Εκτός ηλιακού συστήματος κατευθύνεται το «Βόγιατζερ 1»

voyager1a
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πλησιάζει μία «μαγνητική οδό» που οδηγεί στο διαστρικό χώρο

Το μη επανδρωμένο διαπλανητικό διαστημόπλοιο της NASA, Βόγιατζερ 1, το οποίο κατευθύνεται εκτός του ηλιακού μας συστήματος, έχει πλησιάσει μια «μαγνητική οδό» που οδηγεί στο διαστρικό χώρο, δήλωσαν τη Δευτέρα επιστήμονες. 

Το διερευνητικό διαστημικό σκάφος, το οποίο απογειώθηκε 35 χρόνια πριν, με στόχο να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τους μακρινούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, απέχει περίπου 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Από αυτή την απόσταση, απαιτούνται 17 ώρες ώστε τα ραδιοσήματα, τα οποία ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός, να φτάσουν στον πλανήτη μας. Η ταχύτητα του φωτός είναι κατά προσέγγιση 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Το Βόγιατζερ 1 θα είναι η πρώτη κατασκευή που έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο, η οποία θα βγει εκτός του ηλιακού συστήματος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το Βόγιατζερ 1 βρίσκεται σε μια περιοχή όπου οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου συνδέονται με μαγνητικές γραμμές του πεδίου του διαστρικού διαστήματος. Το φαινόμενο αυτό προκαλεί τα υψηλής ενέργειας σωματίδια από μακρινές σουπερνόβα εκρήξεις να εισέρχονται στο ηλιακό μας σύστημα, ενώ τα λιγότερο ενεργητικά ηλιακά σωματίδια να εξέρχονται.

«Είναι σαν μια οδός που επιτρέπει στα σωματίδια να εισέρχονται και να εξέρχονται», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επιστήμονας Εντ Στόουν, υπεύθυνος για το πρόγραμμα Βόγιατζερ.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν σε πόσο χρόνο το διερευνητικό σκάφος θα διασχίσει τη «μαγνητική οδό», αλλά πιστεύουν ότι είναι το τελευταίο επίπεδο ενός πολυσύνθετου ορίου μεταξύ της περιοχής του διαστήματος που επηρεάζεται από τον Ήλιο και του διαστρικού διαστήματος.

«Πιστεύουμε ότι ίσως χρειαστούν μερικοί μήνες έως δύο χρόνια», δήλωσε ο Στόουν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.