“Μιά μπαλλάντα συναισθημάτων” “Welcome to Jordan” Της Δέσποινας Μακρινού – Αποστολή

Thumbnail
Facebook
Twitter
LinkedIn

“Μιά μπαλλάντα συναισθημάτων”

“Welcome to Jordan”

Της Δέσποινας Μακρινού – Αποστολή

Thumbnail (8)

Μιά μπαλλάντα συναισθημάτων ! Μία παλέτα πολιτισμών!

Ιορδανία!

Η Φιλαδέλφεια των προγόνων μας. Ενα μεγαλο αλισβερίσι πολιτισμικών παραδόσεων. Ένα χωνευτήρι φυλών και εθνοτήτων. Ασσύριοι, Πέρσες, Βαβυλώνιοι, Έλληνες, Ρωμαίοι, Οθωμανοί, Άραβες, Ναβαταίοι σμίλεψαν τα βουνά, περπάτησαν στην έρημο, ξεδίψασαν στις οάσεις.

Άφησαν το αποτύπωμά τους. Άφησαν τα ίχνη τους . Υπέγραψαν το πέρασμά τους. Ο ένας μετά τον άλλο. Για να έχουμε εμείς σήμερα, σπουδαίες αναφορές και ιστορική μνήμη.

Η Ακρόπολη στο Αμμάν, το Ρωμαικό θέατρο, η κοιλάδα της Ουάντι Μούσα, οι επιβλητικοί βράχοι της Πέτρας, η έρημος της Ουάντι Ραμ, το όρος Νεμπό, το λιμάνι της Άκαμπα, ο Ιορδάνης ποταμός, η Νεκρά θάλασσα, τα κρυφά περάσματα των Βεδουίνων, ο Μέγας Αλέξανδρος, το πέρασμα του Χριστού, τα ψηφιδωτα, ο Λώρενς…

Thumbnail

Εξαγνισμός στη Νεκρά Θάλασσα! Αμηχανία στην Πέτρα! Φόβος για το αύριο! Θαυμασμός για την παραδοσιακή ανατολίτικη φιλοξενία!

Το βάλς των θρησκειών!

Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας συνορεύει με τη Συρία στα Βόρεια, το Ιράκ βρορειανατολικά, τη Σαουδική Αραβία ανατολικά και νότια και το Ισραήλ. Η επικρατούσα θρησκεία είναι ο Ισλαμισμός. Στην πόλη της Μάκαμπα ζούν και εργάζονται πολλοί Χριστιανοί Καθολικοί και Κόπτες (ανήκουν στο μονοφυσιτικό δόγμα των Κοπτών ).

Έχει πρωτεύουσα το Αμμάν με περισσότερους απο 5 εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους (Ο αριθμός έχει αυξηθεί μετά τον πόλεμο στη Συρία).

Thumbnail (2)Thumbnail (4)

Η πόλη είναι κτισμένη σε λόφο, περιμετρικά γύρω απο την Ακρόπολη, ενώ τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, χρονολογούν την ανθρώπινη παρουσία από τη Νεολιθική Εποχή. Στο Μουσείο της πόλης βρίσκονται τα μεγαλύτερα αγαλματίδια που έχουν ανακαλυφθεί, καθώς και ό,τι έχει απομείνει απο το τεράστιο σε μέγεθος, άγαλμα του Ηρακλή.

Η θέα απο την Ακρόπολη είναι εξαιρετική και την κάνει πιο επιβλητική, η βαθειά και δυνατή φωνή του Ιμάμη απο τα τζαμιά, καθώς και ο ανατολίτικος ρυθμικός ήχος των τραγουδιών από τις παρέες στις γειτονιές.

