Απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Ναγκίσα Οσίμα

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πέθανε σε ηλικία 80 χρόνων, ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Ναγκίσα Οσιμα, δημιουργός μερικών από τις πιο γνωστές ταινίες της Εβδόμης Τέχνης όπως «Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων», «Η Αυτοκρατορία του Πάθους» και το «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς».

«Έπεσε» η αυτοκρατορία του πάθους και των αισθήσεων

Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Ναγκίσα Οσίμα, ο δημιουργός της ταινίας -σκάνδαλο «Η Αυτοκρατορία των αισθήσεων» και του πολεμικού δράματος «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» πέθανε την Τρίτη το απόγευμα σε ηλικία 80 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

«Ο πατέρας μου πέθανε ήρεμα. Ήταν μαζί με την οικογένειά του, τη σύζυγό του Ακίκο και τον μεγαλύτερο γιο του, τον Τακέσι. Εγώ δεν βρισκόμουν εκεί. Ο πατέρας μου νοσηλευόταν σε νοσοκομείο από πέρσι και πέθανε από πνευμονική λοίμωξη» δήλωσε ο νεότερος γιος του σκηνοθέτη, ο Αράτα.

Η κινηματογραφική καριέρα του Ναγκίσα Οσίμα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, όταν γύρισε διάφορες ταινίες με πολιτική θεματολογία, χάρη στις οποίες καθιερώθηκε. Πολλά από τα έργα του πραγματεύονταν θέματα όπως οι διακρίσεις ή τα όρια της κοινωνικής αποδοχής. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και η εμβληματική “Αυτοκρατορία των αισθήσεων”, μια ερωτική ταινία γαλλοϊαπωνικής παραγωγής που προκάλεσε σκάνδαλο στην Ιαπωνία το 1976. Η ταινία αφηγείται την ερωτική σχέση του ιδιοκτήτη ενός πανδοχείου και μιας υπηρέτριας, στο Τόκιο του 1930, η οποία εξελίσσεται σε εμμονή με σαδομαζοχιστικά στοιχεία.

Ο σκηνοθέτης επικρίθηκε έντονα στη χώρα του για την ταινία που θεωρήθηκε πορνογραφική αλλά δύο χρόνια αργότερα, το 1978, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών για μια άλλη ταινία, την “Αυτοκρατορία του πάθους”, επίσης γαλλοϊαπωνικής παραγωγής.

Τα επόμενα χρόνια ο Ναγκίσα Οσίμα καθιερώθηκε στο διεθνές στερέωμα με ταινίες όπως τα “Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς” στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο ροκ σταρ Ντέιβιντ Μπάουι και ο Ιάπωνας ηθοποιός και σκηνοθέτης Τακέσι Κιτάνο. Η ταινία αυτή περιέγραφε τις σχέσεις των ανδρών σε ένα ιαπωνικό στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.