”Ανοίγει” ο φάκελος Άουσβιτς 70 χρόνια μετά

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Εργάζονταν ως φύλακες στο πιο διαβόητο στρατόπεδο θανάτου του Ολοκαυτώματος, και σχεδόν επτά δεκαετίες αργότερα μπορεί τελικά να λογοδοτήσουν ενώπιον του δικαστηρίου και να απολογηθούν για τα εγκλήματά τους.

Η Γερμανική Κεντρική Υπηρεσία που ερευνά τα εγκλήματα των Ναζί συνέταξε μία λίστα με 50 ονόματα περίπου, πρώην φύλακες στο στρατόπεδο Άουσβιτς στην κατεχόμενη από ναζί Πολωνία, οι οποίοι είναι ακόμη εν ζωή, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της υπηρεσίας Kurt Schrimm.

Το προσωπικό ερεύνησε παλαιά αρχεία που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα αναζητώντας ονόματα, ενώ κάποιοι ταξίδεψαν μέχρι την Πολωνία πέρυσι προσπαθώντας να συντάξουν τη λίστα. Κάποιος έκανε συγκριτική ανάλυση, από όσα ονόματα βρήκε και ποιοι από αυτούς ήταν εν ζωή.

Στη συνέχεια, θα αποκλειστούν αυτοί που ήδη έχουν δικαστεί είτε από τις αρχές κατοχής είτε από το γερμανικό δίκαιο. ”Πρέπει να ορίσουμε αν αυτοί οι 50 άνθρωποι μπορούν να διωχθούν νομικά” είπε ο Schrimm.

Η σημαντική αυτή νέα προσπάθεια να διευρυνθεί η λίστα των αγωγών σχεδόν επτά δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου είναι αποτέλεσμα της καταδίκης πριν από δύο χρόνια του John Demjanjuk, πρώην φρουρού στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Σόμπιντορ.

Ο Demjanjuk κρίθηκε ένοχος αν και δεν συνδέθηκε άμεσα με κανέναν συγκεκριμένο έγκλημα. Αντιθέτως, το δικαστήριο στο Μόναχο, όρισε ότι η εργασία του στο στρατόπεδο τον μετέτρεψε αυτομάτως σε συνεργό σε οποιαδήποτε δολοφονία συνέβη εκεί.

Καταδικάστηκε ως ένοχος για συνέργεια στον φόνο 28.060, που πέθαναν στο στρατόπεδο όσο καιρό εργάστηκε ως φύλακας εκεί. Πέθανε προτού προλάβει να ασκήσει έφεση σε ανώτερο δικαστήριο.

 

Πηγή: nytimes.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.