Στο ΣτΕ η ΠΟΣΠΕΡΤ για το ανταποδοτικό τέλος

dimosiografos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στο ΣτΕ η ΠΟΣΠΕΡΤ για το ανταποδοτικό τέλος

Τη ζωτική για τη βιωσιμότητα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης απώλεια των 75 εκατ. ευρώ από την υφαρπαγή του 25% του ανταποδοτικού τέλους υπέρ του ΛΑΓΗΕ, υπερασπίζεται η ομοσπονδία των εργαζομένων της ΕΡΤ που κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας να κηρυχθεί άκυρη η υπουργική απόφαση.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ εγκαλεί μάλιστα στην επιστολή της προς τη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας ότι έχουν ευθύνες για την προστασία της αποστολής της ΕΡΤ και πρέπει να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων της εταιρείας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης η πολυσέλιδη προσφυγή επικαλείται λόγους συνταγματικότητας, των κανόνων της Ευρωπαϊκής ένωσης για τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης καθώς και παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας.

Επιπλέον καταδεικνύει πως η υπουργική απόφαση με την οποία η ΕΡΤ χάνει 75 εκατ. ευρώ των εσόδων είναι η γενική και αόριστη, παράτυπη και δημιουργεί κίνδυνο για τη συνέχιση της αποστολής της εταιρείας ως Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης.

Στην προσφυγή η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγράφει επτά λόγους για τους οποίους η υπουργική απόφαση πρέπει να κηρυχθεί άκυρη και το ποσό των 75 εκατ. ευρώ να επιστραφεί στην κρατική τηλεόραση. Επισημαίνει πως η απώλεια του 25% των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος δεν έχει ακόμη επιμερισθεί στον προϋπολογισμό του 2012, αναφέροντας πως ήδη δημιουργείται πρόβλημα στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Μεταξύ των λόγων που αναφέρονται είναι η παράβαση διάταξης του νόμου 1730/1987 για το σκοπό της ΕΡΤ για τον οποίο υφίσταται το ανταποδοτικό τέλος.

Πηγή: http://media-industry.blogspot.gr/2012/11/blog-post_7.html#more

“Έφυγε” ο Κώστας Σκούρας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αναγγέλλει την απώλεια του βετεράνου δημοσιογράφου, της παλιάς γενιάς των λειτουργών του Τύπου, του Κώστα Σκούρα, που πέθανε χθες έπειτα από σύντομη ασθένεια.

Ο Κώστας Σκούρας του Επαμεινώνδα, γεννήθηκε το 1933 στο Παλαιοχώριο Φθιώτιδος και ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» το 1962. Το 1970 διωκόμενος από τη χουντική δικτατορία επιδόθηκε στην επιμέλεια ιστορικών και εγκυκλοπαιδικών έργων συνεργαζόμενος με τους αυτοεξόριστους Χρήστο Τεγόπουλο και Τάκη Λαμπρία στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Το 1974 με την επανέκδοση της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», υπήρξε αρχισυντάκτης της εφημερίδας. Από το 1975 έως το 1987 υπήρξε μέλος της πενταμελούς ιδρυτικής ομάδας, διευθυντικό στέλεχος και αρθογράφος της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Το 1990 έως το1991 ήταν γενικός διευθυντής του Τ/Σ ΕΤ2 και το 1992 δημιουργός του Παγκρήτιου τηλεοπτικού σταθμού CRETA CHANNEL . Ακόμη υπήρξε σύμβουλος διοίκησης και γενικός διευθυντής του εκδοτικού οργανισμού «ΒΕΛΛΙΔΗ» (Εφημερίδες «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και περιοδικό «ΕΠΙΛΟΓΕΣ») το 1995.

Στην πολιτική του δράση υπήρξε γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, το 1987-1989 και κατά τη διάρκεια της διετίας του εξελέγη Α΄ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού και πήρε μέρος ως εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας σε δύο συμβούλια υπουργών Τουρισμού της Κοινότητας.

Έργα του υπήρξαν «Το Εγχειρίδιο Δημοσιογραφικού Λόγου- αρχές και τεχνική», «Εποποιία στο Διάστημα» των εκδόσεων Τεγόπουλος– Νίκας. Τέλος, έλαβε το βραβείο «Υπεκτσί» για τη συμβολή του στην υπόθεση της ελληνοτουρκικής φιλίας.

Ο Κώστας Σκούρας άφησε σε όλους όσοι στάθηκαν τυχεροί που τον γνώρισαν, δημοκρατικές και εργασιακές παρακαταθήκες. Πάνω απ’ όλα θα μείνει στη μνήμη μας ως ευγενής, υπερήφανος και άξιος συνάδελφος.

Το Δ.Σ. συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον καλό συνάδελφο και άνθρωπο, που τίμησε με τη δράση του την ελληνική δημοσιογραφία.

Η κηδεία του Κώστα Σκούρα, θα γίνει την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012, στις 2 το μεσημέρι στο Α΄ Νεκροταφείο.

