Η Χάρις Αλεξίου με την «Τρίπλα» του Μανώλη Ρασούλη κέρδισε τον αγώνα…συνέντευξη τύπου – ήμασταν εκεί

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Λαμπριάνας Κυριακού

Μας τρίπλαρε ο Ρασούλης τη συνέχεια του κι ας μην ήτανε ανάμεσα μας.  Η κόρη του Ναταλία, πήρε την πρωτοβουλία και έβγαλε από το μπαούλο στίχους  που ο Ρασούλης δεν θα άφηνε ποτέ χαμένους.

Η Χάρις Αλεξίου ήταν η καταλληλότερη φωνή και αξία της χώρας μας, που θα μπορούσε να φέρει στο σήμερα και να βάλει μέσα στο δίσκο εκείνο το χθες της δεκαετίας του ‘’70, όταν η ίδια η Χαρούλα πρωτογνώρισε το Μανώλη, εκείνο το 1979 που είχαν συνεργαστεί  για πρώτη φορά με «Τα τραγούδια της Χαρούλας».

Οι ψυχές δεν συναντιούνται τυχαία. Όπως και τυχαία δεν γίνονται τα τραγούδια. Η Ναταλία, όπως είπε η Χάρις Αλεξίου, μας άνοιξε αυτούς τους θησαυρούς και μας κατεύθυνε στους ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ». Xρόνια πιστοί φίλοι του Ρασούλη  Βάσω Αλλαγιάννη,  Πέτρο Βαγιόπουλο,  Χρήστο Νικολόπουλο, ο Ορφέα Περίδη και Λεωνίδα Πόλυκερ.

Στούντιο Sierra. Δευτέρα λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι. Η ώρα της παρουσίασης του δίσκου «η Τρίπλα». Ήμασταν κι εμείς εκεί.


nikolopoulos_alexiou_tripla
Η Χάρις Αλεξίου
στο κέντρο,  από αριστερά της, ο Χρυσόστομος Μουράτογλου – η Βάσω Αλλαγιάννη – Λεωνίδας Πόλυκερ – ο Χρήστος Νικολόπουλος και από αριστερά ο Ορφέας Περίδης – Πέτρος Βαγιόπουλος – η Ναταλία Ρασούλη και η Μαργαρίτα Μάτσα. Η Συγκίνηση ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο όλων. Εργάστηκαν  τόσο σκληρά που αυτή ήταν και η απόδειξη στο πόσο πολύ τους ενοχλούσε η απουσία του Μανώλη. Κι ας ήξεραν ότι νοερά είναι πάντα μαζί τους.

Η παρουσίαση άρχισε με το βίντεο κλιπ του τραγουδιού «οι στιγμές» το οποίο έχουμε ακούσει αρκετές φορές από τα ραδιόφωνα μας τον τελευταίο μήνα. η Έκπληξη; μας καλωσορίζει ο ίδιος Μανώλης Ρασούλης μέσα από  μια παλιά του μαγνητοσκόπηση,  κάνοντας το Ζογκλέρ και  απλά μας  λέει «Καλωσορίσατε στο σπίτι του μυστηρίου» Από εκεί άρχισαν όλα….

Μανώλης Ρασούλης : “Καλωσορίσατε στο σπίτι του μυστηρίου” αν ήρθατε να συζητήσετε για το τραγούδι  ……un – deux –  trois

{youtube}ivemaLko4gA{/youtube}

Η Μαργαρίτα Μάτσα, εκ μέρους της Minos EMI παίρνει πρώτη το λόγο  και μας λέει ότι  «Η Τρίπλα» είναι αναπάντεχα μια ευτυχής συγκυρία που ήρθε αβίαστα χωρίς να την περιμένουμε. Μέλει  να ταράξει  τα νερά της ελληνικής δισκογραφίας.   Όλοι έβαλαν κάτι παραπάνω από την καρδιά τους, από αυτό που απαιτεί η περίσταση για να υλοποιηθεί. Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τους στίχους του Μανώλη Ρασούλη.

