Σαββόπουλος, Μαχαιρίτσας, Κηλαιδόνης, Μαραβέγιας, “Helvetic Fiddlers” στους Κήπους του Μεγάρου

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο κήπος ‘άνοιξε’ το καλοκαίρι ‘έφθασε’.

Ο κήπος του Μεγάρου κατέκτησε από τη πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του (τον Ιούνιο του 2010) τις καρδιές των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, και συνδέθηκε με την καλοκαιρινή ξενοιασιά, την ανάλαφρη διάθεση, τις έναστρες νύχτες με μουσική, τραγούδι, χορό, και πολλή γοητεία.

 

Με χρώματα πολλά και κυρίαρχο το πράσινο (ξεχωρίζει το μωβ της λεβάντας που σηματοδοτεί τις αλέες του), ο κήπος έχει κώδικα ντυσίματος: σορτς και σανδάλια, όλες τις θέσεις ‘διακεκριμένες’ :  μπροστά – μπροστά, πίσω στα υψώματα, κάτω από τα δέντρα, με αναπαυτικές ‘ψάθες’, σκαμνάκια  από το σπίτι ή και τίποτα γιατί όσους θέλουν να είναι όρθιοι κοντά στους καλλιτέχνες και κωδικό στα sms που στέλνονται στους φίλους ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ.

Πριν πέσει η νύχτα, οι ‘κάτοικοι’ του κήπου θα ανηφορίσουν από τις αλέες του, με εκείνη την ιδιαίτερη διάθεση που ξέρει να δίνει το καλοκαίρι, του πρώτου παγωτού, της βόλτας στη θάλασσα, της νύχτας με φεγγάρι και μυρωδιές.

 

Πιο αναλυτικά και ανά ημερομηνία, οι εκδηλώσεις από τις 7/6 έως τις 6/7:

 

* * *

 

Διονύσης Σαββόπουλος

«Παράξενα & Ατόφια»

 

Με λόγια «Παράξενα κι ατόφια», τραγούδια-«σάουντρακ της ζωής» χιλιάδων ελλήνων που αναζήτησαν κι αναζητούν πυξίδα και όραμα σε εποχές αμφιβολιών, αναζητήσεων και αγωνίας, ανοίγει ο φετινός κύκλος συναυλιών στον Κήπο του Μεγάρου.

Στον μοναδικό αυτό χώρο, χώρο ανοιχτό και φιλόξενο, πνευματικό καταφύγιο και «στέκι» ψυχικής ανάτασης για τους πολίτες ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή ‘Παράξενα κι ατόφια’ – με τίτλο παρμένο απ’ το στίχο της «Μαύρης Θάλασσας» στο δίσκο του Βρώμικο Ψωμί (1972) – που περιλαμβάνει 27 τραγούδια, αντιπροσωπευτικά της εμπνευσμένης, πενηντάχρονης τραγουδοποιίας του.

Ένα πρόγραμμα που στην ουσία του αποτελεί επιτομή του πολύπτυχου έργου του, της μακρόχρονης μουσικής του αναζήτησης που αναμειγνύει εθνικούς, βαλκανικούς και ροκ ήχους για να εκφράσει τα συναισθήματα, τις αντιφάσεις, τα οράματα και τις προσδοκίες των σύγχρονων Ελλήνων και να αποτυπώσει την κουλτούρα μιας ολόκληρης εποχής.

Παρασκευή 7 Ιουνίου (Ώρα έναρξης: 21:00)

Προπώληση εισιτηρίων: 10€

Πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο την ημέρα κάθε συναυλίας: 12€

* * *

 

Λουκιανός Κηλαηδόνης

«Πάρτυ στη Βουλιαγμένη τώρα στον Κήπο του Μεγάρου»

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ  Μεγάρου Μουσικής & Minos EMI

«Το πρώτο πάρτι ήταν στις 25 Ιουλίου του 1983. Το δεύτερο, θα γίνει στις 15 Ιουνίου του 2013 (και το τρίτο το προγραμματίζουμε για το 2043)…».