Στον Γ.Πολίτη ο Ρ/Σ Nitro

Στο Γ. Πολίτη πέρασε ο ραδιοφωνικός σταθμός Nitro. Αναμένεται η πληρωμή των εργαζομένων και η επαναλειτουργία του σταθμού.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Αναβολή για Δευτέρα της διημερίδας «Κρίση και Πολιτικό Σύστημα»

Η δεύτερη μέρα της διημερίδας «Κρίση και Πολιτικό Σύστημα» με εισηγητές τους δημοσιογράφους Καπάκο Σταύρο, Καρακούση Αντώνη, Κοττάκη Μανώλη, Κύρτσο Γιώργο, Λυγερό Σταύρο, Μπογιόπουλο Νίκο, Παπακωνσταντίνου Πέτρο και Παππά Τάσο αναβάλλεται για τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012, 10.30 π.μ. (Ακαδημίας 20, τρίτος όροφος).

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Δέσμη Εκδοτική Α.Ε.: Δεν επηρεαζόμαστε από οποιαδήποτε εξέλιξη στις «Εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε.

Ανακοίνωση της εκδότριας του “Αθηνοράματος” Άννης Ηλιοπούλου για τις εξελίξεις στις Εκδόσεις Λυμπέρη

Με μεγάλη μας λύπη παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις «Εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε.», εταιρεία με την οποία συνδεόμαστε μετοχικά για 12 έτη.

Δεδομένου ότι οι εν λόγω εξελίξεις πιθανόν να δημιουργήσουν σύγχυση και απορίες σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχουν στην πορεία της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε., οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

·Η Δέσμη είναι μία απολύτως αυτόνομη και διακριτή εταιρεία, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν οι «Εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε.»

·Το management της Δέσμης είναι αυτόνομο και δεν επηρεάζεται από τη συμμετοχή των εκδόσεων Λυμπέρη στο μετοχικό κεφάλαιο.

·Η διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία της Δέσμης εξακολουθούν να ασκούνται κανονικά και ανεξάρτητα από τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «Εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε.»

·Οι χρηματοοικονομικές, εμπορικές και διοικητικές δραστηριότητες της Δέσμης είναι αυτόνομες και πλήρως ανεξάρτητες, άρα και μη επηρεαζόμενες από οποιαδήποτε εξέλιξη στις «Εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε.»

·Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δέσμη Εκδοτική Α.Ε., παρά τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, είναι μια απόλυτα υγιής οικονομικά εταιρεία, η οποία έχει μηδενικό δανεισμό από τις τράπεζες, μηδενικές οφειλές σε δημόσιους οργανισμούς και δεν έχει ποτέ καθυστερήσει τις κάθε είδους πληρωμές της είτε προς το προσωπικό είτε προς τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται.

Ελπίζουμε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι μέτοχοι όσο και οι εργαζόμενοι των Εκδόσεων Λυμπέρη. Σε ό,τι μας αφορά, συνεχίζουμε απρόσκοπτα τις δραστηριότητές και τη λειτουργία μας και αντιμετωπίζουμε με εμπιστοσύνη το μέλλον.

Για την Δέσμη Εκδοτική Α.Ε.
Η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος
Άννη Ηλιοπούλου

ΕΦΕ: «Δε συμφωνούμε με τη στοχοποίηση προσώπων»

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

«Ως επαγγελματίες φωτορεπόρτερ διαχωρίζουμε τη θέση μας από αναρτήσεις και δημοσιεύματα τρίτων όπου δεν τηρούνται οι δημοσιογραφικοί κανόνες δεοντολογίας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

«Σχετικά με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών – από μη επαγγελματία φωτορεπόρτερ- που αναρτήθηκαν σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα και εικονίζονται αστυνομικοί με πολιτικά σε υπηρεσία, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χωρίς να καταγγέλλεται πως διαπράττουν κάποια αξιόποινη πράξη, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας δηλώνει, όπως έχει καταστήσει σαφές και στο παρελθόν, πως είναι αντίθετη με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών που σαν τελικό αποτέλεσμα έχουν τη στοχοποίηση προσώπων και όχι τη δημοσιογραφική ενημέρωση» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Τονίζουμε για ακόμη μια φορά και διαχωρίζουμε, ως επαγγελματίες φωτορεπόρτερ, τη θέση μας από αναρτήσεις και δημοσιεύματα τρίτων όπου δεν τηρούνται οι δημοσιογραφικοί κανόνες δεοντολογίας. Οι φωτογραφίες των επαγγελματιών φωτορεπόρτερ από γεγονότα της επικαιρότητας έχουν σαν αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης και μόνο. Το αντικείμενο της εργασίας μας αφορά στα γεγονότα αυτά καθαυτά με γνώμονα την ενημέρωση του κοινού. Κάθε άλλη διαφορετική χρήση των φωτοειδησεογραφικών εικόνων μας βρίσκει αντίθετους» προσθέτει η ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.