Η έκθεση ζωγραφικής του Ανάργυρου Πασχάλη

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μέσα απο τη νέα του δουλειά ο Ανάργυρος Πασχάλης μας φέρνει αντιμέτωπους με εικόνες απο παλιές μνήμες που έρχονται απο βαθιά και που κουβαλάμε συνέχεια μέσα μας. Άλλοτε πολύ ζωντανές, άλλοτε ξεθωριασμένες. Μπορεί να ξέρουμε πως και γιατί γεννήθηκαν, μπορεί και όχι. Τις βρίσκουμε όμως μπροστά μας, με κάθε αφορμή, σε ανύποπτες στιγμές, και δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε.
Ταυτόχρονα, στη θεματογραφία του επανέρχεται η εικόνα του αιωρούμενου ανθρώπου -σχοινοβάτη, ο οποίος εξακολουθεί να περιφέρεται αναζητώντας τις ισορροπίες του στο χώρο, σαν μοτίβο που αναδύεται απο βαθιά ριζωμένες μνήμες ή απλώς σαν σύμβολο. Οι διαδρομές του χαράσσουν άξονες που οργανώνουν τη σύνθεση και διαμορφώνουν πολλαπλές σχέσεις με το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται, ακόμα κι όταν η φιγούρα του δεν είναι άμεσα ορατή. Από έργο σε έργο, ο ζωγράφος δημιουργεί τη μυθολογία του, τη δική του “πραγματικότητα” που μοιάζει, μερικές φορές δυσπρόσιτη, σαν τα απόμακρα νησιά που ζωγραφίζει πάνω στη γραμμή του ορίζοντα.

Η ευθύβολη καθαρότητα των σχημάτων, χωρίς ασάφειες ή περιττά στολίδια, τονίζει την αμεσότητα και την ειλικρίνεια μιας αφήγησης, που παραπέμπει μάλλον σε υπαρξιακές, παρά σε μεταφυσικές αναζητήσεις. Ίσως για αυτό τα θέματά του γίνονται οικεία, παρόλο που δεν περιγράφουν τρέχουσες καθημερινές καταστάσεις, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως. Η ζωγραφική έχει τη δυνατότητα, με τα δικά της μέσα, με τη δύναμη του χρώματος και της γραμμής, να εκφράζει συναισθήματα κοινά σε όλους, που συνδέονται με την αγωνία της ανθρώπινης ψυχής διαχρονικά.

Έτσι δεν είναι δύσκολο να δει κανείς ότι τα έργα του Ανάργυρου Πασχάλη, ενώ πηγάζουν από τις δικές του προσωπικές ανησυχίες, αφορούν και το δικό μας παρόν, ίσως και το μετά.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με κείμενο του Γιάννη Βαλαβανίδη ζωγράφου και Ομότιμου Καθηγητή της ΑΣΚΤ.


Την Τρίτη 9 Απριλίου 2013 στις 8.00 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής  στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Διάρκεια έκθεσης: 9 Απριλίου έως 11 Μαϊου 2013

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.