“Οι Ικέτιδες” στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς

iketides_synedriako_kentro_kilkis1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Angelus Novus

Ικέτιδες του Αισχύλου

Στο πλαίσιο του θεσμού «ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ», που διοργανώνει το ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, η ομάδα Angelus Novus πρόκειται να παρουσιάσει τις Ικέτιδες του Αισχύλου στην Αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς, την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 21:00, με ελεύθερη είσοδο.

Η υπόθεση: Για να γλυτώσουν από τον αιμομικτικό γάμο με τα ξαδέλφια τους, τους γιους του Αιγύπτου, οι πενήντα κόρες του Δαναού, καθοδηγούμενες από τον πατέρα τους, καταφεύγουν στο Άργος απ’ όπου κατάγονται, προσπέφτουν ικέτισσες στους βωμούς των θεών και ζητούν άσυλο από τον βασιλιά της χώρας Πελασγό, ο οποίος τους το παρέχει, αφού πρώτα ζητήσει τη συγκατάθεση των Αργείων.

Στις Ικέτιδες, το πρώτο ιστορικά κείμενο όπου γίνεται λόγος για δημοκρατία και προσφέρεται μια ιδανική εικόνα της («άμεση», «συμμετοχική» δημοκρατία), θίγονται θέματα ενεργά ακόμη και σήμερα: το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης (habeas corpus) και, στους αντίποδες, η ύβρις που συνιστά η άρνηση των νόμων της φύσης, εδώ η άρνηση της ένωσης με το αρσενικό (φυξανορία), η αινιγματική και αντιφατική φύση του θεού, η ιερότητα του ικέτη, του πρόσφυγα, καθώς επίσης και η υποχρέωση της δημοκρατικής πολιτείας να τον προστατεύσει (ασυλία), ακόμη και με κίνδυνο της ίδιας της ακεραιότητάς της. Πρόκειται για την πιο λυρική από τις σωζόμενες τραγωδίες και ίσως από τις πιο δύσκολες στο ανέβασμά τους εξ αιτίας των πολλών προβλημάτων, σκηνικών και ιδεολογικών, που θέτει.

Η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει τα πολλαπλά νοήματα του αρχαίου κειμένου και ταυτόχρονα να καινοτομήσει ως προς τη σκηνική απόδοση της τραγωδίας.

Η παράσταση είναι ενταγμένη στη δράση «Ευριπίδεια 2011-2014» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η ταυτότητα της παράστασης

Συντελεστές

μετάφραση: Ελένη Μερκενίδου
σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Απόστολος Αποστολίδης
μουσική και ζωντανή ερμηνεία: Κωστής Βοζίκης
κίνηση: Έφη Δρόσου

Διανομή

Κορυφαία: Έφη Δρόσου
Δαναός, Κήρυξ: Νικόλας Νικητάκης
Πελασγός: Νίκος Ράμμος
Χορός Θεραπαινίδων:
Αναστασία Μιροσνιτσένκο, Μαρία Ιωάννα Παπαθανασίου, Δανάη Τεζαψίδου
ζωντανή μουσική: Κωστής Βοζίκης

Χώρος: Αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς

Παράσταση: Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012, στις 9.00 μμ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.