει την απαράδεκτη και αναιτιολόγητη απόφαση του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης της ΝΕΤ Αι. Λιάτσου να κόψει την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση». «Φτάσαμε στο σημείο το δημοσιογραφικό περιεχόμενο της ΕΡΤ να το καθορίζουν οι υπουργοί με ένα τηλεφώνημά τους. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, έχει χαθεί κάθε ίχνος ντροπής», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ.Τρίμης.

Δικαίωση του «ΕΘΝΟΥΣ»

Τα απανωτά… φάουλ

Δικαιώνεται πλήρως το «Εθνος», που εδώ και περίπου έναν μήνα έχει εντοπίσει και επισημάνει από τις σελίδες του αλλεπάλληλα κρούσματα λογοκρισίας και κομματικών παρεμβάσεων, τα οποία δυστυχώς συνιστούν γενικευμένη πρακτική στο newsdesk του Ραδιομεγάρου.

Θυμίζουμε ότι το «Εθνος» έχει εγκαίρως διαγνώσει τις τακτικές που θυμίζουν προηγούμενες δεκαετίες και εφαρμόζονται στη Διεύθυνση Ενημέρωσης. Παράλληλα έχει καταγγείλει την τρόικα της ΕΡΤ (Ν. Σίμος, Αιμ. Λιάτσος, Β. Θωμόπουλος) και έχει ξεσκεπάσει τον «γαλάζιο» θίασο.

Πρώτο κρούσμα η αποπομπή της Ελλης Στάη από το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ για περίπου δέκα ημέρες με απόφαση γενικού διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης Αιμ. Λιάτσου και η διενέργεια ΕΔΕ που κατέληξε σε πόρισμα-φιάσκο.

Ακολούθησε η λογοκρισία της σκηνής του γνωστού gay φιλιού στη βρετανική σειρά «Downton Abbey», με απόφαση του διευθυντή Τηλεόρασης Κώστα Σπυρόπουλου, τον οποίο «άδειασε» με ανακοίνωσή του για να καλύψει προφανώς τα νώτα του ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Σίμος.

Οι μάσκες έπεσαν και στην ΕΡΤ3, καθώς με τηλεφώνημα του Αιμίλιου Λιάτσου κόπηκε από το ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος που είχε αναλάβει την κάλυψη του τριημέρου των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό γιατί μετέδωσε τις αποδοκιμασίες των πολιτών κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έξω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου.

Αποκορύφωμα της νέας τάξης πραγμάτων στην ΕΡΤ η χθεσινή άσκηση λογοκρισίας με το κόψιμο των δύο δημοσιογράφων από την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση».

Στο δελτίο

Λογοκρισία από Θωμόπουλο

Λογοκρισία υπήρξε όμως χθες και στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ. Με το θέμα ασχολήθηκαν όλα τα υπόλοιπα δελτία, εκτός από αυτό του δεύτερου καναλιού της Δημόσιας Τηλεόρασης. Με εντολή του διευθυντή ειδήσεων Βασίλη Θωμόπουλου το θέμα λογοκρίθηκε και δεν βγήκε στον άερα, προκαλώντας νέες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα που ανέβασε στο twitter ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης: «Ακούω οτι η Διεύθυνση ειδήσεων της ΕΡΤ αποφάσισε να “πνίξει” από το δελτίο την “καρατόμηση” Αρβανίτη-Κατσίμη. Ωραία δεοντολογία κ. Λιάτσο!»

ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ

chaimada@pegasus.gr

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τα κόμματα ζητούν ανάκληση της απόφασης

Ολα τα κόμματα πλην της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασαν στην απόφαση της ΕΡΤ «να κόψει μέχρι νεωτέρας» τους παρουσιαστές της «Πρωινής Ενημέρωσης».

Για σχέδιο μετατροπής της Δημόσιας Τηλεόρασης σε προπαγανδιστικό όργανο τρομοκράτησης και χειραγώγησης της μνημονιακής συγκυβέρνησης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως μετά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα λογοκρισίας και περιθωριοποίησης δημοσιογράφων που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις, η διοίκηση της ΕΡΤ κατέλυσε και τα τελευταία προσχήματα.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση να κοπεί η εκπομπή του Κ. Αρβανίτη και της Μ. Κατσίμη συνιστά «στυγνή κομματική παρέμβαση» που ανασύρει μνήμες άλλων εποχών. «Δεν αποτελεί μαγαζάκι κανενός» η δημόσια τηλεόραση, επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως, εάν δεν ανακληθεί άμεσα η απόφαση, εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση: Η απόφασή της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ για κόψιμο της εκπομπής του Κ. Αρβανίτη και της Μ. Κατσίμη «Πρωινή Ενημέρωση», φέρνει στην επικαιρότητα το κυρίαρχο ζήτημα που δεν είναι άλλο από την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης. Έχει ή δεν έχει δικαίωμα ένας δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης να ασκήσει κριτική σε Υπουργό ή στέλεχος αυτής της Κυβέρνησης, μα και της κάθε Κυβέρνησης; Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι έχει.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι για να μπορέσει να κερδίσει η δημόσια τηλεόραση τη θέση που της αξίζει θα πρέπει να στηριχτεί από την Πολιτεία.Η καλύτερη στήριξη δεν είναι άλλη από το να δείξουμε εμπιστοσύνη στους δημοσιογράφους, τα στελέχη και όλο το προσωπικό της δημόσιας τηλεόρασης.Ας απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου».

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την ενέργεια η ΔΗΜΑΡ η οποία, όπως επισημαίνει, «προσβάλλει τη λειτουργική ανεξαρτησία του δημοσιογράφου»

Η άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής είναι η στοιχειώδης οφειλόμενη πράξη εκ μέρους του τομέα ενημέρωσης και της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΡΤ» τόνισε η Δημοκρατική Αριστερά.

Τέλος το ΚΚΕ τόνισε πως το «κόψιμο» των παρουσιαστών της «Πρωινής Ενημέρωσης» αποτελεί «πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης» προσθέτοντας ότι «η ευθύνη βαρύνει τη συγκυβέρνηση και τους εντεταλμένους της στην ΕΡΤ και η απόφαση αυτή πρέπει να ανακληθεί τώρα».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.