Η Τελευταία σκηνή του Θόδωρου Αγγελόπουλου

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

του Βασίλη Λαμπρόπουλου

Σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο, ένα αναπάντεχο και τραγικό γεγονός σε έναν δρόμο της Δραπετσώνας άφησε φτωχότερο τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος παρασύρθηκε από μοτοσυκλέτα ενώ έστηνε το γύρισμα για την ταινία του «Η άλλη Θάλασσα».

Το τροχαίο και το σενάριο

«Ο φορτηγατζής βγαίνει, περνάει απέναντι, μπαίνει στην νταλίκα, βάζει μπρος και μακραίνει στη λεωφόρο απρόσεκτα ακολουθώντας τους άλλους που προηγήθηκαν. Ένα αυτοκίνητο που ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα τον προσπερνάει με έναν ελιγμό κορνάροντας θυμώμενα».

Το απόσπασμα αυτό προέρχεται από το σενάριο της τελευταίας σκηνής του Θόδωρου Αγγελόπουλου και περιέχεται στον δικαστικό φάκελο του τροχαίου δυστυχήματος. Πρόκειται για τη μοιραία σκηνή που επιχειρούσε να γυρίσει ο τότε 77χρονος σκηνοθέτης και παρασύρθηκε από διερχόμενο δικυκλιστή που μόλις έβγαινε από το τούνελ της περιφερειακής οδού Δραπετσώνας – Κερατσινίου.

Οι αστυνομικοί και οι δικαστικοί, προσπαθώντας να αναλύσουν όλα τα δεδομένα του τροχαίου, ζήτησαν από τους υπευθύνους της παραγωγής το πολυσέλιδο σενάριο της ταινίας. Κι εκεί διαπίστωσαν τις εντυπωσιακές ομοιότητές του με το μοιραίο δυστύχημα. Είναι η στιγμή που «ο φορτηγατζής που μετέφερε λαθραίο εμπόρευμα αντιλαμβάνεται ότι γίνεται αστυνομικός έλεγχος και απομακρύνεται μαζί με κάποιους άλλους συνεργούς του». Ο σκηνοθέτης, προσπαθώντας να βρει το ιδανικό πλάνο και να υποδείξει στους ηθοποιούς τις κινήσεις τους, κτυπήθηκε από το δίκυκλο που οδηγούσε ειδικός φρουρός και στο οποίο επέβαινε και η σύζυγός του.

Στον δικαστικό φακελο της υπόθεσης του τροχαίου δυστυχήματος – σημειώθηκε το απόγευμα της 24ης Ιανουαρίου 2012 – περιέχονται οι καταθέσεις μελών του συνεργείου του αλλά και οικείων του διεθνούς φήμης έλληνα δημιουργού.

Οι καταθέσεις

Όπως κατέθεσε ο βοηθός σκηνοθέτη κ. Γιάννης Πορτοκαλάκης, «στο σημείο τακτοποιούσαμε τα φορτηγά για τις ανάγκες του σεναρίου. Τότε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πέρασε απέναντι προκειμένου να μου λέει, μέσω ενδοεπικοινωνίας, τι βλέπει λάθος από τη μεριά της κάμερας. Κατά την ώρα που διέσχιζε τον δρόμο, εγώ δεν κοιτούσα προς το μέρος του. Το μόνο που άκουσα ήταν ένας ήχος από πτώση μοτοσικλέτας…»

Ο Αφγανός Μοχάμαντ Νασίμ, μέλος του κινηματογραφικού συνεργείου, ανέφερε στην ΕΛ.ΑΣ.: «Με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο ανεβήκαμε τη νησίδα ασφαλείας και διασχίζαμε το ρεύμα κυκλοφορίας προς Κερατσίνι. Εγώ βρισκόμουν μπροστά και ο Αγγελόπουλος ακολουθούσε. Όταν βρισκόμουν στη μέση του δρόμου, είδα από δεξιά μια μοτοσικλέτα στο βάθος του δρόμου. Τότε η μοτοσικλέτα είχε πλησιάσει πολύ και άκουσα τον οδηγό του να φωνάζει “άκρη”. Τότε είδα τον Αγγελόπουλο να σταματά ενώ βρισκόταν στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας και να κάνει βήματα πίσω. Στη συνέχεια είδα τη μοτοσικλέτα να τον κτυπά και να τον πετάει στον αέρα…»

Η αγωνία των συγγενών

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν περιγράφουν στις καταθέσεις τους οι συγγενείς του μεγάλου σκηνοθέτη που βρέθηκαν μπροστά στο συμβάν. Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή της κόρης του Κατερίνας η οποία εργαζόταν ως σκηνογράφος στην ταινία. Η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρει ότι για αρκετή ώρα προσπαθούσε να βοηθήσει τον τραυματία, να ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ χωρίς να γνωρίζει ότι το θύμα του τροχαίου ήταν ο πατέρας της. Επιπλέον οι οικείοι του 77χρονου σκηνοθέτη αναφέρουν ότι υπήρξε καθυστέρηση στην άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ. Επιπλέον σημειώνουν ότι υπήρχε σειρά προστριβών σχετικά με το αν θα επιβιβαζόταν στο ασθενοφόρο μια ιατρός ιδιωτικού θεραπευτηρίου που είχε σπεύσει επιτόπου και η οποία τελικά δεν έγινε δεκτή.

Από την άλλη πλευρά ο δικηγόρος κ. Κ. Κονταξόγλου που έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του ειδικού φρουρού – υπηρετεί πλέον στη Σάμο – σημειώνει: «Ο φακελος της υπόθεσης έχει σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τα περαιτέρω. Η προκαταρκτική διερεύνηση της υπόθεσης από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για τις ευθύνες στο δυστύχημα που ενεπλάκη ο ειδικός φρουρός ήταν απαλλακτική. Όμως ακολουθεί και δεύτερη εσωτερική έρευνα των αρχών Ασφαλείας…»

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.