«Ο Επιστάτης» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη: «Τρεις ερμηνείες που με συγκίνησαν, με θύμωσαν και με προβλημάτισαν»

Thumbnail (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Επιστάτης, είναι ένα έργο αναμφισβήτητης ισχύος που αναβιώνει στο θέατρο Αργώ σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και μετάφραση Κώστα Σταματίου!

της Λαμπριάνας Κυριακού

Πάει μισός αιώνας και βάλε, από τότε που ο Χάρολντ Πίντερ έγραψε το έργο «Ο Επιστάτης» και η κοινωνία μοιάζει σα να μην άλλαξε καθόλου, ή μάλλον μοιάζει, σα να μην άλλαξε καθόλου η αντίληψή της, παρά τα όσα εξελίχθηκαν μέσα στο χρόνο.

«Ο Επιστάτης» είναι ένα έργο που εξερευνά τον πυρήνα της ζωής πολλών ανθρώπων, που ζουν είτε με το προνόμιο της εξουσίας, είτε ζουν μέσα στην αδράνεια για αυτά που συμβαίνουν δίπλα τους.

Ο Επιστάτης είναι από τα έργα που θα μπορούσε να πει κανείς ότι κατατάσσονται στο θέατρο του παραλόγου, γιατί η ίδια η ιστορία του έργου είναι παράλογη.

Τρεις χαρακτήρες, ο καθένας παγιδευμένος στον δικό του  μικρόκοσμο.  Ο άστεγος Davies και τα αδέλφια Aston και Mick, συνυπάρχουν μέσα σε ένα υπόγειο, με άχρηστα αντικείμενα.

''Ο ΕΠΙΣΤΑΤΗΣ'' ΝΕΑ ΦΩΤΟ 7

Στο υπόγειο κατοικεί ο Aston, αλλά ανήκει στον Mick. Ένα βράδυ o πρώτος σώζει τον άστεγο Davies από ένα καβγά και τον οδηγεί στο υπόγειο, του δίνει χρήματα, ρούχα, παπούτσια και δουλειά. Ωστόσο, τα πράγματα ξαφνικά παίρνουν άλλη τροπή… δεν εξελίσσονται όπως τα σχεδίαζε ο κάθε ήρωας ξεχωριστά και σύμφωνα με το δικό του συμφέρον.

Άλλοτε η αισχρότητα του ενός ενισχύει τον ρόλο του άλλου. Άλλοτε ο επιθετικός και ξενοφοβικός εθνικισμός αναδύεται ως απάντηση σε μια παγκόσμια προσφυγική κρίση.

Ο Επιστάτης στο Θέατρο Αργώ

Ο Επιστάτης, είναι ένα έργο αναμφισβήτητης ισχύος που αναβιώνει στο θέατρο Αργώ σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και μετάφραση Κώστα Σταματίου!

Χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης αναφέρει: «Είναι μια άγρια πολιτική κωμωδία. Κάλλιστα, η αποθήκη με τα θραύσματα οικοσυσκευής και τα ράκη αισιοδοξίας, θα μπορούσε να είναι η σημερινή Ευρώπη, ο μάταιος κόσμος, ο ανίατα άρρωστος, έτσι όπως τον κατάντησαν οι ρυπαροί πολιτικοί, οι δολοφόνοι οικονομολόγοι, οι ανάλγητοι επιχειρηματίες, οι Φαρισαίοι ιερείς και οι χρήσιμοι ηλίθιοι, που συντηρούν όλους αυτούς και τους ψηφίζουν.»

Ο Επιστάτης: Οι ρόλοι και οι ερμηνείες

Ο Σωτήρης Χατζάκης υποδύεται τον άστεγο Davies, που αργότερα γίνεται ο επιστάτης. Μέχρι όμως να φτάσει στο σημείο να γίνει αποδεκτός  κατασκευάζει μια εντελώς νέα εκδοχή του εαυτού του. Σε αυτό το πλαίσιο, η υπεκφυγή του για την καταγωγή του γίνεται μηχανισμός επιβίωσης σε έναν εχθρικό κόσμο.

Thumbnail

Στον ρόλο του επιφυλακτικού, φοβισμένου, Aston ο  Αιμιλιανός Σταματάκης. Τον αδίστακτο Mick υποδύεται ο Γιώργος Φριντζήλας.

Δεν θα σταθώ σε χαρακτηρισμούς του τύπου «εξαίσιες» και «συγκλονίστηκες» ερμηνείες, έχουμε απέναντί μας έναν έμπειρο σκηνοθέτη – ηθοποιό, όπως είναι ο κ. Χατζάκης που μελετά απ΄ όλες τις πλευρές το έργο που ανεβάζει.

Αναμφισβήτητα είδα μια παράσταση με τρεις ηθοποιούς που ο παλμός τους ήταν συγχρονισμένος. Είδα τρεις ερμηνείες που με συγκίνησαν, με θύμωσαν και με προβλημάτισαν, γιατί μου θύμισαν πόσο ευάλωτος είναι ο άνθρωπος…  είδα Πίντερ!

ΥΓ:

Ηθικό δίδαγμα; Αν ο κόσμος δεν άλλαξε μετά από 60 χρόνια, δε θα αλλάξει ποτέ, γιατί κάναν τον «ανθρωπάκο» να πιστέψει για μια στιγμή ότι αυτός εξουσιάζει.

Με τα ψίχουλα που τον τάιζαν του αφαίρεσαν την ικανότητα να αντιληφθεί ότι, ήταν παρά μόνο ένα πιόνι που υλοποιούσε κατά γράμμα τα συμφέροντα του συστήματος.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Κώστας Σταματίου

Σκηνοθεσία / δραματουργική επεξεργασία : Σωτήρης Χατζάκης

Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Έρση Δρίνη

Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Πολυξένη Μυλωνά

Βοηθός Σκηνογράφου: Μυρτώ Σταματοπούλου

Πρωτότυπη μουσική: Ειρήνη Σκυλακάκη

Οπτική επικοινωνία: Playwalk

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης

Διαχείριση Social Media: Γιάννης Βαλτινός

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά):

Αιμιλιανός Σταματάκης, Γιώργος Φριντζήλας & Σωτήρης Χατζάκη

Εταιρεία Παραγωγής: Θεατρικές Επιχειρήσεις ΖΗΣΗ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή στις 21:00

Σάββατο στις 21:00

Κυριακή στις 19:00

Προπώληση VIVA/MORE:

https://www.more.com/theater/o-epistatis-tou-xarolnt-pinter/

Για ομαδικές κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στο 6982 047 322

(Κυμπαροπούλου Φωτεινή | Υπεύθυνη παραγωγής)

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ

Ελευσίνιων 13-15 | Αθήνα 104 37 (Στάση metro Μεταξουργείο)

Τηλέφωνο: 210 52 01 684

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Email: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.