Το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» του ΚΘΒΕ

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας  Μιχαλιτσιάνου

Θέατρο Αλληλεγγύης από τους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η δεύτερη κρατική μας σκηνή με τον εκλεκτό σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη στο τιμόνι, συνεχίζοντας με συνέπεια την κοινωνική της πολιτική συνεχίζει και φέτος τον θεσμό του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου», που εγκαινίασε πέρσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας.

Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ  συσπειρωμένοι απέναντι στις κρίσιμες στιγμές,  προτείνουν, σκηνοθετούν και ερμηνεύουν αγαπημένα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου. Οι θεατές των παραστάσεων καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία διατίθενται στα κοινωνικά ιδρύματα και στους οργανισμούς  «Το Χαμόγελο του παιδιού», «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», Παπάφειο Ίδρυμα & Ξενώνας Προστασίας Αγάμων Μητέρων «Το Σπίτι της Μαρίας» με τους οποίους  συνεργάζεται για την διάθεση των τροφίμων.

Την περασμένη σαιζόν, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν απίστευτα συγκινητική.

Σε όλες τις παραστάσεις το θέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Χρειάστηκε μάλιστα να μπουν  και καρέκλες , προκειμένου να εξυπηρετηθεί περισσότερος κόσμος, ενώ υπήρχαν αρκετοί που δεν μπόρεσαν να βρουν θέσεις και άφηναν απλώς τα τρόφιμα που έφεραν φέρει στα ταμεία. Το κοινό  έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον  και  έφερε  πολύ μεγάλο αριθμό τροφίμων. Εντυπωσιακή ήταν εξάλλου  η διάσταση που έχει πάρει το θέμα στα ελληνικά αλλά και στα διεθνή Μ.Μ.Ε.

Εκτενή άρθρα αφιέρωσαν στο «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» η εφημερίδα “Guardian”, ,θέμα το Associated Press, το Reuters, το Bloomberg Business Week, ακόμη και η εφημερίδα “Kansas City”, η εφημερίδα “Hurriyet” στην Τουρκία, ενώ στο Γραφείο Τύπου του ΚΘΒΕ έχουν έρθει αποκόμματα από ΗLNBE (Βρυξέλλες και Σίδνεϊ), από Χιλή, από Ισπανία (EL Universal), Entertainment News και πολλά άλλα Μ.Μ.Ε

E-mails και τηλέφωνα για να καλύψουν το θέμα έλαβε το θέατρο από το Δουβλίνο, τις Βρυξέλλες, τη Ρώμη, τη Γερμανία και από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.  Στην πρεμιέρα είχε παραβρεθεί δημοσιογράφος από εφημερίδα της Τσεχίας, και έχουν ζητήσει να έρθουν και από τη Δανία.

«Εμείς, οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. – το πρώτο πληθυντικό το διεκδικώ γιατί είναι τιμή μου να είμαι ένας από αυτούς – ανοίγουμε το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο», σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης « και προσπαθούμε να αρθρώσουμε παρηγορητική φωνή για τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται. Με εργαλείο μας την αδιαπραγμάτευτη τέχνη του θεάτρου, παίζουμε, σκηνοθετούμε, φτιάχνουμε σκηνικά, κοστούμια, γράφουμε μουσικές για κείμενα που μας συγκίνησαν, μας αφύπνισαν και πυρπόλησαν τις ψυχές μας. Οι ηθοποιοί αυτού του θεάτρου, αντικρούοντας τις εύκολες και «χρήσιμες» συστημικές κατηγορίες περί αργόσχολων του Δημοσίου, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το τεχνικό και διοικητικό μας προσωπικό και προτείνουμε την  τέχνη ως αξιακή βάση οικοδόμησης ενός νέου εθνικού αφηγήματος.

Δεν ζητάμε χρήματα για τις παραστάσεις μας. Ζητάμε από τους θεατές μας τρόφιμα μακράς διαρκείας για να τα προσφέρουμε σε Κέντρα Φιλοξενίας  συνανθρώπων μας. Στη βία των επαγγελματιών του κέρδους ας αντιτάξουμε την εφημερία μας, τη διαθεσιμότητα και την παρηγοριά. Είθε ο άνθρωπος κάποια στιγμή να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης μας και η αλληλεγγύη να μπαλώσει  τον κοινωνικό ιστό που δείχνει να κουρελιάζεται όπως το ηθικό και η ψυχική  δύναμη των πολλών.»

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.