ΗΠΑ: Αυτόματες περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 85 δισ. ευρώ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία που θα τις απέτρεπε, Ρεμπουπλικανοί – δημοκρατικοί

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ώρα ΗΠΑ (ξημερώματα Σαββάτου, ώρα Ελλάδος) ξεκινά, όπως όλα δείχνουν, η εφαρμογή του αμερικανικού «sequester», αυτόματων δηλαδή περικοπών στις δημόσιες δαπάνες ύψους 85 δισ. ευρώ (σε ορίζοντα επταμήνου), καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία που θα τις απέτρεπε.

Οι ελπίδες για συμφωνία έστω και στο παρά πέντε είναι ελάχιστες, ενώ επίκειται τις επόμενες ώρες ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα από το Λευκό Οίκο.

Το μέτρο πρέπει να μπει σε ισχύ την 1η Μαρτίου. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παραμένοντας «πάντα αισιόδοξος» όπως ανέφερε εκπρόσωπός του, ζήτησε την επέκταση της προθεσμίας μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ο Λευκός Οίκος έχει προσκαλέσει σε συνομιλίες τους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς την Παρασκευή αλλά οι ελπίδες για συμφωνία έστω και στο παρά πέντε είναι ελάχιστες -την Πέμπτη, καμία από τις προτάσεις των δύο κομμάτων δεν πέρασε στο Κογκρέσο.

Οι αυτόματες περικοπές είναι μέρος νόμου που πέρασε πριν από δύο χρόνια για μείωση του αμερικανικού χρέους και προέβλεπε πως, εάν δεν τα δύο κόμματα δεν κατέληγαν σε άλλη συμφωνία, περικοπές θα ξεκινούσαν αυτόματα. Το πακέτο είχε σχεδιαστεί με τέτοιες επιπτώσεις στην οικονομία που θα ανάγκαζε τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς να συμβιβαστούν -κάτι όμως που δεν έγινε.

Η έκταση των επιπτώσεων των περικοπών είναι άγνωστη: Σε διάρκεια επτά μηνών, θα μειωθούν κατά 5% οι προϋπολογισμοί σε κρατικές υπηρεσίες και κατά 8% στο Πεντάγωνο. Οι δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν το χρόνο (και τις απολαβές) των υπαλλήλων τους. Ωστόσο, αρκετά από τα μεγάλα κυβερνητικά προγράμματα (όπως αυτά που αφορούν τις συντάξεις και το ασφαλιστικό) δεν επηρεάζονται.

Τα δύο κόμματα έχουν ήδη αρχίσουν να κατηγορούν το ένα το άλλο για το αδιέξοδο: Ο Μπ.Ομπάμα έριξε την ευθύνη στους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που «δεν έκλεισαν ένα μόνο φορολογικό παράθυρο που ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα και θα απέτρεπε τις περικοπές… ρίχνοντας το βάρος στη μεσαία τάξη». Από την άλλη, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «ο πρόεδρος και η Γερουσία απαιτούν φορολογικές αυξήσεις για να τροφοδοτήσουν προγράμματα δημοσίων δαπανών».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.