Άνοιγμα Νταβούτογλου σε Αναστασιάδη

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Είχε κάνει εκστρατεία υπέρ του “ναι” και αν συνεχίσει θα βρει ανταπόκριση»

«Υπεύθυνοι για τη μη επίλυση του Κυπριακού δεν είναι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία το 2004 είπε όχι» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία και την προοπτική των συνομιλιών στην Κύπρο.

«Ο Αναστασιάδης είχε κάνει εκστρατεία υπέρ του “ναι” και αν συνεχίσει τη στάση του αυτή ανοίγοντας το δρόμο για την ειρήνη, οπωσδήποτε θα βρει ανταπόκριση» είπε ο Νταβούτογλου μιλώντας στην «Πολιτική Ακαδημία» του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα.

Ο Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που επιβράδυνε τη διαδικασία των συνομιλιών τα τελευταία τέσσερα χρόνια επί Χριστόφια» και ότι «η Τουρκία πιστεύει σε μία λύση που θα στηρίζεται στα ίσα δικαιώματα και στην αρχή της διζωνικότητας, αλλά θα πρέπει και η άλλη πλευρά να πιστεύει σε αυτό».

Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου «αν η διοίκηση Αναστασιάδη τηρήσει στάση προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξει επιτάχυνση στις συνομιλίες».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στο θέμα των συνομιλιών αναφέρθηκε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου από την Προύσα της Τουρκίας, όπου βρίσκεται.

«Εάν ο Αναστασιάδης που επιχειρεί να παρουσιάσει εικόνα νέου ηγέτη, προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βούληση για τη λύση, πιστεύω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε» είπε ο Έρογλου και ερωτηθείς αν ο ίδιος έχει ελπίδες, σημείωσε: «Από τη στιγμή που θέλω τη συνέχιση των συνομιλιών, μπορώ να πω ότι έχω ελπίδες. Αλλά θα πρέπει να το θέλει και η άλλη πλευρά».

Τέλος, σε ερώτηση αν τίθεται θέμα αποχώρησης της στρατιωτικής δύναμης από το νησί σε περίπτωση λύσης, ο Έρογλου είπε: «δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν έχουμε δώσει τέτοια υπόσχεση. Η παραμονή της Τουρκίας στο νησί ως εγγυήτριας χώρας είναι για μας εκ των ουκ άνευ».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.