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και το Πάρτυ του – το διαχρονικό κι αγαπημένο τραγούδι του, μα πάνω απ’όλα η συναυλία-θρύλος στην πλαζ της Βουλιαγμένης που 30 χρόνια πριν έγινε συνώνυμη με το πρώτο καλοκαιρινό επίσημο ξεφάντωμα της σύγχρονης Αθήνας, επιστρέφουν… στον Κήπο του Μεγάρου.

Το Πάρτυ θεωρήθηκε «το ελληνικό Woodstock» – αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση έφερε κοντά ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, κουλτούρας και πολιτικών πεποιθήσεων – αφού σήμανε την αρχή για μια σειρά μεγάλων συναυλιών, έξω από τα όρια των γηπέδων και των θεάτρων της πόλης. Το πρώτο υπερεπιτυχημένο beach party μιας ολόκληρης γενιάς που πέταξε από πάνω της τη σοβαροφάνεια της μεταπολίτευσης κι αφέθηκε να γλεντήσει το καλοκαίρι, το τραγούδι και τη χαρά της ζωής με τον πιο αυθόρμητο τρόπο.

Στις 15 Ιουνίου ο Λουκιανός Κηλαηδόνης πραγματοποιεί ένα ταξίδι στο χρόνο με τη φιλοδοξία να κάνει τους παλαιότερους να νοιώσουν άγρια νιάτα του ‘83 και να παρασύρει τους νεότερους στο κόσμο της αθωότητάς του. Να μεταφέρει στο σήμερα την πανηγυρική αίσθηση εκείνης της νύχτας όπου γεννήθηκε μια ελπίδα απροσδιόριστη και μια αισιοδοξία ειλικρινής. Με οδηγό το αρχειακό υλικό από την κινηματογράφηση εκείνης της βραδιάς (από τους Διαγόρα Χρονόπουλο και Ηρακλή Παπαδάκη), με την ορχήστρα και τους καλεσμένους του από το παρελθόν – και όχι μόνον -, «έκπληξη όπως και τότε», ο σπουδαίος τραγουδοποιός θα πάρει τη θέση του στο πιάνο και θα μας πάει αυτή τη μαγική βόλτα στη Βουλιαγμένη, «Στα θερινά τα σινεμά» (το ομώνυμο τραγούδι του που πρωτακούστηκε στο άλμπουμ του Είμαι ένας φτωχός και μόνος Καουμπόυ του 1978), στα απόκρυφα μπαράκια του, στις γειτονιές των κοριτσιών του, θα μας διηγηθεί την ιστορία της Ρίτας («Αχ! Ρίτα» απ’το Ψυχραιμία Παιδιά του 1979), της Μαίρης Π («Μια μέρα μιας Μαίρης» από τη Χαμηλή Πτήση του ’82), θα τραγουδήσει τον «Ύμνο των μαύρων σκυλιών» (από τα Τραγούδια για Κακά Παιδιά του ’86), θα μας χορέψει βαλς, σουίγκ και σάμπα.

Σάββατο 15 Ιουνίου (Ώρα έναρξης: 21:00)

Προπώληση εισιτηρίων: 10€

Πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο την ημέρα κάθε συναυλίας: 12€

* * *

Γιορτή της Μουσικής

Ώρα έναρξης: 20:00

Μικρή Σκηνή “Helvetic Fiddlers”

 

Το πρωτότυπο μουσικό σύνολο από την Ελβετία “Helvetic Fiddlers”, δημιουργήθηκε με σκοπό να αναβιώσει την ξεχασμένη λαϊκή ελβετική μουσική του 18ου και 19ου αιώνα. Με αφορμή μία πρόσφατη ανακάλυψη παλαιών ζωντανών ηχογραφήσεων από την Hanny Christen και χειρόγραφων που περιείχαν φωτογραφίες παλαιών μουσικών οργάνων, πραγματοποίησαν μία εκπληκτική αναβίωση μιας ξεχασμένης μουσικής παράδοσης. Με διασκευές συναρπαστικών χορών και τραγουδιών γιόντελ από τα ελβετικά λιβάδια, το νεανικό ελβετικό συγκρότημα μεταφέρει την παράδοση αυτή στο σήμερα, και μαζί της φέρνει στο κήπο του Μεγάρου αύρα από τις Αλπεις. Το τετραμελές ελβετικό συγκρότημα αποτελείται από τους: Andreas Gabriel στο βιολί, Patric Stocker στο βιολί και το τσίτερ, Fabian Müller στη βιόλα και Andy Schaub στο κόντρα μπάσο και στο ελβετικό ακορντεόν.

