Νέα εποχή για τη Λυρική Σκηνή – ανοίγει την πόρτα στους νέους.

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

της Λαμπριάνας Κυριακού

Η Εθνική Λυρική Σκηνή της χώρας, αποχαιρετά μετά   73 χρόνια το «Ολύμπια Θέατρο» και περνά σε μια νέα εποχή, μεταφέροντας όλες τις καλλιτεχνικές αναμνήσεις,  στις νέες εγκαταστάσεις της,  που βρίσκονται πια,  στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Τιμώντας την Ιστορία της Λυρικής Σκηνής, θα αποχαιρετήσουν το Ολύμπια Θέατρο, με την ΡΕΑ του Σαμαρά, την πρώτη όπερα που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 1944, στο ιστορικό αυτό θέατρο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής, Μύρων Μιχαηλίδης, το μεσημέρι της Τρίτης, από το Φουαγιέ του Θεάτρου Ολύμπια, εκτός από τον οικονομικό προϋπολογισμό, ανακοίνωσε το πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου 2016 – 2017.

«Μέσα σε μια τόσο δύσκολη μεταβατική χρονιά με τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες, όχι μόνο δεν θα αναστείλουμε τις δραστηριότητες μας, όπως έκαναν πολλά θέατρα στον κόσμο, αλλά θα προσφέρουμε στο κοινό μας, ένα πρόγραμμα με όπερα, οπερέτα, μπαλέτο και ένα πλήθος εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων, που στοχεύουν στη διάδοση και διάχυση της Τέχνης στα παιδιά, στους νέους, και το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα.»

Η  Εθνική Λυρική Σκηνή, μέσα του 2007,  θα μεταστεγαστεί στις νέες εγκαταστάσεις της,  σ’  ένα κτίριο-αρχιτεκτονικό κόσμημα, συνολικής έκτασης 28.000 τ.μ., σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο.

«Πιστεύω ακράδαντα» είπε ο Μύρωνας Μιχαληλίδης, «ότι όχι μόνο το κοινό της όπερας και του μπαλέτου θα μπορέσει να ανακαλύψει εκ νέου τη λυρική τέχνη μέσα από τις τεράστιες δυνατότητες των νέων μας εγκαταστάσεων, αλλά και ότι  η σχέση της Λυρικής μας με τη νεολαία και την κοινωνία, ένα στοίχημα κερδισμένο κατά τα τελευταία χρόνια, θα περάσει σε νέα εποχή»

Ενώ επισήμανε,  ότι η προσέλευση του κοινού για τις παραστάσεις τις προηγούμενης περιόδου, ήταν εξαιρετικά αυξημένες κάνοντας τις περισσότερες παραστάσεις  της Λυρικής SOLD OUT. Οι περυσινές καλλιτεχνικές παραγωγές κόστισαν 2.301.098 ευρώ, και τα έσοδα από τα εισιτήρια ήταν 2.510.098 ευρώ. Για πρώτη φορά τα έσοδα από τα εισιτήρια ξεπέρασαν το κόστος των καλλιτεχνικών παραγωγών.

Στους χαλεπούς βέβαια καιρούς που ζούμε,  η ΕΛΣ, έλαβε από το Υπουργείο πολιτισμού, 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2016 έλαβε 9 εκατομμύρια και συντόμως αναμένεται να εκταμιευτεί άλλο ένα εκατομμύριο  και επιπλέον έχουν αιτηθεί ακόμα 2 εκατομμύρια, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Λυρικής.

«Χάρη και στην Λυρική Σκηνή», τόνισε ο Αριστείδης Μπαλτάς, «οι δυο όψεις του πολιτισμού μας, δηλαδή ο σύγχρονος και ο κλασσικός, έχουν αρχίσει να ‘’συνομιλούν’’. Και είναι σημαντικό αυτή η συνομιλία να συνεχιστεί. Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι πολύ κοντά στη Λυρική Σκηνή, όπως προσπαθεί να στέκεται πολύ κοντά σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς του. Είμαστε σε μια σχεδόν μόνιμη επαφή με το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή για όλα τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία απαιτούν λύσεις.”

Ως προς το έργο ο κ. Μπαλτάς είπε χαρακτηριστικά: «Η  Ε.Λ.Σ., έχει κατορθώσει να ξανακάνει εν πολλοίς την όπερα οικεία όχι μόνο σε κάποιους που ήταν ίσως ανέκαθεν φανατικοί του λυρικού τραγουδιού, αλλά και στους νέους εντός και εκτός των τειχών.

Για την μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Υπουργός σημείωσε: Είμαστε στο θέατρο Ολύμπια. Ένα ιστορικό κτήριο. Σύντομα η Λυρική θα μετεγκατασταθεί σε έναν χώρο που είναι κόσμημα. Η  αποχώρηση της Ε.Λ.Σ. από το Ολύμπια δημιουργεί μια νοσταλγία για όσους είχαν συνηθίσει τους χώρους αυτούς. Αλλά ευτυχώς οι αίθουσές του έχουν χαρακτηριστεί για χρήσεις όπερας ίσως και συναφών φορέων. Το κτήριο ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Θα προσπαθήσουμε να μείνει ζωντανό το θέατρο Ολύμπια και στην επόμενη φάση για χρήσεις που δεν ανταγωνίζονται την παρουσία της Λυρικής Σκηνής.”

