Από δίκη του Νάσιουτζικ στην σύλληψη του Νίκου Ρωμανού

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρωταγωνιστής σε μία πολύκροτη δικαστική υπόθεση που χρειάστηκε περίπου μία δεκαετία εωσότου τελεσιδικήσει υπήρξε ο παππούς του Νικ. Ρωμανού, Αθανάσιος Νάσιουτζικ.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Νάσιουτζικ κάποτε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, δολοφόνησε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1984 με 97 σφυριές τον συγγραφέα Αθανάσιο Διαμαντόπουλο, μέσα στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι, επί της οδού Διδότου

Η οριστική απόφαση ελήφθη ύστερα από τέταρτη δίκη στις 28 Απριλίου του 1993, η οποία έκρινε ένοχο τον Αθ. Νάσιουτζικ που από το 2005 δεν βρίσκεται στη ζωή.

Εγραφε το Εθνος της 29ης Απριλίου του 1993:

Τέταρτη δίκη και «φαρμακερή» για τον Αθαν. Νάσιουτζικ. Χθες το Δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχο (με ψήφους 6 – 1) τον 73χρονο Αθαν. Νάσιουτζικ για τη δολοφονία του 70χρονου συγγραφέα Αθαν. Διαμαντόπουλου, και τον καταδίκασε σε κάθειρξη δεκαπέντε ετών.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, που έγινε με τρόπο ιδιαζόντως απεχθή (ένα μέλος του δικαστηρίου ζήτησε λόγω αμφιβολιών την αθώωσή του).

Του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και του στέρησε τα πολιτικά του δικαιώματα για πέντε χρόνια.

Τα αδικήματα της παράνομης οπλοφορίας και της οπλοχρησίας για τα οποία εκατηγορείτο ο Νάσιουτζικ έχουν παραγραφεί.

Ο Αθαν. Νάσιουτζικ ανέκφραστος άκουσε την απόφαση που τον έστελνε στη φυλακή και επανέλαβε στους δημοσιογράφους:

 

– Δέκα χρόνια τώρα φωνάζω ότι είναι αθώος. Αυτό θα το λέω κι από τον τάφο μου ακόμη.

Λίγο μετά η σύζυγός του Ζωή, αγκάλιασε τον άντρα της και ξέσπασε σε ουρλιαχτά:

– Είναι αθώος! Καταραμένοι! Μας καταστρέψατε την οικογένεια. Θέλω να φύγω, να πάω στην πατρίδα μου την Ανατ. Θράκη, να μη βλέπω κανέναν σας.

Κάποιοι φίλοι της οικογένειας Νάσιουτζικ φώναξαν:

-Αίσχος! Είναι αθώος.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Αθαν. Νάσιουτζικ, πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, στις 24 Σεπτέμβρη του ’84 δολοφόνησε με 97 σφυριές τον συγγραφέα Αθαν. Διαμαντόπουλο, μέσα στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι, Διδότου 3.

Όπως είπε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας κ. Κων. Πουλής, ο Νάσιουτζικ ζήλευε το Διαμαντόπουλο και θα έκανε το τέλειο έγκλημα αν δεν υπήρχε αυτήκοος μάρτυρας (η δημοσιογράφος κ. Βένια Γονατοπούλου).

Ο Νάσιουτζικ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτή η απόφαση είναι εξόντωση για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Δε σχολίασε το γεγονός ότι η χθεσινή απόφαση για την ενοχή του είχε – όσο αφορά τις ψήφους – την ίδια αναλογία με την πρωτόδικη απόφαση σε βάρος του: ψήφοι 6 προς 1.

Τόνισε ότι θα κάνει αναίρεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Αλέξ. Λυκουρέζος δήλωσε: «Είναι θέμα υπομονής και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να αθωωθεί ο πελάτης μας».

Ενώ ο δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης κ. Αντώνης Φούσας συμπλήρωσε:

«Δεν περίμενα καταδικαστική απόφαση. Οφείλω να πω ότι είναι μια πρωτοφανής απόφαση και για τα ελληνικά και για τα παγκόσμια χρονικά, σε συνδυασμό βέβαια με τις δύο προηγούμενες αθωωτικές αποφάσεις».

 

Παυλίνα Νάσιουτζικ: Θα υπερασπιστώ μέχρις τελευταίας ρανίδας τον γιο μου

Μιλώντας στον ALPHA σημείωσε: «Είμαι πάρα πολύ περήφανη για τον γιό μου, που αγωνίζεται ενάντια σε μία παράνομη και σάπια κοινωνία και άνομη και θα τον υπερασπιστώ μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου».

τριών άλλων συλληφθέντων από τους αστυνομικούς, λέγοντας: «Τα παιδιά είναι πολύ χτυπημένα. Χτυπήθηκαν όλα μέσα στην ασφάλεια, δεν χτυπήθηκαν κατά τη συμπλοκή, όπως γράφουν οι εφημερίδες, χτυπήθηκαν όλα μέσα στην ασφάλεια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με τον ισχυρισμό της Αστυνομίας, ότι χτυπήθηκαν στη διάρκεια της συμπλοκής, επειδή είχαν όπλα, είπε:

«Ναι, η Αστυνομία ανακοίνωσε ψέματα. Τα παιδιά χτυπήθηκαν μέσα στην ασφάλεια». Η μητέρα του 20χρονου αρνήθηκε να μιλήσει, για το τι είπε με τον γιο της μετά τη σύλληψή του, ενώ ερωτηθείσα αν και πόσο επηρεάστηκε από την υπόθεση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς ήταν μαζί του όταν δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα, είπε ότι «όλα από εκεί ξεκίνησαν».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.