Γιατί πρέπει να δεις online την παράσταση “Με τη Σιωπή” με πρωταγωνίστρια την Μίρκα Παπακωνσταντίνου

2021 01 15 at 20 30 23
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Αν είμαι υπερ των online προβολών είναι γιατί κάποιες θεατρικές παραστάσεις, δεν μπορούν να αναβιώσουν σήμερα αυτούσιες, δηλαδή, όπως παίχτηκαν στις θεατρικές αίθουσες σε παρελθόντα χρόνο.  Με την αίγλη της εποχής που ανέβηκαν. Με την υποκριτική ωρίμανση των ηθοποιών που πρωταγωνίστησαν πάνω στο σανίδι.

Ωστόσο η φετινή έκπληξη έρχεται από τις θεατρικές επιχειρήσεις Λεμπέση, που δεκαπέντε χρόνια αργότερα, βγάζουν από το χρονοντούλαπο μια σπουδαία παραγωγή, που υμνήθηκε τόσο από τους κριτικούς της εποχής και αγαπήθηκε από το θεατρόφιλο κοινό όσο καμία άλλη.

Και μιλάω για την παράσταση «Με τη Σιωπή» του Αλεχάντρο Κασόνα, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου που παίχτηκε για δυο συνεχόμενες χρονιές, με επιτυχία στο Θέατρο Βεάκη, το 2006 -2008. Μια παράσταση που χάρισε στη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, το πρώτο Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στα βραβεία Αθηνοράματος και στον Προμηθέα Αλειφερόπουλο την πρώτη του υποψηφιότητα ως Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού.

2021 01 15 at 20 41 31

Σε μια εποχή που ακόμα δινόταν περισσότερη έμφαση στην τέχνη των ερμηνειών και στις ευρηματικές σκηνοθεσίες, και όχι σε ανούσιους μοντερνισμούς…

Όπως είπε στο aVecnews.gr  η Νταίζη Λεμπέση –   κόρη του αείμνηστου Γιώργου Λεμπέση –  που βρίσκεται τώρα στο τιμόνι της επιχείρησης: «Ο πατέρας μου προνόησε να μαγνητοσκοπήσει την παράσταση με τρικάμερο και κινηματογραφική λήψη από τότε. Έχει εξαιρετική ποιότητα, ήχο και εικόνα».
Όσοι είδαμε την πρώτη προβολή της παράστασης μέσα από την πλατφόρμα  Viva.gr το βράδυ της Παρασκευής, (15.1.21),  διαπιστώσαμε την άριστη σκηνοθετημένη μαγνητοσκόπηση της, αλλά και το λόγο που  αγαπήθηκε τόσο πολύ από το κοινό.

 worlddwide  live streaming:

Επειδή η παράσταση θα προβληθεί σήμερα Σάββατο 16 Ιανουαρίου και Κυριακή 17 Ιανουαρίου στις 20:00μ.μ σας γράφω τους δικούς μου λόγους, που αξίζει να πληρώσεις 10 ευρώ για να δεις την παράσταση από τον υπολογιστή σου.

Αγοράστε εισιτήρια στο Viva.gr

2021 01 15 at 20 12 46Γιατί να δεις την παράσταση:

Επιβεβαίωση της ελπίδας, της αθωότητας και της αγάπης. Αυτό θα απαντούσα,  αν με ρωτούσε κάποιος, τι αποκόμισα από το έργο του Αλεχάντρο Κασόνα, «Με τη Σιωπή» ή «Το σπίτι με τα 7 μπαλκόνια»

Μέσα στο αρχοντικό με τα εφτά μπαλκόνια η ζωή των ενοίκων είναι περιτριγυρισμένη από μυστικά  ίσως και φαντάσματα. Το μεταφυσικό στοιχείο έντονο στην παράσταση του Καραγεώργου. Βέβαια αυτός ήταν και ο στόχος του, κάτι που ενισχύεται και με τους φωτισμούς της  Κατερίνας Μαραγκουδάκη.   

Μια  μεταφυσική παράσταση,  με πρωταγωνίστρια την  ανύπαντρη Ελισσέα (Μίρκα Παπακωνσταντινου), που περιμένει τον αρραβωνιαστικό της να γυρίσει από την Αμερική και που  ζει περισσότερο στο μαγικό δωμάτιο της φαντασίας της παρά στην πραγματικότητα, αφήνοντας τον ρεαλιστικό χρόνο να περνάει μένοντας στο παρελθόν. Σε αυτό της το ταξίδι παρέα θα της κάνει ένα αυτιστικό παιδί, ο ανιψιός της.  

Το έργο σπάει τα όρια της στενής πραγματικότητας και μας φέρνει αντιμέτωπους με το εξωπραγματικό, μιλάει για την διαφορετικότητα, τη σημασία των λέξεων και των εννοιών για έναν άλλο κόσμο, που κατακλύζεται από σιωπές αλλά και ήχους.»

2021 01 15 at 20 49 34

συνιστώ ανεπιφύλακτα γιατί:

  • Είναι από τις παραστάσεις που σε φέρνουν σε επαφή με θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του 30  και  συνδέουν στα έργα τους,  το ρεαλισμό με το μεταφυσικό.
  • Η συγκλονιστική ερμηνεία της Μίρκας Παπακωνσταντίνου στο ρόλο της Ελισέας, είναι από τις στιγμές του θεάτρου, που μένουν χαραγμένες για πάντα. Είναι αφοπλιστική γιατί δίνει σώμα και ψυχή στην ηρωίδα που ερμηνεύει και το σημαντικότερο, καθ όλη την διάρκεια της παράστασης δεν βλέπεις πουθενά την Μίρκα αλλά την Ελισσέα.
  • Το ίδιο και με τον πρωτοεμφανιζόμενο, τότε, Προμηθέα  Αλειφερόπουλος, που υποδύεται τον αυτιστικό Ερον.
  • Τι να πεις για τον Κώστα Αρζόγλου. Περνάει από τη σκηνή και αφήνει ίχνη που δεν εξαφανίζονται εύκολα.
  • Εξαιρετικοί και οι ηθοποιοί: Χρήστος Βασιλόπουλος, Άννα Μονογιού, Σταυριάνα Πανδή… δικαίως ξεχώρισαν για το υποκριτικό τους ταλέντο από τότε.

Από μένα αυτά τα ολίγα για την ώρα…

Καλή Θέαση…  

2021 01 15 at 21 58 08

Info: 

Διασκευή – Σκηνοθεσία : Νίκος Καραγέωργος

Πρωταγωνιστούν : Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Κώστας Αρζόγλου, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Χρήστος Βασιλόπουλος, Άννα Μονογιού, Σταυριάνα Πανδή, Ειρήνη Ράπτη, Σταύρος Μοίρας, Ελένη Αποστολοπούλου.

Σκηνικά – Κοστούμια : Χριστίνα Κωστέα

Φωτισμοί : Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μουσική : Πάνος  Δορμπαράκης

Φωτογραφίες : Αλέξανδρος Ησαίας

2021 01 15 at 21 57 13

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.