Στίχους πραγματικά προφητικούς – γραμμένους σε ανύποπτο χρόνο ενός πολύ υποψιασμένου και ιδιοφυή  δημιουργού που αν ξεχάσεις για λίγο ότι δεν βρίσκεται ανάμεσα μας, νομίζεις ότι είναι στο μέσα δωμάτιο και μας κλείνει πονηρά το μάτι”

avecnews.gr_alexiou_margarita_
Η Μαργαρίτα Μάτσα στη συνέχεια ευχαρίστησε αρχικά την Ναταλία που παραχώρησε αυτή τη δουλειά στη Χαρούλα, όπως ευχαρίστησε την εταιρία  Εστια που προχώρησε στη δημιουργία αυτού του δίσκου, όπως και την  Χάρις Αλεξίου που επέλεξε μέσα σε αυτές τις συγκυρία, να τραγουδήσει  λαϊκά τραγούδια και απ ότι φαίνεται ο κόσμος το είχε ανάγκη.

DSC_0160
Τη σειρά παίρνει η Χάρις Αλεξίου, εμφανώς συγκινημένη, αρχίζει μένα στίχο  από το τραγούδι στιγμές «Έρχονται κάτι στιγμές που θαρρώ πως τα έχω δει όλα» και μας λέει δυστυχώς ο Μανώλης, δεν μπορεί να δει όλους εμάς που είμαστε εδώ και παρουσιάζουμε τη νέα του δουλειά.  “Με τη σειρά μου θέλω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το θησαυρό που μας έχει αφήσει.
Άφησε ένα τέτοιο θησαυρό όπου εμείς όλοι τώρα, καμαρώνουμε γι αυτό τον εξαιρετικό δίσκο. Ευχαριστώ  βεβαίως  τη Ναταλία που μας άνοιξε τους θησαυρούς του πατέρα της για να τους μελοποιήσουμε και να τους ακούσουμε.

Η  Νατάλια μας άνοιξε τους θησαυρούς και μας  κατεύθυνε προς τους δημιουργούς. Όλοι τους δικά του άτομα και δικά μου αγαπημένα. Ήρθα σε επαφή με τους  ανθρώπους που θα επέλεγε και ο ίδιος.  Τη Βάσω Αλλαγιάννη – Χρήστο  Νικολόπουλο – Πέτρο Βαγιόπουλο – Λεωνίδα Πόλυκερ – Ορφέα Περίδη.  Όλοι  τους είναι οι δικοί του άνθρωποι.  Τραγουδάω για πρώτη φορά τη μουσικές της Αλλαγιάννη.  Τραγουδάω ξανά το συνθέτη μου τον Χρήστο Νικολόπουλο.”

“Θέλω να σας γνωρίσω τον νέο πρόσωπο στην παρέα μας” είπε η Χάρις Αλεξίουείναι διάσημος στη χώρα του. Αγάπησε το ελληνικό τραγούδι. Είναι έλληνας.. αυτό ς ο άνθρωπος που έκανε στο Ισραήλ να ακουστεί το Ελληνικό τραγούδι. Μας έκανε και εμάς γνωστούς. Είναι η στιγμή που θέλω να πω δημόσια στο Λεωνίδα ευχαριστώ. Όπως τον έχω ζήσει καταλαβαίνω πόσο πιο έλληνας είναι από μας.

Όπως επίσης ευχαρίστησε το Χρυσόστομο Μουράτογλου, τον παραγωγό του δίσκου ο οποίος δεν έμεινε μόνο στην ενορχήστρωση αλλά είχε όλο το κόνσεπ του δίσκου – εργάστηκε σκληρά. Πήρε τη δουλειά αυτή και την απογείωσε.

