Γρηγόρης Λαμπράκης: 50 χρόνια από την δολοφονία του

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη οργανώνει πορεία στη μνήμη του αγωνιστή στη Θεσσαλονίκη.

Στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η πορεία με αφετηρία το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και θα φτάσει μέχρι το σημείο της δολοφονίας του στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, όπου θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο του.

Μισή ώρα νωρίτερα, στις 11:30, θα γίνει επίσης συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Εγνατία, πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του.

Ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Στέκι Μεταναστών.

Την Κυριακή, οι επιτροπές ειρήνης Πελοποννήσου της ΕΕΔΥΕ (Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη), θα πραγματοποιήσουν την 30η παμπελοποννησιακή πορεία ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η πορεία διεξάγεται από τη γενέτειρα του αγωνιστή, Κερασίτσα Τεγέας ως την πλατεία Πετρινού της Τρίπολη, σε μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στις 5 το απόγευμα, στον ανδριάντα του Γρηγόρη Λαμπράκη επί της εθνικής οδού Τρίπολης – Σπάρτης, θα γίνει χαιρετισμός από μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η πορεία από την Κερασίτσα στην Τρίπολη.

Στις 7.30 θα πραγματοποιηθεί ομιλία στην πλατεία Πετρινού με ομιλητή τον αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Γιώργο Λαμπράκη και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

 

Η δολοφονία του Γρ.Λαμπράκη

Το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963, οι βουλευτές της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης και Γιώργος Τσαρουχάς απευθύνουν ομιλία στην εκδήλωση των «Φίλων της Ειρήνης» στη Θεσσαλονίκη, υπό την πολιορκία πλήθους ακροδεξιών, υπό την κάλυψη της αστυνομίας, παρουσία όλης της αστυνομικής ηγεσίας της πόλης.

Ο Γ.Τσαρουχάς κακοποιήθηκε μπροστά στους αστυνομικούς, όταν ζήτησε την απομάκρυνση των ακροδεξιών, ενώ ο Γρ.Λαμπράκης σκοτώθηκε την ώρα που έβγαινε από το κτίριο, χτυπημένος από το τρίκυκλο παρακρατικών και το λοστό του ενός εκ των δύο στη συμβολή των δρόμων Ερμού και Ελ. Βενιζέλου.

Αναβάτες του ήταν ο οδηγός Σπύρος Γκοτζαμάνης και ο συνεπιβάτης και δολοφόνος Μανώλης Εμμανουηλίδης.

Τέσσερις μέρες αργότερα ο Γρηγόρης Λαμπράκης, άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Σπ.Γκοτζαμάνης ήταν μέλος του παρακρατικού «Συνδέσμου Αγωνιστών και Θυμάτων Εθνικής Αντιστάσεως Βορείου Ελλάδος» του δωσίλογου Ξενοφώντος «Φον» Γιοσμά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.