«Η συμμαχία μας είναι αιώνια» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στους Σιμόν Πέρες – Μπενιαμίν Νετανιάχου

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

«Η Συμμαχία μας είναι αιώνια» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα πατώντας για πρώτη φορά στο ισραηλινό έδαφος από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Επαναδιατύπωσε τη δέσμευση της Αμερικής ως προς την ασφάλεια του Ισραήλ, μίλησε για τον «άρρηκτο» δεσμό μεταξύ των δύο κρατών και για την ανάγκη «να έλθει η ειρήνη στους Αγίους Τόπους».

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η κατάσταση στη Συρία αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες του αμερικανού προέδρου.

Η αμερικανική πλευρά έχει ρίξει τον πήχυ των προσδοκιών για βήματα επανεκκίνησης του διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο ίδιος ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή με την πρόθεση να «ακούσει» και όχι να παρουσιάσει μία ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε δεκτός το μεσημέρι της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ από τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το ταξίδι -ιστορικό μεν, αλλά χωρίς προσδοκίες για ανάληψη πρωτοβουλιών- άρχισε με τη δήλωση Ομπάμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι περήφανες που είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ».

«Βλέπω την επίσκεψη αυτή ως μια ευκαιρία για να επιβεβαιώσω τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των δύο κρατών μας, να επαναλάβω την πάγια δέσμευση της Αμερικής ως προς την ασφάλεια του Ισραήλ, να μιλήσω απευθείας με τον ισραηλινό λαό και τους γείτονές σας» δήλωσε κατά την τελετή υποδοχής του στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

«Είμαι πεπεισμένος όταν δηλώνω πως η συμμαχία μας είναι αιώνια, αυτό ισχύει για πάντα». τόνισε. «Είμαστε μαζί, αλληλέγγυοι, γιατί η ειρήνη πρέπει να έρθει στους Αγίους Τόπους. Ακόμη κι αν διακρίνουμε τις δυσκολίες, ποτέ δεν θα χάσουμε το στόχο του οράματος ενός Ισραήλ να υπάρχει εν ειρήνη με τους άραβες γείτονές του, κυρίως του Παλαιστίνιους» προσέθεσε.

 

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Ομπάμα για την υποστήριξή του.

«Σας ευχαριστώ που υποστηρίζετε ξεκάθαρα το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, το κυρίαρχο δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνά του κατά οιασδήποτε απειλής, που στέκεστε στο πλευρό του Ισραήλ αυτή τη στιγμή της ιστορικής αλλαγής στη Μέση Ανατολή» τόνισε στη σύντομη ομιλία του στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Ο πρόεδρος Πέρες, από την πλευρά του, χαιρέτισε την «ακλόνητη υποστήριξη» του αμερικανού ομολόγου του στο Ισραήλ. «Σε καιρό ειρήνης, σε καιρό πολέμου, η υποστήριξή σας στο Ισραήλ είναι ακλόνητη» τόνισε ο Πέρες χαρακτηρίζοντας τον αμερικανό πρόεδρο «εξαίρετο παγκόσμιο ηγέτη».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.