Παρασκευή 21 Ιουνίου

Είσοδος δωρεάν

 

 

 

 

 

Μεγάλη Σκηνή Ώρα έναρξης: 20:45

Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Η πολυβραβευμένη Ορχήστρα των Φίλων της μουσικής, Καμεράτα (Echo-Klassik, Diapason 5, BBC  music magazine-«Δίσκος του μήνα» και Opéra-«Découverte») και ο αρχιμουσικός που την απογείωσε καλλιτεχνικά, ο Γιώργος Πέτρου, παρουσιάζουν τα έργα του συνθέτη και μαέστρου  Peter Breiner που φέρουν τον τίτλο  ‘Elvis Go Baroque’ και ‘Beatles Go Baroque’. Με την εμπνευσμένη ‘μεταγραφή’ του συνθέτη θα απολαύσουμε πασίγνωστα τραγούδια του Έλβις Πρίσλεύ και των Μπίτλς σε στυλ Μπαρόκ, από τη γλυκιά μελωδία του Elvis,  Are You Lonesome Tonight έως τους γκρούβι ρυθμούς του  Blue Suede Shoes και τον ύμνο των Beatles Help που εναλλάσσεται με το A Hard Day’s Night και το Girl.

 

 

 

Ώρα έναρξης: 21:30

Μικρή Σκηνή

MELOS BRASS

 

Μια μοναδική πρόταση για την μέρα της μουσικής έρχεται και από το δημοφιλές  συγκρότημα Melos Brass.

«Μέλος» στα Αρχαία Ελληνικά σημαίνει μελωδία και από κει προήλθε και η σύλληψη του ονόματος του συνόλου χάλκινων πνευστών, Melos Brass.

Δημιουργήθηκε το 1989 στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.  Τα μέλη του συγκροτήματος είναι και μέλη των Εθνικών Συμφωνικών Ορχηστρών της Ελλάδας, ενώ, παράλληλα, σαν κουιντέτο, έχουν μια αξιόλογη παρουσία στο χώρο της μουσικής δωματίου για χάλκινα πνευστά, με συναυλίες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική και την Ασία. Από το 2003 ίδρυσαν και οργανώνουν σε ετήσια βάση την Ιόνιο Θερινή Μουσική Ακαδημία, στην Κέρκυρα, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Δήμο της Κέρκυρας. Σκοπός του Melos Brass είναι η προώθηση της μουσικής δωματίου για χάλκινα πνευστά μέσα από την ερμηνεία έργων από το διεθνές ρεπερτόριο, καθώς και η ενθάρρυνση Ελλήνων συνθετών στη δημιουργία έργων για χάλκινα πνευστά. Μέχρι σήμερα, αρκετοί σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες έχουν γράψει αξιόλογα έργα ειδικά για το συγκρότημα.

 

 

Ώρα έναρξης: 22:15

Μεγάλη Σκηνή

KOA

Από τη μεγάλη γιορτή της μουσικής δεν θα μπορούσε να λείπει η Κρατική μας Ορχήστρα με πρόγραμμα που περιλαμβάνει κλασικά και αγαπημένα συμφωνικά έργα με τζαζ στοιχεία όπως το διάσημο Rhapsody in Blue του Τζωρτζ Γκέρσουιν, την εισαγωγή για ορχήστρα , “Candile” του Λέοναρντ ΜπέρνσταΪν και το διασκεδαστικό έργο «Το βόδι πάνω στη στέγη» του Νταριούς Μιγιώ. Σολίστ στο πιάνο για τις ανάγκες του Rhapsody in Blue, o νεότατος και ταλαντούχος πιανίστας Απόστολος Παληός. Την Κρατική διευθύνει ο Bas Wiegers.