Οι Ιορδανοί τραγουδούν, χορεύουν, χαίρονται την ανατολή, τη δύση, το ηλιοβασίλεμα. Είναι φτωχοί και τραγουδούν μελαγχολικά, αναστενάζουν αλλά ελπίζουν…

Thumbnail (5)

Προσεύχονται σχεδόν πέντε φορές κατα τη διάρκεια της ημέρας και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Αλλάχ. Τους πονάει η κατάσταση στην Παλαιστίνη. Είναι ο ίδιος λαός. Μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν τις ίδιες παραδόσεις, κάλπασαν στα ίδια μονοπάτια. Όμως ο Αλλάχ είναι μεγάλος…

Ο τουρισμός ήταν μία οικονομική ανάσα. Κτίστηκαν ξενοδοχεία, camps, εστιατόρια, προστέθηκαν εξιδεικευμένες παροχές προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των επισκεπτών. Ωστόσο η εμπόλεμη κατάσταση στις γειτονικές χώρες τα τελευταία χρόνια, επηρέασε και μείωσε την προσέλευση κατά 80% περίπου.

Ο θρησκευτικός τουρισμός μαγνητίζεται απο τις σκέψεις των βημάτων των τριών μονοθειστικών θρησκειών ( Ιουδαισμός, Ισλαμισμός, Χριστιανισμός) στα άγια χώματα.

Ο αρχαιολογικός τουρισμός διστάζει να αποδεχθεί το μεγαλείο της ανθρώπινης δύναμης, θαυμάζοντας τα δημιουργήματά του, ανα τους αιώνες.

Thumbnail (6)Thumbnail (7)

Νεκρά Θάλασσα

Αλμυρή λίμνη. Το χαμηλότερο σημείο της Γής. 432 μέτρα κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας. Η αλμύρα της υπερβαίνει στο δεκαπλάσιο την θαλασσινή αλμύρα. Η έλλειψη βαρύτητας, η άνωση, ο μετεωρισμός, η κάθαρση, ο εξαγνισμός.

Εκεί στα αδύνατα της ζωής, εκεί στην ακατανόητη στείρα υδάτινη περιοχή, χύνεται ο ιερός ποταμός του Ιορδάνη. Ενας ποταμός, βασικό λήμμα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης.

Απο την Νεκρά θάλασσα αντικρυστά βρίσκεται το Νεμπό. Το βουνό στο οποίο ο Μωυσής αντίκρυσε τη Γη της Επαγγελίας και ξεψυχησε μόνος και ευτυχής μετά την μεγάλη περιπλάνησή του.

Ουάντι Μούσα – Πέτρα

Η κοιλάδα της Ουάντι Μούσα στο νότιο κομμάτι της χώρας είναι μία μεγάλη έρημος, με μικρούς αμμώδεις λόφους, χαμηλή βλάστηση και μκρές ημι – άνυδρες εκτάσεις, οι γνωστές στέπες. Οι καμήλες της ερήμου, εξοικειωμένες με την ανθρώπινη παρουσία, υποτακτικές, προσαρμοσμένες απόλυτα με το περιβάλλον,κινούνται νωχελικά στο χώρο, σε ένα κινηματογραφικό πλάνο αργής εξέλιξης.

Στην Ουάντι Μούσα ανήκει ο αρχαιολογικός χώρος της Πέτρας. Πέτρα είναι το όνομα που έδωσαν στην περιοχή οι Έλληνες ταξιδευτές, λόγω των αφιερωμάτων των κατοίκων στον ερχομό της Άνοιξης, πάνω σε πέτρα. Η πρώτη εγκατάσταση στην περιοχή απο τροφοσυλλέκτες και κυνηγούς, χρονολογείται απο την 9η χιλιετία π.Χ, δηλαδή την εποχή του Χαλκού.

Οι Ναβαταίοι, νομαδικός αραβικός λαός, εμφανίζονται και κατοικούν με πολύ αργούς ρυθμούς, ολοκληρώνοντας την εγκατάστασή τους, λίγο μετά τον 3ο π.Χ αιώνα. Οι Ναβαταίοι ήταν έμποροι μεταφέροντας  λιβάνι και άλλα αρωματικά φυτά απο την “Ευδαίμονα Αραβία” σε άλλα μέρη του υπαρκτού τότε κόσμου.

