Πρώτη στην ανακύκλωση μπαταριών η Ελλάδα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2005

Απρόσμενη «πρωτιά» για τη χώρα μας, αυτή τη φορά από τον τομέα της ανακύκλωσης. Τη χρονιά που μόλις πέρασε, στην Ελλάδα η συλλογή μπαταριών ξεπέρασε τους 681 τόνους (περίπου 27,5 εκατομμύρια μπαταρίες), με αποτέλεσμα το ποσοστό συλλογής σε σχέση με το σύνολο των μπαταριών που διακινούνται στην Ελλάδα να φθάσει το 36%.

«Το ποσοστό αυτό μάς φέρνει μπροστά ακόμα και από παραδοσιακά ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Αγγλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και από κράτη όπως η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, όπου το εν λόγω σύστημα ανακύκλωσης λειτουργεί περισσότερα χρόνια», επισημαίνει με έμφαση στην Καθημερινή, ο κ. Ηλίας Ορδόλης, γενικός διευθυντής της ΑΦΗΣ Α.Ε.

Η αρχή από το 2005

Υπενθυμίζουμε ότι η τοποθέτηση των ειδικών «στηλών» για τη συλλογή των προς ανακύκλωση μπαταριών ξεκίνησε στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2005 σε σούπερ μάρκετ, σχολεία, δήμους, εμπορικά καταστήματα, στρατιωτικές μονάδες κ.ά. Εως σήμερα, ειδικοί κάδοι βρίσκονται σε 13.800 σχολεία, σε 9.600 δημόσιους φορείς, σε 13.800 εμπορικά καταστήματα και 13.900 επιχειρήσεις.

«Ξεπεράσαμε πλέον τους 58.600 κάδους σε όλους ανεξαιρέτως τους νομούς της Ελλάδας, αριθμός που ξεπερνάει κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και μας φέρνει σε απόλυτα νούμερα στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία και μακράν της τρίτης Γαλλίας (30.000 κάδοι)», προσθέτει ο κ. Ορδόλης.

Σχετική ευρωπαϊκή οδηγία καλούσε τα κράτη-μέλη να συλλέξουν το 25% των χρησιμοποιημένων μπαταριών μέχρι το 2012, «στόχος που η Ελλάδα υπερκάλυψε 4 χρόνια νωρίτερα, από το 2008», καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΑΦΗΣ.

Αύξηση 22% σημειώθηκε και στη συλλογή λαμπτήρων το 2012. Στην αίσια αυτή έκβαση συνετέλεσε τόσο η καλύτερη ενημέρωση των πολιτών όσο και η αύξηση των σημείων συλλογής χρησιμοποιημένων λαμπτήρων, με την επέκταση του δικτύου από τον αρμόδιο φορέα, την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., που τοποθέτησε 629 επιπλέον μέσα συλλογής σε όλη την Ελλάδα, φτάνοντας συνολικά τα 2.788 σημεία συλλογής.

Σημειώνεται ότι χρονιά-σταθμός στην πορεία της όλης διαδικασίας υπήρξε το 2008, όταν η εν λόγω εταιρεία, που δραστηριοποιείται και στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών, ξεπέρασε τους εθνικούς στόχους των 44.000 τόνων, έχοντας συλλέξει 47.000 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Μέσα στο 2009, η συλλογή παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση με 66.000 τόνους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.