«Εισαγωγή στο Φωτορεπορτάζ» σεμινάριο με τη Μάρω Κουρή

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Παρ. 17, Σάβ. 18 και Κυρ. 19 Μαΐου 2013

Εγγραφές ξεκίνησαν

«Εισαγωγή στο Φωτορεπορτάζ» είναι το θέμα του σεμιναρίου (workshop) που πραγματοποιείται από 17 έως 19 Μαΐου 2013, με εισηγήτρια την βραβευμένη φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή.

 

Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω εξελίξεων και συγκεντρώνει το φωτοειδησεογραφικό ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, καθιστώντας τη φωτογραφία ρεπορτάζ επίκαιρη όσο ποτέ.

Στόχος του μαθήματος είναι να διδάξει την οπτική τεκμηρίωση ενός κοινωνικού, πολιτιστικού ή πολιτικού γεγονότος με ειλικρινή και πειστικό τρόπο.

Οι μαθητές θα δουλέψουν πάνω στην ανάπτυξη μιας θεματολογίας, ώστε να εξελίξουν τις ερευνητικές δεξιότητες και τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται στον περιπετειώδη κόσμο του ρεπορτάζ.

Η πρώτη μέρα του σεμιναρίου αφιερώνεται στην παρουσίαση δουλειάς γνωστών φωτορεπόρτερ, καθώς και θεμάτων της εισηγήτριας, ενώ ολοκληρώνεται με συζητήσεις που αφορούν την επιλογή, τον καθορισμό και την έρευνα του θέματος της εργασίας.

Τη δεύτερη μέρα οι συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση της εισηγήτριας, θα φωτογραφίσουν το θέμα τους σε συγκεκριμένη περιοχή, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, πλησιάζοντας και «συνομιλώντας με ανθρώπους, φωτογραφίζοντας στιγμιότυπα και τοπία, προκειμένου να πετύχουν φωτοειδησεογραφικά κλικ.

Την τρίτη μέρα θα συναντηθούν για ανάλυση και κριτική, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο προσωπικό φωτογραφικό ύφος του καθενός, στους τρόπους ανάπτυξής του, στην σημαντικό παράγοντα που λέγεται «editing», καθώς και στον τρόπο παρουσίασης του θέματος προς έναν picture-editor, αλλά και για τους τρόπους που προωθείται ένα θέμα-φωτορεπορτάζ στα περιοδικά ή αλλού.

Το μάθημα απευθύνεται σε φωτογράφους με βασική τεχνική κατάρτιση αλλά και πιο έμπειρους, που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους στο φωτορεπορτάζ.

 

Εισηγήτρια: Μάρω Κουρή

Διάρκεια: 13 ώρες

Ημερομηνίες:

Παρασκευή 17 Μαΐου, ώρα 18.00 – 22.00

Σάββατο 18 Μαΐου, ώρα 10.00 – 16.00

Κυριακή 19 Μαΐου, ώρα 19.00 – 22.00

Κόστος: 150€ +ΦΠΑ

 

Χώρος διεξαγωγής σεμιναρίου:

«Όραμα» -εικαστικές & φωτογραφικές σπουδές, Κομοτηνής 10, 11526 Αμπελόκηποι, ΑΘΗΝΑ. (το Σάββατο 18/5/13 το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε πολλούς δρόμους και χώρους της Αθήνας, που θα οριστούν την πρώτη μέρα της εισήγησης).

Δηλώσεις συμμετοχής και κρατήσεις θέσεων:

στη Γραμματεία της σχολής Οραμα, τηλ. 210-7701.709 (γραμματεία: Θέμις Ντόγκα)

 

Ώρες επικοινωνίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, ώρες 17.00 μμ – 21.00 μμ

email: orama@oramastudies.gr

https://www.facebook.com/events/529402577110901/

Εγγραφές: έως Πέμπτη 9 Μαΐου 2013.

—————————————————————————————————————-

 

Μάρω Κουρή, Φωτορεπόρτερ- Bιοδοιπορικό

Φωτογραφίζει ασταμάτητα.  Εκθέτει τα έργα της από τις κοσμικές γκαλερί των μεγαλουπόλεων μέχρι τις παραγκουπόλεις, τα παζάρια, ξενοδοχεία και σχολεία σε όλον τον κόσμο.

Φωτογραφίζει για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρωπιά.  Έχει φωτογραφίες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και θέλει να συγκινεί τον θεατή όπως συγκινείται και η ίδια.

Συνεργάζεται με έντυπα όπως Der Spiegel, NZZ, “Κ”, Ελευθεροτυπία, Βημαgazino κ.ά., καθώς και με το αμερικανικό πρακτορείo Polaris, δημοσιεύοντας εικόνες και κείμενα της στον διεθνή και ελληνικό Τύπο.

Βραβεύτηκε το 2003 στη Βυρηττό από την UNESCO στο 2ο Διεθνές Καλλιτεχνικό Φόρουμ της Μεσογείου, το 1999 στην Primavera Fotografica της Βαρκελώνης και το 1998 στο 1ο Ελληνικό Φεστιβάλ Καλλιτεχνών του Γιοχάνεσμπουργκ.

Το 2009 τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Φωτορεπορτάζ SCOOP στη Γαλλία για το θέμα της “Φυλαχτό – Οι αλμπίνοι της Τανζανίας”.

Τον Μάρτιο του 2010 τιμήθηκε από την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Η έκθεσή της “Γυναίκες του Κόσμου” πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα στο Μετρό Σύνταγμα & στον πολυχώρο our Bazaar, στην Αγορά Αργύρη Πάτρας, στο σχολείο της Βολισσού Χίου, στο ξενοδοχείο Kazarma της λίμνης Πλαστήρα, στο Γαλλικό Προξενείο στη «Μεσαιωνική Ρόδο» και το 2012 στη γκαλερί Medhiateque της λουτρόπολης Enghien στο Παρίσι.

Η έκθεση “Eβρος, Πόρτα στην Ευρώπη” παρουσιάστηκε στο Photometria Festival 2012 στα Ιωάννινα.

Το περιοδικό LIFE διέκρινε ως Φωτογραφία του 2011 μια εικόνα που τράβηξε στα βίαια γεγονότα που εξελίχθησαν στο Σύνταγμα τον Οκτώβριο του 2011.

Παρέδωσε εθελοντικά, μαθήματα φωτογραφίας στο τμήμα θεραπείας μέσω Τέχνης “Εν Δράσει” του ΚΕΘΕΑ Φυλακών Θήβας.

Πιστεύει ότι η ευτυχία θρέφει το σώμα και η λύπη το πνεύμα.

 

 

—————————————————————————————————————-

Για τις Γυναίκες του Κόσμου στο skai (με ομιλητή τον κ. Σπύρο Μερκούρη): http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=223525

Συνέντευξη στον θεατρικό σκηνοθέτη Θόδωρο Τερζόπουλο, στο ΝΕΤ: http://www.dailymotion.com/video/xnc00r

Πρόσωπο της Χρονιάς 2011 – Ελεύθερος Τύπος: http://www.marokouri.com/docs/EleftherosTypos_Faces_of_2011.jpg

Για την Εικόνα του 2011 από το LIFE, συνέντευξη στο ΒΗΜΑ: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=435050

Συνέντευξη στο tvxs:  http://tvxs.gr/news/foto/i-maro-koyri-mas-systinei-tis-gynaikes-toy-kosmoy

Θηλυκός Κόσμος: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5E3TeT_Z3C8

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.