Η Μεγάλη και η Μικρή Πέτρα!

Ανεπανάληπτη εμπειρία δύναμης και τεχνογνωσίας!

Βράχοι λαξευμένοι πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα, με χαραγμένη την επιρροή των Ελλήνων και των Ρωμαίων.

Εδώ ο ήλιος, ανίσχυρος κάτω απο το μέγεθος και την επιβλητικότητα των βράχων, επηρεάζει τον περιηγητή μόνο 2 ώρες την ημέρα.

Τα κτήρια που διασώζονται και είναι επισκέψιμα, είναι το Μοναστήρι ( χρειάζεται πολλή αντοχή για να ανέβεις 800 σκαλιά), το ρωμαικό θέατρο ( το μοναδικό θέατρο στον κόσμο σκαλισμένο στο βράχο), τα λουτρά, το αυλάκι για την διοχέτευση του νερού, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας, η Πέτρα των θυσιών των Ναβαταίων, η πλατεία με τους δύο οβελίσκους και τέλος το θησαυροφυλάκιο, όπου πίστευαν ότι κρύβεται ο θησαυρός των Φαραώ.

Η κοιλάδα της Ουάντι Ραμ ή Ρούμ!

Προστατευμένη περιοχή απο την Unesco.

Έρημος , αμμόλοφοι, βράχοι. Το πέρασμα του Λώρενς. Το κινηματογραφικό σκηνικό που επέλεξε ο Στήβεν Σπίλμπεργκ, για το γύρισμα της ταινίας “Ιντιάνα Τζόουνς”.

Το μαγικό ηλιβασίλεμα, τα αστέρια, οι Βεδουίνοι, οι πολλαπλοί καταυλισμοί, συνθέτουν μιά μαγική ξεχωριστή εμπειρία ζωής. Σε αυτή την πύρινη φιλόξενη κοιλάδα, η αέρινη μυρωδιά του φρεσκοσερβιρισμένου άφθονου τσαγιού, γαληνεύει την ψυχή και σταματά τον χρόνο.

Thumbnail (3)

Μάνταμπα

Η βουκολική Μήδαβα!

Οι δύο ελληνορθόδοξες εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Ιωάννη του Βαπτιστή. Ο παλαιότερος χάρτης των Αγίων Τόπων στο ψηφιδωτό δάπεδο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Όλη η ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης στο μεγαλύτερο ψηφιδωτό ανθρώπινο επίτευγμα. Δύο εκατομμύρια ψηφίδες!

Δυστυχώς ένα μικρό μέρος έχει διασωθεί και είναι επισκέψιμο.

Η κρύπτη του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Ένας λαβύρινθος κάτω απο τη γη για την προστασία της πίστης των πρώτων Χριστιανών απο τις διώξεις.

Η σημερινή Μάνταμπα ξεχωρίζει απο την υπόλοιπη χώρα. Η συνύπαρξη και η φιλία δύο διαφορετικών πολιτισμών και θρησκευτικών πεποιθήσεων διαψεύδει την άποψη του ασυμβίβαστου. Χριστιανοί, κατα το πλείστον Κόπτες. συνυπάρχουν αρμονικά χρόνια τώρα επιβεβαιώνοντας τον Ναζίμ Χικμέτ ότι  “ Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα”.

Ιορδανία! Αυτό το σταυροδρόμι των πολιτισμών!

Αχ ! “Ουρανέ, στείλε μου νερό να ποτίσω την έρημο, να φυτρώσει λουλούδι δροσερό, στο κορμί μου τ’αέρινο, μάνα μου μάνα, την άνοιξη φέρε μου πάνω στο σταυρό” ( αραβικό μοιρολόι, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου).

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.