 

DSC_5892
Η Χάρις Αλεξίου μίλησε και για την εμπειρία της στο στούντιο λέγοντας ότι « μου είχε λείψει απλώς να είμαι η ερμηνεύτρια.. πίσω από το τζάμι να έιμαι η παραγωγός.. αφαίθηκα στα χέρια του. τους Ευχαριστώ γιατί με προσέξανε. Με εντιμετοπίσανε σαν την Αλεξίου που δε θα της πούμε πρέπει να κάνεις αυτό. Να ευχαριστήσω τους μουσικούς μας. Το τελευταίο ευχαριστώ η Χαρούλα το κράτησε για όλους εμάς «που εδώ και 40 χρόνια δεν μ’ αφήνετε μόνη μου!».

Ο Ηλίας Μπενέτος και αυτός με τη σειρά τους, μας τόνισε ότι αυτή η καινούργια δισκογραφική δουλειά, έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία γι αυτόν και σηματοδοτεί ότι «έχουμε κάτι να πούμε, με φωνές σαν της Χαρούλας που σπάνε τον κώδικα» και μας αγγίζουν όλους. Επίσης συγκινημένος μας είπε ότι όταν ξεκίνησε την καριέρα του στη δισκογραφία, ο πρώτος δίσκος που μοίρασε ως «μπακαλόγατος» στην Columbia ήταν «Τα Τραγούδια της Χαρούλας».

Ο αιώνιος συνθέτης της Χαρούλας, όπως τον χαρακτήρισε ο Χρήστος Νικολόπουλος, μίλησε για το φίλο του Ρασούλη και για το πόσο κοντά ήταν τον τελευταίο καιρό πριν φύγει.. όπως επίσης είπε του έδωσε να κρατάει κάποια τραγούδια γιατί αν συνέβαινε κάτι στο Ρασούλη να είναι σε καλά χέρια. Επίσης τόνισε ότι η καταλληλότερη που θα μπορούσε να τραγουδήσει αυτά τα τραγούδια ήταν η Χαρούλα και ότι ήταν η σωστότερη επιλογή. «η Χαρούλα είναι μεγάλη ιστορία την ξέρω από τα πρώτα της βήματα και από τότε είμαστε συνοδοιπόροι»

DSC_0038
«Συνείδηση μεν συνείδηση δεν»
με αυτή τη φράση του πατέρα  η Ναταλία Ρασούλη και με βαθιά συγκίνηση μας μίλησε για την ενεργοποίηση αυτού του δίσκου.  Ό πατέρας μας όπως πολλές φορές έλεγε ότι θα ήθελε να ήταν  «ο Messi της παγκόσμιας ιδεολογίας και διανόησης!» κι εγώ σαν φόρο τιμής  σ’ αυτήν του την επιθυμία αποτελεί ο τίτλος «Η Τρίπλα», την οποία η Ναταλία Ρασούλη αντιμετωπίζει ως «μια μικρή πυρηνική έκρηξη πολιτισμού» που θα αλλάξει την συγκυρία. . «Εμείς ούτε καν αγγίξαμε τα κομμάτια. Τα ίδια τα τραγούδια βρήκαν τους δημιουργούς τους. Όλα έγιναν με αγάπη και όχι κόπο – υπόσταση και συνείδηση» επισήμανε

Η δημιουργός του τραγουδιού «Αχ Ελλάδα Σ αγαπώ» Βάσω Αλλαγιάννη, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το δίσκο. Ήταν εκεί. «Είναι υπέροχο να τραγουδήσει η Χαρούλα μετά από τόσα χρόνια στίχους του Μανώλη. Συγκινήθηκα πάρα πολύ με αυτή τη δουλειά μετά από ένα χρόνο που έχει φύγει ο Μανώλης. Ειναι ένα όνειρο αυτό. Είμαι συγκινημένη που τραγουδάω τα τραγούδια του Μανώλη. Ευχαριστώ πολύ την Ναταλία, την οποία ξέρω από παιδί και όλους τους συντελεστές και τους μουσικούς»

Ο Πέτρος Βαγιόπουλος ο συνθέτης  οποίος έδωσε τη μουσική του στα τραγούδια «Μαντινάδα» και «Τουμπεκιστάν» πήρε το λόγο και μας είπε ότι ο Ρασούλης αρχικά θεωρούσε τη Βάσω Αλλαγιάννη από τις καλύτερες λαικές συνθέτριες της χώρας μας, όπως επίσης είπε ότι ο Ρασούλης  έλεγε, αμα ζητήσεις να σου πουν τους 5 καλύτερους έλληνες τραγουδιστές.. πάντοτε στην πεντάδα ήταν και η Χαρούλα.

