Μάχη για τον «Βιασμό» του Πικάσο

o_viasmos_pablo_picasso1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στην τιμή των 13,5 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Ο Βιασμός», έργο προερχόμενο από τη Συλλογή Εμπειρίκου, τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε δημοπρασία του Οίκου Σόθμπις στη Νέα Υόρκη.

Το ενδιαφέρον του κοινού για τον «Βιασμό» (με αρχική τιμή 4-6 εκατ. δολάρια), που αποτυπώνει μέσω της τέχνης τη φρίκη που έζησαν τα θύματα των ναζιστών, ήταν ιδιαίτερα έντονο από την αρχή της δημοπρασίας

Στη συγκεκριμένη δημοπρασία βγήκαν στο σφυρί άλλα τρία έργα της συλλογής του Ελληνα εφοπλιστή και θείου του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου, ο οποίος είχε στην κατοχή του μία από τις πλουσιότερες συλλογές από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ενδιαφέρον του κοινού για τον «Βιασμό» (με αρχική τιμή 4-6 εκ. δολάρια), που αποτυπώνει μέσω της τέχνης τη φρίκη που έζησαν τα θύματα των ναζιστών, ήταν ιδιαίτερα έντονο από την αρχή της δημοπρασίας. Οι προσφορές ήταν πολλές και προέρχονταν
κατά κύριο λόγο από Ρώσους και Νοτιοασιάτες, ενώ η «μάχη» για την απόκτησή του έληξε μετά τριάντα λεπτά. Τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη του πολύτιμου αυτού έργου δεν έγιναν γνωστά.

Στη δημοπρασία του Σόθμπις πωλήθηκε ακόμη, έναντι 4.674.500 δολ., το γλυπτό του Χένρι Μουρ «Two Pieces Reclining Figure No. 1».

Το έργο αυτό, το οποίο επίσης προέρχεται από τη Συλλογή Εμπειρίκου, φιλοτεχνήθηκε το 1973 και αποτελεί το πρώτο μεγάλων διαστάσεων γλυπτό του οποίου ο κορμός είναι εντελώς διαχωρισμένος από την υπόλοιπη φιγούρα.

two_pieces_reclining_figure_no_1_henry_moore1

Ο κορμός είναι εντελώς διαχωρισμένος από την υπόλοιπη φιγούρα στο μεγάλων διαστάσεων γλυπτό του Χένρι Μουρ «Two Pieces Reclining Figure No. 1» που πωλήθηκε έναντι 4.674.500 δολαρίων

Ωστόσο, ένα άλλο έργο από την ίδια Συλλογή, ο πίνακας του Σεζάν «Η γυναίκα με την ερμίνα σύμφωνα με τον Γκρέκο», δεν κατάφερε να πωληθεί, καθώς κανείς από τους πλειοδότες δεν έδωσε το ποσό των 5 με 7 εκ. δολαρίων που ήταν η τιμή εκκίνησης.
i_gynaika_me_tin_ermina_symfona_me_ton_greco_paul_cezanne

Χωρίς αγοραστή έμεινε η «Γυναίκα με την ερμίνα σύμφωνα με τον Γκρέκο» του Σεζάν

Η Συλλογή του Ανδρέα Εμπειρίκου, ο οποίος έφυγε πέρυσι από τη ζωή, περιλαμβάνει πίνακες, γλυπτά και έργα σε χαρτί πολλών κορυφαίων καλλιτεχνών όπως ο Πικάσο, ο Σεζάν, ο Χένρι Μουρ, ο Γκόγια κ.ά.

o_eggonos_tou_goya_francisco_de_goya1

Οι κληρονόμοι του αποφάσισαν να βγάλουν σε δημοπρασία έντεκα από τα έργα της πολύτιμης αυτής συλλογής. Τα υπόλοιπα θα δημοπρατηθούν σε ακόμη δύο δημοπρασίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τον οίκο Σόθμπις μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Η αμέσως επόμενη δημοπρασία έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη. Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ ΜΕ «ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΕΣ»

Ο «χορός» για την πώληση έργων από την πολύτιμη Συλλογή που διατηρούσε ο Ανδρέας Εμπειρίκος, στην οικεία του στη Λοζάνη, άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν το εξαιρετικό έργο του Σεζάν «Οι Χαρτοπαίχτες» πωλήθηκε στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ έναντι 250 εκ. δολαρίων. Η τιμή αυτή εξασφάλισε στο πολύτιμο απόκτημα της Συλλογής Εμπειρίκου τον τίτλο του πιο ακριβοπληρωμένου έργου τέχνης σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι τότε την πρωτοκαθεδρία κατείχε ο πίνακας του Τζάκσον Πόλοκ «Νο.5, 1948», που έχει πιάσει την τιμή των 140 εκ. δολαρίων.

Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΚΟΓΙΑ

Τα περισσότερα «φώτα», στη δημοπρασία της 31ης Ιανουαρίου, αναμένεται να συγκεντρώσει ένα πορτρέτο του αγαπημένου εγγονού του Γκόγια, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον κορυφαίο ζωγράφο το 1827 στη Μαδρίτη και η τιμή εκκίνησής του ανέρχεται σε 6
έως 8 εκ. δολάρια.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
ankouka@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.