Πέθανε ο πιανίστας της τζαζ Ντέιβ Μπρούμπεκ

david_brubeck1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Είχε σημειώσει παγκόσμια επιτυχία με το κομμάτι «Take Five»

Ο Αμερικανός πιανίστας της τζαζ Ντέιβ Μπρούμπεκ, πέθανε χθες, παραμονή των 92ων γενεθλίων του, γνώρισε τη δόξα στη δεκαετία του ’50 με το κομμάτι «Take Five», που ηχογράφησε με το κουαρτέτο του και σημείωσε παγκόσμια επιτυχία.

Γεννημένος στις 6 Δεκεμβρίου του 1920 στο Κόνκορντ (δυτική Καλιφόρνια), μέλος μιας οικογένειας μουσικών, προσανατολίστηκε πρώτα σε μια καριέρα κτηνιάτρου τον κέρδισαν όμως οι μουσικές σπουδές κοντά στον Νταριούς Μιγιό για τρία χρόνια.

Το 1951, σχημάτισε ένα κουαρτέτο τζαζ με τον σαξοφωνίστα Πολ Ντέσμοντ, τον ντράμερ Τζο Μορέλο και τον μπασίστα Γιουτζίν Ράιτ. Ηχογράφησαν το 1959 την σύνθεση του Ντέσμοντ «Take Five», η οποία τον ανέβασε στην κορυφή.

Ο δίσκος «Time out», που περιλαμβάνει το θρυλικό κομμάτι «Blue rondo a la Turk| (σύνθεση του Μπρούμπεκ), πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Το κουαρτέτο θα παραμείνει ενωμένο για δεκαπέντε χρόνια.

Το 1958 ο Μπρούμπεκ σχηματίζει ένα νέο κουαρτέτο με τον σαξοφωνίστα Τζέρι Μάλιγκαν.

Από το 1972, παίζει με δυο από τους γιους του και ξαναβρίσκει τον Μάλιγκαν το 1975.

Εδώ και είκοσι χρόνια, Ντέιβ Μπρούμπεκ δεν σταμάτησε να παίζει σε όλα τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ τζαζ, χωρίς να απομακρύνεται πολύ από το στυλ που του εξασφάλισε την επιτυχία στη δεκαετία του 50: χρήση της αντίστιξης, πολυφωνία, πειραματισμός στους ρυθμούς (η σύνθεση του “Take Five” έχει γίνει σε 5/4).

Πιστός στην κλασική του εκπαίδευση, ο Ντέιβ Μπρούμπεκ έχει επίσης συνθέσει μουσική για δύο μπαλέτα, μια μουσική κωμωδία, τρία ορατόρια, τέσσερις καντάτες, μια λειτουργία, πολλά κομμάτια για ορχήστρα τζαζ και συμφωνική ορχήστρα, καθώς και πολυάριθμα έργα για πιάνο.

Παντρεμένος από το 1942, ο Ντέιβ Μπρούμπεκ ήταν πατέρας έξι παιδιών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.