Μαύρος και σήμερα ο καπνός από την Καπέλα Σιστίνα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μαύρος ήταν για μια ακόμη φορά ο καπνός που βγήκε σήμερα από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, στο Βατικανό, κατά την δεύτερη ημέρα ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου Πάπα. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και μετά την χθεσινοβραδινή ατελέσφορη ψηφοφορία στο κονκλάβιο των 115 καρδιναλίων, οι οποίοι από χθες το απόγευμα έχουν κλειστεί στο διάσημο παρεκκλήσι και θα βγουν μόνο όταν θα έχουν εκλέξει τον επόμενο Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Από νωρίς και υπό βροχή- για δεύτερη συνεχή ημέρα- οι πιστοί με τα ροζάρια στα χέρια και πολύχρωμες ομπρέλες είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και παρακολουθούσαν με αγωνία τον συννεφιασμένο ουρανό πάνω από το Βατικανό, περιμένοντας να δουν τι χρώμα θα είναι ο καπνός που θα βγει από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα.

Τελικά, λίγο μετά τις 12.30 (ώρα Ελλάδας) ο καπνός που βγήκε ήταν μαύρος και έτσι η αγωνία για τους πιστούς καθολικούς ανά τον κόσμο, παρατείνεται.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, χαρακτήρισε την παρούσα φάση «αποφασιστική και συγκινητική», ενώ σημείωσε πως ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η αθρόα προσέλευση του κόσμου, ήδη από χθές, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, παρά την βροχή.

Σχολιάζοντας την πορεία των ψηφοφοριών σημείωσε ότι είναι «φυσιολογικό» να έχει βγει μαύρος καπνός μετά και το πέρας της τρίτης ψηφοφορίας, αφού «κανείς μας δεν περίμενε», όπως σημείωσε, λευκό καπνό από τόσο νωρίς.

Ο Λομπάρντι διέψευσε τα περί διχασμού στο σώμα των καρδιναλίων- οι οποίοι είναι σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση- όπως διευκρίνισε, ενώ ανέφερε ότι η 19η Μαρτίου είναι μια πιθανή ημερομηνία για την τέλεση της λειτουργίας που θα σηματοδοτήσει και επισήμως την ανάδειξη του νέου Ποντίφικα.

‘Αλλες δυο ψηφοφορίες

Οι καρδινάλιοι, μετά το γεύμα στο Domus Santae Martae και μια σύντομη περίοδο ξεκούρασης, θα μεταφερθούν με πουλμανάκι στις 16.00 (17.00 ώρα Ελλάδος) στο Αποστολικό Παλάτι για να ξεκινήσουν οι δυο απογευματινές ψηφοφορίες.

Ως εκ τούτου, το επόμενο ραντεβού με το…σινιάλο του καπνού μεταφέρεται πλέον στις 20.00 (ώρα Ελλάδος) μετά το πέρας της δεύτερης απογευματινής ψηφοφορίας, εκτός αν υπάρξει κάποια έκπληξη στην πρώτη απογευματινή ψηφοφορία, οπότε θα δούμε λευκό καπνό μετά τις 17.30 (18.30 ώρα Ελλάδας).

Οι 115 καρδινάλιοι-εκλέκτορες έχουν κλειστεί από χθες το απόγευμα στην Καπέλα Σιστίνα και θα βγουν μόνο όταν θα έχουν εκλέξει τον νέο Ποντίφικα. Το κονκλάβιο ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει «απόλυτο φαβορί» κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι εύκολο να αναδειχθεί ο εκλεκτός από τις πρώτες ψηφοφορίες, αφού θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 77 ψήφους (δηλαδή τα 2/3). Τα σενάρια πάντως θέλουν τον Πάπα να εκλέγεται αύριο.

Ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους είναι ο Ιταλός Άντζελο Σκόλα, ο Αμερικανός Τίμοθι Ντόλαν, ο Μαρκ Ουελε από τον Καναδά και ο Οντίλο Πέντρο Σέρερ από την Βραζιλία. Τελευταία ακούγεται επίσης το όνομα του Μεξικανού καρδινάλιου Φραντσίσκο Ρόμπλες Ορτέγκα, ως εναλλακτική λύση από την Λατινική Αμερική.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», υπάρχει η αίσθηση μεταξύ των πιστών, ότι όσο εξακολουθεί να βγαίνει μαύρος καπνός, ευνοούνται τα «αουτσάιντερ».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.