Επίσης , αναφέρθηκε στο τραγούδι «Τουμπεκιστάν» και πώς ο Ρασούλης του το υπαγόρευσε μια μέρα απ’ το τηλέφωνο με την υπόδειξη να βάλει μουσική ραπ σε ένα συγκεκριμένο σημείο! Όπως επίσης ο Ρασούλης  έλεγε  πως, αν τον έκαναν για μια βδομάδα Υπουργό Πολιτισμού, το πρώτο πράγμα που θα έκανε, θα ήταν να στείλει εξορία τους σκυλάδες για έναν χρόνο …στη Μύκονο!».

DSC_0048
«Σιωπηλή και ξυπόλητη – στην απόλυτη μουσική σου  χρυσή καμπάνα ηχήσου»
και όπου χρυσή καμπάνα ηχήσου η Χαρούλα Αλεξίου…. Με αυτά τα λόγια έκλεισε το λόγο του ο Ορφέας Περίδης
Συγκινημένος και αυτός γι αυτή την ομαδική συνεργασία, η οποία έφερε το καλό αποτέλεσμα. Επίσης Ευχαρίστησε τον Ηλία Μπενέτο και την Ναταλία Ρασούλη που του έδωσαν το δικαίωμα να αλλάξει κάτι μικρό από τους στίχους.

Η έκπληξη για μας της παρουσίασης ήταν και η παρουσία του δημιουργού Leon Y. Poliker ή Λεωνίδας Πολυκάρης, ο οποίος  είναι έλληνας Εβραικής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη. Μας μίλησε για τον πατέρα τους Ιακώβ, ο μόνος  επιζήσας της οικογένειάς του από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς. Μη έχοντας πια κανέναν δικό του στην Ελλάδα, όταν αφέθηκε ελεύθερος πήγε στο Ισραήλ όπου δημιούργησε οικογένεια. Ο Λεωνίδας, ο μικρότερος από τρία αδέλφια, άκουγε συνεχώς ελληνική μουσική και ήξερε όλα τα τραγούδια. Μεγαλώνοντας έγινε συνθέτης και ο Μανώλης Ρασούλης άκουσε τη μουσική του σ’ ένα ταξίδι στην Ιερουσαλήμ. Ζήτησε να τον γνωρίσει «και, αφού πρώτα μου έκανε ένα τεστ, μου έστειλε τους πρώτους στίχους για να μελοποιήσω κι αυτοί αναφέρονταν στην προσωπική μου ιστορία». Το τραγούδι αυτό με τίτλο «Ο Λεωνίδας» («Θεσσαλονίκη μου δεν θα Σε Ξαναχάσω» περιλαμβάνεται στην «Τρίπλα», ενώ ο κύριος Poliker αναφέρθηκε και στις στιγμές που βρέθηκε μαζί με τον Ρασούλη σ’ ένα καταφύγιο στο Ισραήλ, στη διάρκεια του πολέμου με τον Λίβανο. «Εκείνος έγραφε στίχους, εγώ έβαζα μουσική και γύρω μας έπεφταν βόμβες!».

Ο τελευταίος των ομιλουμένων ο  μουσικός παραγωγός του δίσκου Χρυσόστομος Μουράτογλου ο οποίος δήλωσε πως προτιμά να αφήσει τα τραγούδια να μιλήσουν μόνα τους κι ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνεργάτες και τους μουσικούς του…

Να τονίσουμε ότι το τραγούδι «Γι αυτό Σ αγαπώ» σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου, η Χάρις Αλεξίου το τραγουδάει με τη Ναταλία Ρασούλη, την οποία γνωρίζουμε όλοι  πόσο καλή και ταλαντούχα ερμηνεύτρια είναι.

 


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.