σε ζωντανή αναμετάδοση από την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Τρίτη 2 Απριλίου, 8:30 μμ. – Η διάθεση των δελτίων προτεραιότητας αρχίζει το Σάββατο 30 Μαρτίου
Ανάρπαστα έγιναν τα εισιτήρια για τη μοναδική συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ με τον Ζούμπιν Μέτα, από τις πρώτες κιόλας μέρες προπώλησης τους.
Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά από την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης σε άλλους χώρους του Μεγάρου.
Οι θέσεις για την αναμετάδοση θα διατεθούν δωρεάν στους συμπολίτες μας για τους οποίους το Μέγαρο – στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής – έχει ήδη καθιερώσει ειδικές τιμές.
Συγκεκριμένα θα διατεθούν δωρεάν δελτία εισόδου σε φοιτητές, νέους μέχρι 25 ετών, άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, σε πολύτεκνους και συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 65 ετών.
Τα δελτία εισόδου θα αρχίσουν να διανέμονται από τα Εκδοτήρια του Μεγάρου από το Σάββατο 30 Μαρτίου (ώρες λειτουργίας 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα έως 8 το βράδυ) και την Κυριακή 31 Μαρτίου (από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι) και μέχρι εξαντλήσεως τους.
Η αναμετάδοση της συναρπαστικής αυτής συναυλίας γίνεται χάρις στην προσφορά του αρχιμουσικού Ζούμπιν Μέτα και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ καθώς και του ανώνυμου χορηγού της συναυλίας.
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ
με τον Ζούμπιν Μέτα
στο πόντιουμ
Μια ορχήστρα με εξέχουσα θέση ανάμεσα στις καλύτερες στον κόσμο και ένας κορυφαίος μαέστρος, που έχει συνδεθεί στενά μαζί της, ερμηνεύουν για το κοινό του Μεγάρου Μουσικής δύο μεγάλα συμφωνικά έργα: τη Συμφωνία αρ. 41 ‘του Διός’ του Μότσαρτ και την 5η Συμφωνία του Μάλερ, με τη σφραγίδα της συναρπαστικής φαντασμαγορίας, που έχουν οι ερμηνείες του Ζούμπιν Μέτα.
Η μετάκληση της Ορχήστρας πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη. Τα καθαρά έσοδα που θα προέλθουν από την πώληση των εισιτηρίων της συναυλίας, θα δοθούν στο Σωματείο ΕΛΙΖΑ – Εταιρία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, σύμφωνα με την επιθυμία του χορηγού.
Η Φιλαρμονική του Ισραήλ δημιουργήθηκε το 1936 από τον διάσημο και ηρωικό βιολονίστα Μπρονισλάβ Χούμπερμαν –Εβραίο από την Πολωνία- ως Ορχήστρα της Παλαιστίνης και έγινε καταφύγιο πολλών Εβραίων μουσικών που απολύονταν από τις ευρωπαϊκές ορχήστρες εκείνη την εποχή. Έδωσε το πρώτο της κοντσέρτο στο Τελ Αβίβ, τα Χριστούγεννα του ’36 με μαέστρο τον Αρτούρο Τοσκανίνι, την ίδια χρονιά που στην Βομβάη της Ινδίας γεννιόταν ο Ζούμπιν Μέτα. Το 1948 μετονομάστηκε σε Φιλαρμονική του Ισραήλ με μαέστρο της τον Λέοναρντ Μπερνστάιν .
Ο Ζούμπιν Μέτα και ο Λέοναρντ Μπέρνστάιν συνδέθηκαν ισόβια με αυτή την ορχήστρα. Από το 1947 και μέχρι το θάνατό του, το 1990, ο Μπερνστάιν έβαλε τη σφραγίδα του στο μουσικό αυτό σύνολο ενώ ο Ζούμπιν Μέτα έγινε ο μουσικός της σύμβουλος το 1968 και το 1977 πρώτος της Μουσικός Διευθυντής. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Ινδός μαέστρος απέκτησε τον τίτλο του Ισόβιου Μουσικού Διευθυντή, ένας μουσικός που έχει κάνει τις σπουδές του στη Βιέννη και είχε συνδεθεί για πολλά χρόνια με την Όπερα του Μονάχου.
Ο Αρτούρο Τοσκανίνι, στην πρώτη συναυλία της Ορχήστρας είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα μουσική του Ρίχαρντ Βάγκνερ, πρωτοποριακή για την εποχή. Μετά την Νύχτα των Κρυστάλλων, τον Νοέμβριο του 1938, η Ορχήστρα δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στην μουσική του, σε ένδειξη αντίθεσης με τον αντισημιτισμό του και την ταύτιση του έργου του με την ναζιστική Γερμανία. Ο Ζούμπιν Μέτα έχει διευθύνει δεκάδες φορές, σε όλο τον κόσμο, όπερες του Βάγκνερ, αλλά με την Φιλαρμονική του Ισραήλ, «Ούτε μια νότα. Προσπάθησα το 1981, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πρέπει κανείς να έχει πάντα στο μυαλό του ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι εκεί με τον αριθμό από τα στρατόπεδα χαραγμένο στα χέρια τους. Δεν θέλουμε να τους πληγώνουμε. Ο Βάγκνερ προκαλεί περισσότερη αντίδραση από όση η Φόλκσβάγκεν ή η Μερσέντες. Η μουσική του τους γυρίζει πίσω, στις μέρες του τρόμου».
Ο Ζούμπιν Μέτα, ο μακροβιότερος μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης (1978-1991), δημιούργησε το 1980 τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, Οι Αμερικανοί Φίλοι της Φιλαρμονικής του Ισραήλ, με έδρα την Νέα Υόρκη, ως στήριγμα για το οικονομικό μέλλον της Ορχήστρας και ως απάντηση στην αδύναμη οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Με τα χρήματα που συγκεντρώνει ο οργανισμός αυτός αντιμετωπίζονται λειτουργικά έξοδα της Ορχήστρας και χρηματοδοτούνται τα εκπαιδευτικά της προγράμματα στο Ισραήλ.
Με τον Ζούμπιν Μέτα η Φιλαρμονική του Ισραήλ έχει κάνει ηχογραφήσεις με την εταιρία Decca, με έργα συνθετών που έχουν σταθερή παρουσία στο ρεπερτόριό της: Μπετόβεν, Μπραμς, Μέντελσον, Ντβόρζακ ενώ με τον Μπέρνστάιν ηχογράφησε δικές του συνθέσεις και έργα Στραβίνσκι.
Μια συναυλία με μαέστρο τον Ζούμπιν Μέτα είναι πάντα μια συναρπαστική εμπειρία. Με μισό αιώνα καριέρας μουσικού διευθυντή στις μεγαλύτερες ορχήστρες και όπερες του κόσμου και με 2000 κοντσέρτα πίσω του, ο Μέτα δεν θέλησε ποτέ να είναι σταρ της δημοσιότητας, αλλά στο πόντιουμ μετατρέπεται σε μια έκρηξη. Οι ερμηνείες του σε μεγάλα συμφωνικά έργα, φαντασμαγορικές, ζωηρές και εντυπωσιακές, έχουν αφήσει εποχή και παρά τα 77 του χρόνια δεν έχει χάσει τίποτα από το δυναμισμό που το εκτόξευσε από την Βομβάη, στην Αγγλία και από εκεί στη Βιέννη, τις ΗΠΑ και τις σκηνές του κόσμου.