 

Ώρα έναρξης: 23:00

Μικρή Σκηνή

Idra Kayne and band

 

Η συναυλία στο κήπο του Μεγάρου με αυθεντικά τραγούδια της Ιντρα Καίην αλλά και διασκευές διάσημων τραγουδιών των Massive Attack, Stevie Wonder, Jamiroquai, Imany, Rihanna, Cure, Sade, Amy Winehouse, Alicia Keys κ.α. θα δώσει την πιο δροσερή και ανάλαφρη νότα της μεγάλης γιορτής της μουσικής. Εκτός από την Idra Kayne στο τραγούδι, στη μπάντα συμμετέχουν οι Αλέξανδρος Λιβιτσάνος στα πλήκτρα, Σταύρος Χειλάς και Φώτης Δεληνικόλας στην κιθάρα, Δημήτρης Μποσινάκος στα τύμπανα και ο Κωστής Βήχος στο μπάσο..

H Idra Kayne γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από  Ουγκαντέζο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα τη δεκαετία του ’80.  Ανακάλυψε το πάθος της για τη μουσική και το χορό από πολύ νεαρή ηλικία. Σπούδασ ε χορό για 15 χρόνια και υπήρξε μέλος χορωδίας για 12 χρόνια. Το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο “Don’t walk away” κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 14 Δεκεμβρίου 2011 από την ΕΜΙ σε παραγωγή των BigTime r, ενώ το Μάρτιο του 2012 το ομώνυμο single επιλέχτηκε από την Jumping Fish σαν τραγούδι για την άνοιξη 2012.

 

* * *

 

Maraveyas Ilegal   «Πικ Νικ με Μαραβέγια»


ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ  Μεγάρου Μουσικής & Minos EMI

 

Ο Maraveyas Ilegal σας προσκαλεί για βραδινό Πικ Νικ μετά μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου στο κέντρο της Αθήνας. Καλοκαίρι στην Αθήνα σε έναν όμορφο χώρο μέσα στο γκαζόν και δίπλα σε παρτέρια γεμάτα λουλούδια, όπου ο Κωστής Μαραβέγιας θα παρουσιάσει δικά του γνωστά τραγούδια, αλλά και διασκευές επιλεγμένες ειδικά για έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο, όπως αυτός του Κήπου του Μεγάρου. Τον επιτυχημένο τραγουδιστή πλαισιώνει η μπάντα του, αποτελούμενη από αγαπημένους συνεργάτες που σφύζουν από νιότη και ταλέντο.

Παρασκευή 28 Ιουνίου(Ώρα έναρξης:21:00)

Προπώληση εισιτηρίων: 10€

Πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο την ημέρα κάθε συναυλίας: 12€

* * *

 


Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

«Κυρίες…και κύριοι…Λ.Μαχαιρίτσας»

 

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ  Μεγάρου Μουσικής & Minos EMI

Ο αγαπημένος όλων των ηλικιών Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ένας από τους μεγαλύτερους και καθιερωμένους Έλληνες τραγουδοποιούς, θα παρουσιάσει μια μοναδική μουσική παράσταση «εφ’ όλης της ύλης», γεμάτη από παλιά και νέα τραγούδια. Μία παράσταση γεμάτη από μελωδίες, νοσταλγικά συναισθήματα αλλά και εντυπωσιακές βιντεοπροβολές. Συμμετέχουν η εντυπωσιακή Δήμητρα Παπίου και ο εξαίρετος κιθαριστής Παναγιώτης Μάργαρης.

Σάββατο 6 Ιουλίου(Ώρα έναρξης:21:00)

Προπώληση εισιτηρίων: 10€

Πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο την ημέρα κάθε συναυλίας: 12€

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.