Η διεύθυνση της Λυρικής σκηνής, τη σεζόν αυτή,  επενδύει ιδιαίτερα, σε μια νέα ομάδα, που αφορά μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και κοινωνικών δράσεων και χρηματοδοτείται από τη δωρεά τους Ιδρύματος Σ. Νίαρχος. Έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών, ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, και κοινωνικού συνόλου, με αφετηρία την όπερα και το μπαλέτο αλλά και το μουσικό θέατρο.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε ειδικά για τους μαθητές των δημοτικών σχολείο, περιλαμβάνεται  το 3ο κουδούνι, όπερα, που έχει ως στόχο την ενημέρωση των μαθητών του δημοτικό σχολείο με το λυρικό θέατρο. Το πρόγραμμα «Όπερα Σκιών», που έχει ως στόχο την άμεση επαφή επαφή των μαθητών με το λυρικό θέατρο.

Τον Οκτώβρη του 2016, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ εγκαινιάζει τη λειτουργία ενός εργαστηρίου διαπολιτισμικής χορωδιακής αγωγής, το οποίο απευθύνεται σε μόνιμους ή προσωρινούς κατοίκους της Αθήνας: πρόσφυγες, μετανάστες, αλλά και ημεδαπούς.

Θα υπάρχει το εργαστήριο ηχοθεραπείας και μουσικοθεραπεία που κάθε βδομάδα για γίνονται συνεδρίες για την ακουστοαπτική μουσική αντίληψη στο Άσυλο ανιάτων.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει ένα ερευνητικό πρόγραμμα ακουστο-απτικής μουσικής αντίληψης που περιλαμβάνει δύο μορφές θεραπευτικών προσεγγίσεων, ανάλογα με τις ανάγκες της κλινικής κατάστασης κάθε ασθενή που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Οι εβδομαδιαίες συνεδρίες έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη ατόμων με κιναισθητικές διαταραχές και αναπηρίες, εντός του χώρου του Ασύλου ανιάτων στην Κυψέλη.

Επίσης για τα μουσικά Λύκεια Αττικής, διοργανώνει διακαλλιτεχνικά εργαστήρια γνωριμίας με το ρεπερτόριο της όπερας και του μπαλέτου, με τίτλο «Εξερευνώντας το κλασικό πιάνο με εργαλείο τη μουσική τεχνολογία» που θα αρχίσει το  Δεκέμβριο.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία ηλεκτρονικού και ηλεκτροκοακουστικού ήχου και τη δυνατότητα εφαρμογών τους στο σχολικό περιβάλλον της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ΕΛΣ εγκαινιάζει τη συνεργασία της με δύο Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής μέσω της υλοποίησης μιας σειράς εργαστηρίων ηλεκτρονικής μουσικής.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2017, ένας κύκλος εννέα συναντήσεων θα πραγματοποιηθεί στην ανδρική πτέρυγα, του Σωφρονιστικού  καταστήματος  Κορυδαλλού. Ταυτόχρονα, στο   σωφρονιστικό κατάστημα Ελαιώνα Θηβών, θα γίνει ένας κύκλος είκοσι συναντήσεων, με μαθήματα χορού.

Η ΕΛΣ προσκαλεί ενήλικες άνω των 65 ετών από τους όμορους δήμους του ΚΠΙΣΝ (Καλλιθέα, Μοσχάτο, Νέα Σμύρνη, Π. Φάληρο) να συμμετάσχουν σε εργαστήρια μουσικής και αφήγησης, με στόχο να ενθαρρύνει την ενεργή παρουσία τους στην καθημερινότητα, στην κοινωνία, στην εργασία, στην οικογένεια, και επομένως και στη τέχνη εν γένει.

Λαμβάνοντας υπόψη την μεταστέγαση της στο ΚΠΙΣΝ και την αξιοποίηση του Πάρκου του ΚΠΙΣΝ, εγκαινιάζει έναν κύκλο διακαλλιτεχνικών εργαστηρίων για τη σύνδεση των τεχνών του λυρικού θεάτρου με το φυσικό περιβάλλον.

Το Μάιο του 2017, στις νέες εγκαταστάσεις της Λυρικής, θα γίνουν εργαστήρια για νέους και παιδιά με τους Drum Works από το Barbican Centre του Λονδίνου.

Την Άνοιξη του 2017, στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο Ίδρυμα Νιάρχος, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια  τεχνολογίας και μουσικού θεάτρου

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ διοργανώνει εργαστήριο πρακτικής έρευνας με αντικείμενο τη σχέση μεταξύ μουσικού θεάτρου και τεχνολογίας ήχου και εικόνας. Το δημιουργικό εργαστήρι Lab μουσικού θεάτρου θα εξερευνήσει ακουστικές και χωρικές δυνατότητες της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ μέσω των Ψηφιακών Τεχνών, των Διαδραστικών Μέσων και του Προγραμματισμού.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.