Ποιος προσέχει αυτή την Άνοιξη;;

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

της Δήμητρας Γκουντούνα

Είναι τα λόγια των ποιητών πτερόεντα και δεν τα κρατήσαμε… δεν τα προστατέψαμε από τη σκόνη των αιώνων…  Δεν τους ακούσαμε και κρατηθήκαμε από την ύλη που ξαπόστειλε το νου μας στο χάος. Με κάτι λογιστές μπροστάρηδες που κέρδισαν όλες τις παρτίδες στο σκάκι ,αφού κάτι δικοί μας που σπούδασαν στο Χάρβαρντ τους αποκάλυψαν ότι οι δικές μας γνώσεις στην σκακιέρα αρχίζουν και σταματούν στο Κρυφό Σχολειό.

 

 

Πώς να χαρώ την Άνοιξη, όταν η μόλυνση στον κοινωνικό ιστό έχει τόσο προχωρήσει; Όταν και εγώ η ίδια πιστεύω ότι μας ψεκάζουν και για αυτό δεν αντιδρώ; Όταν φυλλομετρώ λογαριασμούς  αντί για τις σελίδες των βιβλίων κάθε μέρα.

Ε΄ ναι ένας ξανθόμπουρας λογιστής με τ΄ όνομα Τόμσον μ έβαλε κάτω λοιπόν και τα τέσσερα και πέντε παιδιά του Πειραιά της Μελίνας και του Χατζιδάκι έγιναν Κινεζάκια… το χρυσό της Χαλκιδικής δεν εχω καταλάβει σε ποια χώρα ανήκει.. και τα χιλιάδες στρέμματα στην Κωπαΐδα που πουλήθηκαν σ΄ αγρότες Γερμανούς για μια δεκάρα μ΄ αφήνουν αυτή τη μελαγχολία  της ήττας σ έναν αγώνα άγονο …που δεν έδωσα.

Που να βρω έναν ποιητή που στην εποχή του αντέδρασε στη συμφωνία της Λωζάννης και βρέθηκε πρόξενος στα Τίρανα. Για τον Σεφέρη μιλάω… Τεράστιος ποιητής. Φαίνεται ότι ήταν μέτριος διπλωμάτης…. Που να βρω έναν Σκαρίμπα ,να τους μουντζώνει με τα χέρια και τα πόδια και να κλειδώνει τα χειρόγραφα του στο ψυγείο για να μην πέσουν στα χέρια των κιοτήδων  ,που να βρω έναν δασκαλάκο σαν τον Βάρναλη να παλεύει για την γλώσσα και να τον στέλνουν στην εξορία. Που να βρω έναν Τσαρούχη που μέσα σε μια πρόταση λοιδορούσε, όλο τον ραγιαδισμό μας ; Που να βρω έναν Παπαδιαμάντη να χαρίσει το μοναδικό του άσπρο πουκάμισο σ΄ έναν άστεγο που φορούσε μια βρώμικη φανέλα;; Που να βρω έναν Ρίτσο για να μου πει τι Ρωμιοσύνη μην την κλαίς εκεί που πάει να σκύψει… Που να βρω έναν Χατζιδάκι που θα μου υπενθυμίσει ότι όταν βλέπεις συνέχεια το τέρας και δεν αντιδράς πα να πει ότι του έμοιασες….. Ναι μεγάλε και παντοτινή ανάμνηση των μυστικών της νιότης μου… Συνήθισα να βλέπω το τέρας γιατί κρέμασα την εικόνα του στο μέρος της καρδιάς μου. Καλή μας Άνοιξη…

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.